Nem vagyok egy dekorációs DIY-királylány, nem ebben élem ki magam.  Valami megszületik a fejemben, azt megcsinálom, élvezem és ha tetszik, amit kitaláltam, akkor az jó darabig úgy is marad. Nem szoktam különböző ünnepekre telehajtogatni a lakást papírdíszekkel  és nem hegesztek adventi koszorút kindertojásból. (Csak ha zuhog kint az eső, le kell kötni a gyereket és az előttem lévő akármilyen újságban pont ez a tipp kerül a szemem elé.)

De  persze olyan is van, hogy valamin már muszáj változtatni, nem jó sehogy sem és akkor örülök, ha van rá valami tényleg egyszerű megoldás.

Nagyon csúnyán kinevettem  az egyik barátnőmet, amikor valamit közösen kerestünk az Facebook-on és ő büszkén mutatta, hogy a „Hobby bútorfestők” csoport tagja…

Istenien szórakoztam, de két hét múlva én is ugyanebben a csoportban lestem a tippeket, trükköket. A nagy szőnyegbaleset után ugyanis lett egy új szőnyegünk és nem sokra rá egy új dohányzóasztalunk.

De a két dolog valahogy nem passzolt össze, úgyhogy a költözésnél kitaláltam, hogy valamit változtatni kell.

Pár éve hódítanak itthon az Annie Sloan festékek. Ezeknek az a varázsa, hogy nem kell előkezelni a felületet, hanem csak amúgy „hűbelebalázs” módjára neki lehet esni (semmi maratás, semmi csiszolás…). Ennyi. Írnak hozzá spéci ecsetet, na, az nagyon drága, biztos valamivel szebb lesz ha azzal festik, vagy könnyebb vele dolgozni, de nekem a sarki kis festékbolt 300 forintos darabja is tökéletesen bevált.

anniesloan4.jpg

(A festékre találtam házilag is elkészíthető recepteket, de az első próbálkozásra gondoltam még nem állok neki kutyulni, ha rontok, drágábban jövök ki.)

Semmit nem kellett előre csinálnom, azon kívül, hogy letisztítottam az asztalt, csak festeni. Mint az a középső képen is látszik, tényleg gyerekjáték, a 4,5 évesnek is tökéletesen ment, a saját fellépőjét kapta meg feladatnak.
Persze ezzel a technikával aztán nagyon lehet varázsolni, antikolni, fehér wax, sötét wax, de én csak simán felkentem a festéket – az asztal alapegyenetlenségei szinte antikolták is – és  száradás után rákentem a waxot.

anniesloan_1.jpg

Arra kell figyelni, ha olyan felületet festünk, amire pakolni is szoktunk, akkor azt kábé hat hétig ki kell vonni a forgalomból, az a legbiztosabb. Vagy mondjuk egy hét után letakarni valamivel és csak könnyű dolgokat tenni rá.  Mi ez utóbbi megoldást választottuk, nem volt gond.

Még vár rám egy régi komód, ami most a konyhában a tálaló szerepét tölti be, kicsit felszívom magam és megcsinálom azt is. Vagy rábízom a gyerekre.

A festék elég drágának tűnik, az is, viszont meglepően kevés kell belőle, nagyon nagy felületre elég.

Itt olvashatsz a festésről és a technikáról  bővebben:  nemiskacat.hu