xzA koronavírus elleni védekezés velejárója, hogy a megnövekedett kereslet miatt az üzletekben nehéz vagy szinte lehetetlen maszkhoz és fertőtlenítőszerhez jutni. Jó hír, hogy a kézfertőtlenítőt néhány hozzávaló segítségével mi magunk is összeállíthatjuk. A recept a WHO-tól származik.

Az alábbi mennyiségek a háztartások méretéhez alkalmazkodva egy liter kézfertőtlenítő oldat elkészítéséhez elegendőek. (A WHO eredeti receptje 10 literre vonatkozik.)

  • 96%-os etanol: 830 ml
  • 3%-os hidrogén-peroxid: 45 ml (opcionális)
  • 98%-os glicerin: 15 ml
  • Forralt víz: 110 ml

Megjegyzés: A hidrogén-peroxid nem feltétlenül szükséges a fertőtlenítőszer előállításához. A WHO szerint csak elsősorban az tárolóban esetleg előforduló spórák elpusztítására szolgál. Ezen hatás elérésehez az oldatnak 72 órán keresztül a tárolóedényben kell “pihennie”, mielőtt felhasználnánk.

Elkészítés: keverjük össze az összetevőket egy lezárható tartályban, és alaposan rázzuk össze.

Ez a recept eltér a korábban közzétett receptjeimtől, melyekben főleg az illóolajokat helyeztem előtérbe, de miután itt egy teljesen új, bizonytalanabb helyzetről van szó, magam is az alkohol mellett tenném le a voksomat. Persze a szappanos kézmosás mellett, abban az esetben, ha nincs mód kezet mosni,  ahogy a WHO is ajánlja.
A WHO linkjén az elkészítési mód is megtalálható fényképekkel.
Fontos továbbá, hogy akár a bolti, akár a házi verziót használjuk, azt szabályosan tegyük, mert csak úgy hatékony. Ebben pedig az alábbi kis videó lehet a segítségünkre.

A videót a képre kattintva 

A sok kézmosás és a fertőtlenítőszerek használata nagyon kikezdheti a bőrt, ezért figyeljünk oda arra, hogy rendszeresen kenjük be a kezünket, lehetőleg minél egyszerűbb, természetes összetevőjű krémmel. Ilyenkor azért is fontos, hogy megbízható összetevőket válasszunk, mert a száradt, akár repedezett bőrt sokkal könnyebben irritálhatják a kockázatosabb alapanyagok.

Fontos: a recept kizárólag akkor működik, ha minden hozzávaló és arány megfelel az eredeti receptnek. A receptet nem azért osztottam meg, hogy ebbena nagyon kényes és bizonytalan helyzetben bárkit otthoni kutyulásra, vagy hulladékcsökkentésre biztassak, hanem arra az esetre, ha szükség van rá. Valaki nem kap kézfertőtlenítőt, de hozzá tud jutni alkoholhoz például.
A fő szabály, hoyg mossatok kezet, az elégésges, ha jól csináljátok.
Hasznos cikkek a témában:

Kapcsolódó: Mit tanulhatunk a koronavírustól?