Nagyon furcsa helyzetbe kerültünk, alkalmazkodnunk kell egy teljesen másféle világhoz, mint amit megszoktunk – méghozzá gyorsan. Az emberkísérlet érdekes része az, mit kezdünk most és a vírushelyzet lecsengése után az új rutinokkal, illetve, hogy hogyan fogjuk menedzselni és megélni az elkövetkező időszakot.

Bár kifejezetten hiszek a múzeumok személyes varázsában, de most nagy örömmel üdvözöltem azt a megoldást, mellyel virtuális túrákat tehetünk a világ híres múzeumaiban.


Photo by Mick Haupt on Unsplash

Musée d’Orsay, Paris

Kezdem is a szívem csücskével, a Musée d’Orsay-val. Monet, Cézanne, Gaugain és még sok más festő művei tekinthetők meg a virtuális látogatás alkalmával. Hozzájuk tuti be fogok kukkantani.

Itt tudod megnézni!

British Museum, London

A British Múzeumban online is megtekinthetjük többek közt az ősi Rosetta-követ, de múmiákkal is találkozhatunk.

Itt tudod megnézni!

Guggenheim Múzeum, New York

A Google Street View funkciója lehetővé teszi a látogatók számára, hogy végre láthassák a Guggenheim Múzeum híres csigalépcsők anélkül, hogy kitennék a lábukat otthonról. Továbbá  csodálatos műalkotások fedezhetők fel az impresszionista, posztimpresszionista, modern és kortárs korokból.

Itt tudod megnézni!

Nemzeti Művészeti Galéria, Washington, DC

Ez a híres amerikai művészeti múzeum két online kiállítást kínál a Google-on keresztül. Az első az 1740 és 1895 közötti amerikai divat kiállítása, ahol számos ruhát láthatunk a gyarmati és a forradalmi időkből. A második a holland barokk festő, Johannes Vermeer műveinek gyűjteménye.

Itt tudod megnézni!

National Museum of Modern and Contemporary Art, Seoul

Ide valószínű amúgy sem jutnék el, izgalmas, kortárs alkotásokat leshetek majd meg.

Itt tudod megnézni!

Pergamon Museum, Berlin

Németország egyik legnagyobb múzeuma sok érdekességet kínál, még akkor is, ha személyesen nem lehetünk ott.

Itt tudod megnézni!

Rijksmuseum, Amszterdam

Egy hete mondtuk le a szülinapomra kapott amszterdami utazást, de nem bánkódom, most virtuálisan nézek körül. A virtuális túrán felfedezhetjük a holland aranykor mesterműveit, ideértve Vermeer és Rembrandt műveit is. 

Itt tudod megnézni!

Van Gogh Múzeum, Amszterdam

Ha már ott vagyok, ide is benézek.  Van Gogh nem a legnagyobb kedvencem, de az is lehet, hogy csak nem ismerem eléggé. Most lesz alkalmam kicsit jobban megismerni.

Itt tudod megnézni!

A J. Paul Getty Múzeum, Los Angeles

Ebben a kaliforniai művészeti múzeumban a 18. századból származó európai műalkotások találhatók. Festményeket, rajzokat, szobrokat, kéziratokat és fényképek hatalmas gyűjteményét láthatjuk a virtuális túrán.

Itt tudod megnézni!

Uffizi Galéria, Firenze

Ebben agalériában található Firenze, Olaszország egyik legismertebb családja, a Medici család művészeti gyűjteménye. Az épületet Giorgio Vasari 1560-ban tervezte kifejezetten Cosimo de’Medici számára.

Itt tudod megnézni!

MASP, São Paulo

A São Paulo-i intézmény Brazília első modern múzeuma. Az átlátszó keretre helyezett műalkotások mintha lebegnének a levegőben. A virtuális túrán ti is megtapasztalhatjátok ezeket a különleges képeket.

Itt tudod megnézni!

Nemzeti Antropológiai Múzeum, Mexikóváros

Az 1964-ben épült múzeum Mexikó spanyol hódítás előtti örökségének régészeti leleteinek és történelmének szentelték.  23 kiállítási szobát találhatunk tele ősi leletekkel, köztük a maja civilizáció leleteivel. Na, ide is egészen biztosan be fogok nézni.

Itt tudod megnézni!

Sajnos nem minden népszerű művészeti múzeum és galéria szerepel a Google Arts & Culture  gyűjteményében, de néhány múzeum vállalja, hogy online látogatásokat kínál. A Google Arts & Culture múzeumok gyűjteményének további megtekintéséhez keressétek fel a gyűjtemény weboldalát.

Forrás: www.travelandleisure.com