Amióta az első cikkem megjelent a témában, többen felháborodva írtak, hogy próbáltak eligazodni a márkák között, de meglepve tapasztalták, hogy a betétek csomagolásán nem találták az összetevők listáját – én sem találtam meg.

Furcsa egy dolog, mert ahogy már korábban is írtam, az intimbetét nagyon-nagyon érzékeny testfelületünkkel érintkezik. Sajnos rengeteg más dologról sem ismeretes, mi van benne, pedig azt hiszem, jogunk lenne tudni, milyen káros anyagok lehetnek mondjuk egy pólóban, bugyiban vagy éppen gyerekjátékban.

Egy amerikai szervezet, a Womens Voice For The Earth 2014 nyarán, a STAT Analysis Corporation hitelesített laboratóriumában bevizsgáltatta a termékeket és ismét találtak olyan vegyületet (sztirol) az Always intimbetétekben, melyet a WHO nemzetközi rákkutató intézete lehetséges rákkeltő anyagként tart számon, ráadásul a hormonháztartásba is beleszólhat, és a termékenységet is befolyásolhatja (Forrás: TVE).

Always-pads_k.jpg

Az szervezet hírlevele illetve az eredeti cikk arra szólítja fel a felhasználókat, ne hagyják szó nélkül azt, hogy nem tudhatják, mi van az általuk vásárolt termékben, ezért egy levélminta segítségével arra buzdítanak mindenkit, jelezzék a gyártók felé, hogy tüntessék fel a termék csomagolásán az összetevőket. Így a vásárlók az összetevők ismeretében dönthetnének arról, szeretnék-e megvásárolni az adott terméket.

Ezen a linken megtalálhatjátok, hogy még milyen kifogásolható anyagokat találtak pontosan a vizsgált termékekben. És itt egy remek infografika, amely szemléletessé is teszi, hogyan is kell ezt a helyzetet elképzelnünk:

always.jpg

Én jó ideje nem igazán bízom már ezekben a betétekben, már csak azért sem, mert kevesen tudják – de szerencsére az én nőgyógyászom pont – hogy allergiát is okozhatnak, szóval van, akit a kényszer vesz rá alternatívák keresésre.

Én három használható megoldást találtam:

Bio betétek

Aranyárban vannak sajnos, de nagyon kényelmesek. A natracare például egy kiváló márka, és tényleg volt olyan, hogy barátnőmre nálam jött rá a szükség zavara, hozzávágtam egy ilyet és arcán elterült a mosoly, hogy mennyire jó, mennyire más.

natracare_1.jpg

Intimtölcsér

Kis rutin elsajátítása után szerintem a tökéletes megoldás, egy darabot tíz évig is használhatunk. Megfelelő használat mellett a legkényelmesebb és a leghigiénikusabb. Az én nőgyógyászom támogatja, én meg nem találtam ennél jobb megoldást, most már lassan egy év távlatából mondhatom.

mooncup_boxjo.jpg

Mosható betétek

Sokan erre esküsznek, plusz több hazai kisvállalkozás is gyártja, tehát használatával a hazait támogatjuk. Nekem nem sikerült beleszeretnem, de tudom, hogy sokak kedvence. Mondjuk most, hogy újra böngészek a linekk között, látom, nagyban bővült a kínálat, a mosható tisztasági betét például egyáltalán nem hülyeség.

moshatobetet2.jpg

 moshatobetet.jpg

Itt, meg itt, meg itt , no meg még itt is találhattok!

A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy a mostani tesztben konkrétan vizsgált termékeket tudomásom szerint nem lehet itthon kapni, de a korábbi kutatás arra világít rá, hogy a többi termékkel kapcsolatban sem lehetünk nyugodtak.

Magyarországon egyébként én nem tudok arról, hogy voltak-e már hasonló vizsgálatok az itthon kapható termékekkel kapcsolatban és egy ideje azon gondolkodom, hogyan tudnám elérni, hogy laborba vigyék a betéteket, tamponokat.

Ki tart velem?

goldenblog.jpg