Az ovi weboldalán mindig fent van a kicsik heti menüje. Ezt, ha észnél vagyunk, egy hétre előre ellenőrizzük, ha nem vagyunk észnél, akkor előtte este, miután az a rendszer, hogy mi bevihetjük neki az ételt és általában igyekszünk azt vinni, amit a többiek is esznek.

Egy ilyen utóbbi pillanatban konstatáltam, hogy túrógombóc lesz másnap. Ez nem olyan nagy feladvány, mert lehet mondjuk kukorica- vagy rizsdarával is készíteni, rögtön gluténmentes lesz, viszont akkor egy nem kifejezetten szalonképes mondat hagyta el a számat, amikor ráeszméltem, hogy a tojást is el kell hagynom.

turogomboc_p.jpg

Fotó: Szilágyi Stefi

Így találtam ezekre a vicces, gyakorlatilag szilárd tejbedara jellegű receptekre, amelyet saját ízlésünkre formáltam.

Hozzávalók kisebb adaghoz:

  • egy bögre tej/mandulatej, rizstej
  • 25 dkg túró
  • 1 evőkanál méz/nádcukor
  • 5 evőkanál rizsdara/kukoricadara

    Szeretem a rizsdarát, kicsit semlegesebb, mint a kukoricadara.

A darából a tejjel sűrű tejbedarát főzök, majd amikor már levettem a tűzről, belekeverem a mézet. Jobb napjaimon még a főzés elején a tejhez adom egy vaníliarúd kikapart belsejét. Hozzákeverem a túrót, majd hagyom kihűlni az egész kulimászt.

Nem kell pánikolni, ha túl lazának tűnik, fog még szilárdulni. Ha langyosra hűlt, már készíthetjük is belőle a gombócokat vizes kézzel és belehempergethetjük az aranybarnára pirított gluténmentes zsemlemorzsába.

Apropó zsemlemorzsa.

Amit leírok egyrészt triviális lesz, másrészt meg hátha jól jön. A gluténmentes zsemlemorzsa az, amit nem érdemes venni. Egészen meglepően drága és ha belegondolunk, hogy elég beledobni a szikkadt gluténmentes kenyeret az aprítóba és 10 másodperc alatt lepörrenteni, akkor kiderül, hogy teljesen indokolatlan befektetés is ráadásul. Ráadásul sajnos az is elmondható, hogy a gluténmentes kenyér könnyen szárad, én sütés utáni másnap szeletelve le is szoktam fagyasztani, úgy élvezhetőbb. Egy tanulság van: ne készítsük el előre, azaz nem porítsunk le nagy tétel gluténementes kenyeret morzsának előre, mert  – talán azért, mert normális összetevőkből van – könnyen megpenészedik. Ha kiszáradt a kenyerünk, inkább fagyasszuk le azt is, írjuk rá, hogy morzsának való és csak használat előtt engedjük ki és porítsuk.
Vagy porítsuk és aztán fagyasszuk.

okoanyu_pecset_kor_4.pngHamarosan megjelenik harmadik könyvem, Ökoanyu a konyhában címmel.
Az új könyv fókuszában a konyha lesz, hulladékmentesítő tippekkel, ajánlásokkal arra vonatkozóan, hogy milyen bevonatú edényeket érdemes használni illetve messze nem utolsó sorban nagyjából ötven saját, húsmentes recepttel.
Ti várjátok már? Mert én már nagyon izgulok…