Ha valakinek azt mondom 2017-ben, hogy főzze ki a konyharuhákat, akkor simán számíthatok rá, hogy úgy lapozza tovább ezt az írást, ahogy van.

img_1359.JPG

Teljesen megértem. Én viszont továbbra sem mosok hagyományos mosószerrel, így aztán valamit ki kellett találnom a roppant ronda konyharuhákra.

Az egész azzal kezdődött, hogy a tavalyi nyaralásunk alatt anyukám amikor jött megöntözni a kis növénykéimet, hirtelen ötlettől vezérelve a konyharuháimat is elvitte és habos fehéren, foltok nélkül hozta őket vissza. Az egészben az volt az érdekes, hogy ő is ugyanazokat a mosószereket használja, mint én. Azaz simán mosószappanos zselével főz. de szerintem neki valami különleges tehetsége van a mosáshoz.

Nem értettem, de hiába faggattam semmi extráról nem számolt be.

Akkor elkezdtem itthon kísérletezgetni, hogy hátha megy ez nekem is, de nem ment. Hiába tettem őket néha főzőmosásra, áztattam hosszan, csak nem akartak megválnia dédelgetett foltjaiktól.

Egy kedves olvasóm a Facebook-oldalamon javasolta, hogy főzzem ki őket. Pontos arányokat nem tudott mondani, de gondoltam, ha nincs más módja, akkor kipróbálom.

Egy békés szombat délelőtt az ebéd mellé a konyharuhákat is felraktam a tűzhelyre.

Sajnos nincsenek túl nagy lábosaim, ezért egy sima tésztafőző lett a barátom. Beletettem két evőkanál natrium perkarbonátot és a három konyharuhát, majd felöntöttem vízzel. Miután kicsi fazekam van, csak félig töltöttem, mert a hab magasra tud emelkedni.

Így is lett.

Főztem egy darabig, nagyjából fél óráig, aztán levettem a tűzről és hagytam kihűlni.

Épp egy adag fehéret mostam, hát bedobtam mellé ezt a három konyharuhát is.

Az eredmény lenyűgöző lett. Foltoknak nyoma sincs, bár nem tudom normálisan fotózni, mert fény az jó ideje nincs, ez a szürke maszlag meg nem adja vissza a valóságot most.

konyharuha_blog.jpg

De kellőképpen fehérek is.

Vérszemet kaptam, azóta pár dolgot kifőztem még. Nem érzem különösebb tehernek, míg fő az ebéd, vagy a vacsi, békében elvan mellette még egy lábos is, nekem nem fáj, és miután csak pár dolognál vetem be, eztért nem túl sok macera.