A madeformums.com angol lap górcső alá vette a biológiailag lebomló pelenkákat. Utánajártak, hogy miből is készülnek, és valóban lebomlanak-e, ha eldobják őket. 

Néhány eldobható pelenka márkát “biológiailag lebomló” címkével látnak el, ami környezetbarátabb és fenntarthatóbb választásnak tűnhet a többi terméknél. De vajon mennyire dőlhetünk hátra, a lebomló pelenkákkal kapcsolatban?

Minden, amit tudnod kell a lebomló pelenkákról

Mit jelent az, hogy biológiailag lebomló?
A “biológiailag lebomló” szótárban szereplő meghatározása a következő: egy termék vagy anyag akkor lebomló, ha „baktériumok vagy más élő szervezetek által lebontható és így elkerülhető a szennyezés”. 

Miből készül a biológiailag lebomló pelenka?
Nincs egyetlen, bevált formula. Úgy tűnik, hogy az összetevők márkánként különböznek. Kijelenthető azonban, hogy a legtöbb ilyen termék környezetbarát vagy természetes szálakat és szöveteket tartalmaz, mint például környezettudatos erdőgazdálkodásból származó cellulózból, vagy bambuszból.

Vannak azonban olyan gyártók, akik szuperabszorbens polimereket is használnak, amelyek fontosak a pelenka nedvszívó képessége miatt. Ezek a polimerek „nátrium-poliakrilát-sók és térhálósító adalékok” teszik lehetővé azt, hogy a pelenkák vékonyak maradjanak, mégis szárazon tartsák a csecsemőt. Ezek közül a polimerek közül csak néhány biológiailag lebomló, mások nem. Általában nagyon biztonságosnak tekintik őket. 

Tehát tényleg 100 százalékban lebomló a lebomlónak nevezett pelenka?
Sajnos nem. A piacon jelenleg nincs olyan eldobható pelenka, amely 100% -ban, biológiailag lebontható lenne. A piacon található legtöbb öko-pelenka csak 60–80% készül biodegradálható anyagokból.

Tényleg lebomlanak ezek a pelenkák egy hulladéklerakóban?
Nem, nem! Még a fent embelegetett a 60–80% százalék sem, amelyek valóban biológiailag lebonthatók. Furcsa, ugye?
Kiderült, hogy a pelenkákban a biológiailag lebontható anyag csak akkor bomlik le, ha a pelenkákat komposztálták egy meghatározott módon. És ha az átlagos szemeteskocsi csak lerakja a pelenkákat egy hulladéklerakó helyre, akkor a komposztálás nem fog megtörténni. A szeméttelepen nem fognak lebomlani ezek az anyagok, mert a hulladékgazdálkodási szervek a lebomlás folyamatát a telepeiken visszaszorítják, amennyire csak lehetséges, a folyamatok közben keletkező folyadékok és gázok miatt. Metán, a szén-dioxid és kis mennyiségű más gáz emelkedik a légkörbe, amikor a „szerves hulladék” elbomlik. 

Tehát mennyi ideig tart a biológiailag lebontható pelenkák lebomlása?
A valóság: több emberöltőt igénybe vehet, amíg a pelenka biológiailag lebontható összetevői valóban elbomlanak önmagukban vagy egy hulladéklerakó helyen.
A Science Focus szerint a szintetikus biológiailag lebontható anyagoknak valójában évszázadokra van szüksége a teljes bomláshoz. 

Egy, a Hulladéklerakók Titkos Élete című BBC dokumentumfilm még az 1980-as évekből származó eldobható pelenkákat mutat, amik még mindig teljes fényükben pompáznak. Egy újságot is bemutattak, szintán abból az időből, és az is teljesen olvasható volt. Ha az újságok közel 40 év alatt nem bomlanak le, akkor gondoljunk csak bele, hogy egy sok összetevőből álló pelenkának mennyi időre van szüksége.

Vannak gyártók, akik azt állítják, hogy pelenkájuk 60 százaléka 3 nap alatt lebomlik, de ez csak ideális, forró komposzt használata esetén igaz. A hulladéklerakókban ezt a folyamatot lassítják, így ott az oxigén és a mikróbák hiánya miatt ez sokkal lassabban megy végbe. Ugyanakkor ezek a brit gyárak vizsgálják azt, hogy milyen alternatívái lehetnek a hulladéklerakóknak, tárgyaltak már a forró komposztálási lehetőségkről.

Komposztálhatunk-e otthon biológiailag lebomló pelenkákat?
A komposztálás során a szerves anyagot talajjavítóvá alakítják, a természetes szöveteket vagy a hulladékokat lebontják, és valami másra használhatóvá válnak.
Úgy tűnik, hogy a komposztálás az egyetlen módja annak, hogy az eldobható pelenka valóban biodegradálódjon. 

A lebomló pelenkák komposztálást a következő módon végezheted el:

  • Megtanulod, hogyan kell otthon csinálni, és felhasználod a kertedben.
  • Elviheted a pelenkákat ipari komposztáló létesítményekbe.
  • Külföldön már akadnak olyan szolgáltatók, akik vállalják a használt pelenkák eljuttatását az ipari komposztálókba. 

Sajnos ezen opciók közül egyik sem tökéletes és könnyen kivitelezhető megoldás. Az otthoni pelenka-komposztálás a következő okok miatt nem ajánlott:

  • rengeteg pelenkára lenne szükség ahhoz, hogy működjön
  • A kakis pelenkákkal nem is működne, csak a pisisekkel
  • el kellene választani a pelenka lebomló részeiről a nem lebomlóktól – ami hihetetlenül nehéz, időigényes és koszos művelet
  • Egészségügyi kockázatokkal is járhat (Mint már említettük, bármi, ami bomlik, több fajta gázt termel, például metánt.)

A RecycleNow azt mondja, egyáltalán nem biztos, hogy jó módszer a pelenkák ipari komposztálása. Az újrahasznosításnak a legutolsó lehetőségnek kellene maradnia, mert a folyamatok még több energiaforrást vesznek igénybe. A mértékletességet és a többszöri felhasználást kell első körben alkalmazni.

Miért nincsenek használtpelenka-feldolgozóüzemek?

Attól, hogy a világon nagyon kevés ilyen vállalat működik, nem jelenti azt, hogy ez nem változhat egy napon. Léteznek ilyen üzemek Új-Zélandon és Kanadában is. A vállalatok heti, kétheti és havi ciklusban gyűjtik be a használt pelenkákat családi házaktól. Az üzemükben kiszedik az organikus anyagokat a pelenkákból, szerves anyaggá alakítják őket, majd bekerülnek a komposztálóba. A folyamat innentől 10-12 napot vesz igénybe. 

A végén bármely olyan szervetlen anyagot, amely nem komposztálódott, kiszűrik és elküldik további feldolgozásra. Bármely tiszta műanyag granulálódhat, a szennyezett műanyagok is bármikor újrahasznosíthatók. Az üzemben csak  az újrahasznosítható, szerves komposzt marad meg. Mivel Kanadában ez a folyamat nagyon új, szabályozások sincsenek még, így a pelenkákból származó komposztot nem adhatják el. Csak egy éves tesztelés és kiértékelések után döntenek a komposzt sorsáról. Új-Zélandon már jóvá hagyták a pelenkákból származó komposzt értékesítését. Felhasználhatják kertészeti és építőipari folyamatokhoz, de semmihez sem lehet köze, ami az étkezéssel kapcsolatos. 

De hogyan hat ez a környezetre?
A feldolgozó üzemek szakemberei azt mondják, hogy a gépeik annyi áramot használnak fel, mint egy étterem konyhájának a hűtőkamrája, ami nem számít soknak. Ezek a szerkezetek pedig nem bocsátanak ki semmilyen ártalmas gázokat a környezetbe. De semmi sem tökéletes… A szakemberek most arra keresik a megoldást, hogy a pelenkák begyűjtését is a lehető környezettudatosabban intézhessék. 

Sajnos kijelenthetjük, hogy amikor lebomló vagy öko-pelenkákat vásárolunk, akkor nem feltétlenül annak megfelelően cselekszünk, amit egyszerű vásárlóként hiszünk. A gyártók termékei valamilyen százalékban természetesen lebomlanak, nem állítanak valótlant, de ahhoz sajnos speciális körülményekre lenne szükség. Ám nem szabad elfelejtenünk, hogy ezek a cégek szem előtt tartják a környezetvédelmet, és az már eleve fontos dolog.

Mi a helyzet a mosható, többször használatos pelenkákkal? Jót teszünk a környezetnek, ha azt használjuk? Mint általában mindennek, ennek is van előnye és hátránya.  Az újrafelhasználható pelenkák nem kerülnek a szeméttelepre, mivel folyamatosan mossuk és újra használjuk őket, de van velük meló. Rendszeres mosást és szárítást igényelnek – magas hőmérsékleten -, ami emeli az általános energiafelhasználást, ez pedig hatással lehet a környezetre, több szén-dioxid-kibocsátást eredményezhet. De a mosható pelenkák használata a legutóbbi tanulmányok és kutatások szerint is környezetbarátabb megoldásnak számít.

Az újrafelhasználható pelenkákat ajánlatos 40 ° C-on mosni. A legkörnyezetbarátabb szárítás a szabad levegőn való teregetés. Ha szárítógépben szárítjuk, akkor alacsony hőmérsékleten tegyük. 

Bárhogy is döntünk, a lényeg az, hogy a lehetőséginkhez mérten tartsuk szem előtt a környezetünk érdekeit, legyünk tudatosak és törekedjünk a kíméletesebb megoldásokra.

Forrás: www.madeformums.com