Éveket várunk az igazi társra, az igazi barátokra, házra, munkára; miért ne várhatnánk még néhány napot az igazi földieperre is…

A hipermarketek polcain már megjelent a szamóca, ám ez sajnos még nem az az “igazi”, amibe beleharapva érzed a napfény ízét és a nagymama kertjének illatát. Arról nem is beszélve, mennyi növényvédőszerrel van teletömve, hogy néhány héttel előbb kerülhessen a tányérodra, mint vegyszermentes társai.

Az Environmental Working Group – EWG – amerikai környezetvédelmi szervezet minden évben közread egy “Piszkos 12” elnevezésű listát a peszticidekkel – azaz növényvédőszerekkel – leginkább fertőzött zöldségekről és gyümölcsökről, hazai viszonylatban is. A földieper hosszú éveken át vezette ezt a listát, az egyik “legpiszkosabb” gyümölcsünknek számít. A peszticidek magukba foglalják a rovarirtó, gombaölő, gyomirtó és talajfertőtlenítő szereket, amelyekből akár több tucat különböző szer maradványa is megtalálható egyetlen szem szamócán.

Az idei eperszezon kezdete a hűvös és kiszámíthatatlan időjárás miatt az ittaszezon.com kistermelői szerint május második hetére tolódott, ekkorra érnek majd be a hazai földeken, a szabad ég alatt vagy nyitott fóliasátrakban cseperedő földieperpalánták termései. Azok a szépnek látszó – ám gyakran ízben és állagban csalódást keltő – szamócák, amik már megjelentek az üzletek polcain, sajnos vagy külföldről érkező és többezer kilométert utazó gyümölcsök, vagy rengeteg vegyszert kaptak, hogy néhány héttel megelőzzék szezonális társaikat.

Ráadásul az utaztatott, üvegházban termelt gyümölcsök a bolygónk egészsége szempontjából sem kedveznek. A fenntartható étkezéssel foglalkozó Felelős Gasztrohős Alapítvány is a helyi és szezonális alapanyagok fogyasztására buzdít mindenkit. “ A klímaválsággal járó időjárási viszontagságok egyre gyakoribbak hazánkban is, ami a hazai termelők munkáját is megnehezíti. A messziről utaztatott gyümölcsök-zöldségek szállítása, csomagolási hulladéka, termelési körülményei nagy terhet rónak a bolygónkra, ami hozzájárul a klímaváltozás okozta problémákhoz. Érdemes tehát a hazai és szezonális alapanyagokat előnyben részesíteni a saját és a bolygónk egészsége érdekében is.” – mondta el Szabó Eszter, a Felelős Gasztrohős Alapítvány kommunikációs vezetője. 

Az ittaSzezon.com epertermelői környezetkímélő gazdálkodást folytatnak, vagy éppen az ökológiai (bio) gazdálkodásra való átállás időszakában járnak, a gyümölcsök szabadföldön, fűtetlen fóliasátrakban nőnek.

“Azzal, hogy kistermelőktől és szezonális élelmiszereket vásárolunk, hazai családokat támogatunk és már tettünk egy lépést egy fenntarthatóbb életmód felé. Mi személyesen megismerkedünk a piacterünkön árusító gazdákkal, fantasztikus élettörténeteket  és alázatos munkát ismerünk meg  …rengeteg részlet rejlik ezen falatok mögött, melyek egész egyszerűbben finomabbak és minden szempontból magas minőséget képviselnek” – árulta el Répássy Zsuzsanna, az ittaszezon.com kistermelői piactér egyik alapítója.