Akkor most jöjjön egy DIY ajándéktipp karácsonyra, vagy nem ajándéktipp, hanem saját kényeztetésünkre szolgáló finomság.

Egyszer kaptam egy ilyet és őszintén szólva, nem is értettem pontosan, mire jó, aztán miután kipróbáltam, beleszerettem. Illatos is,meg pezseg is, és közben még táplálja is  a bőrt.

A fürdővízbe  kell dobni, kellemesen pezseg, és ha úgy választjuk meg az illóolajokat (mondjuk lehet levendula, citromfű lazuláshoz), finoman ellazít és a bőrnek is jó.

A fürdés kevéssé öko, ezt s tudom,  viszont nekem néha muszáj beülnöm egy kád vízbe, főleg télen.

Miután kiolvastam a hozzávalókat, ismét beigazolódott az örök igazság: persze ez is könnyedén elkészíthető házilag. Hamar találtam is recepteket, amelyekből összegyúrtam a saját verziómat.

Az elkészült kis pralinék elég olvadékonyak, kell nekik némi idő, pár nap, amíg a végleges állagukat elnyerik, de még utána is hűvös helyen kell tartani őket.. Én most a hűtőben tartom a csapatot és naponta tesztelem, valamennyit mindenképpen szilárdulnak, de ha ajándékba akarjuk adni, akkor szállítás előtt érdemes kicsit betenni őket a fagyasztóba, illetve egyesével celofánba (kevésbé öko, tudom), vagy papírba csomagolni őket…
A kézmeleg olvasztja őket.

Elképesztően guszta és finom kis cucc, én most ezt az illatkompozíciót találtam ki, amúgy is a narancsos feketecsoki az abszolút kedvencem.

praline.JPG

Íme a recept:

  •          2 ek kakaóvaj
  •          1 ek kókuszolaj (vagy tetszőlegesen bármi más, pl. olíva)
  •          2 ek szódabikarbóna
  •          1 ek citromsav
  •          1 teáskanál kakaópor
  •          20 csepp narancs illóolaj

 

Vízfürdőben olvasszuk fel a kakaóvajat, adjuk hozzá az a olajat. A száraz hozzávalókat keverjük jól össze, majd adjuk  folyékony részhez. Keverjük jól el, majd a végén tegyük bele az illóolajat.
Miután minden összetevőt elegyítettünk, porciózzuk szilikonformába, vagy jégkockatartóba. Az egyszerűbb formák jobbak, a többiből nem igazán lehet szépen kiszedni.

A szilikonformát tegyük kis tálcára, mielőtt beletennénk a masszát, mert így majd könnyebben be  tudjuk tenni a hűtőbe.

Miután hűvös helyen tartandó, én azóta is ott tartom egy dobozban, de mehet a spájzba is, ha jó ott a klíma.