A citromfű tea lelkes fogyasztója, mondhatni hívője vagyok több, mint tíz éve. Az ízét mindig szeretem, és kellemesen le is tudja a csítítani az embert, ha arra van szükség. Régen, amikor még a multiban pörögtem, esti “lelazulós” teának is használtam, ráadásul meg is terem a családban, mindig van utánpótlás.

Idén fedeztem fel magamnak a orbáncfű teát. Több helyüttolvastam, hogy nagyon jó, főleg borongós hangulatra, akár depresszióra is, de sosem éreztem, hogy szükségem lenne rá.

Az viszont igaz, hogy a teleket nehezen viselem. Minden évben egyre tudatosabban igyekszem készülni a hosszú télre, de mit van mit tenni, “déli lány” vagyok. Terveim között szerepel, hogy egy spanyol halászfaluban fogok terítőket horgolni vénségemre, a környékbelieknek készítek tea- és fűszerkeverékeket és naphosszat a tengerben fogom áztatni a virgácsaimat.

De addig is ki kell bekkelnem itthon a gyerekbetegségekkel terhelt szürke teleket, és az újabban egyre jellemzőbb hidegbetöréseket. Komoly gondom továbbra sincs, szerintem csak annyi mint mindenki másnak: elegem van már az “ezüstös” égboltból, a latyakból, a szélből és a hidegből.

A sarki boltban róttam valamiért a sorokat, amikor ám mosolygott a Herbária “Hangulatjavító” teája. Orbáncfű hangsúlyos, jó keveréknek tűnt, magamhoz vettem.

herbaria_hangulatjavito_filteres_tea.jpg

És tényleg jó is lett.  Nem kell semmi extrára gondolni, épp csak azt éreztem, megadja a hétköznapokhoz azt a kellő pluszt, ami jól jön ilyenkor.

Összetételében kicsit más, de szintén kiváló orbáncfüves keverék Gyuri bácsi “Erdő csendje” fantázianévre hallgató teája. Hatásában is kicsit más, de mindkettő hű társam lett a tél második felében.

gyorgytea_az-edo-csendje.jpg

Ráadásul az  orbáncfű remek immunerősítő is, ami szintén jól jön tavasz elejére, amikorra totál kimerülnek a vitaminraktárak. Lehet inni magában is, úgy nem olyan lenyűgöző az íze, nekem ezek a keverékek beváltak.

Idén terveim között szerepel amúgy, hogy követem majd Gyuri bácsi vitaminnaptárját, azt hiszem, most épp az orbáncfű van soron amúgy is, megnézem gyorsan, mi a következő ajánlás. Tavaly meghívott vendég voltam a Gyógynövény fesztiválján és azóta a vízen kívül szinte csak gyógynövényteákat iszom, nagyon megszerettem őket.