A mikroműanyagok egyre inkább fókuszba kerülnek, sajnos egy ideje megkerülhetetlen a téma. Egy legújabb kutatás azt találta, hogy a tengeri teknősök 100%-ában található mikroműanyag.

turtle-863336_1280.jpg

Brit tudósok 102 tengeri teknőst vizsgáltak és mindegyikük emésztőrendszerében találtak kis műanyagrészecskéket, összesen 800-at – hússzor többet, mint azt előzőleg feltételezték, pedig csak az állatok bélrendszerét vizsgálták. A legtöbb szennyezést a Földközi-tenger vidékén élő teknősökben találták.

meduzacsko.jpg

A probléma sajnos általánosnak mondható, összesen hét fajt vizsgáltak, melyek a világ három különböző tájáról származnak.

A leggyakrabban műanyagszálakat találtak, melyek származhatnak halászhálókból, cigarettacsikkekből, ruhákból vagy akár gumiabroncsokból is.

teki2.jpeg

A kérdés persze az, hogy ezek a mikroműanyagok milyen hatással vannak a teknősökre, de ezt jelenleg még nem lehet megállapítani.

A kutatás vezetője, Emilia Duncan, elmondta, a mikroműanyagok olyan aprók, hogy simán áthaladnak a bélrendszeren, nem okoznak elakadást.

Ugyanakkor a jövőbeli kutatásoknak arra kell fókuszálniuk, hogy ezek a mikroműanyagok pontosan milyen hatással vannak a tenger élővilágára. Az is lehet, hogy ezek a parányi, lebegő részecskék vírusokat, baktériumokat is szállítanak, illetve sejtszinten befolyásolhatják a tengeri élőlényeket.


A tanulmányt az Exeteri Egyetem és a Plymouth Marine Laboratory kutatói írták, együttműködve a Greenpeace Research Laboratories-szal. Az eredményeket a Global Change Biology folyóiratban tették közzé.

Forrás: cosmosmagazine.com