Tavaly elég sokat kampányoltam a mosható pelenkák mellett és a lelkesedésem még most sem lankadt. Főleg úgy, hogy fogalmam sem volt, a kisebbik lányunk meddig lesz pelusos, de mostanra már bőven megérte anyagilag is az a döntésem, hogy eldobható helyett mosható pelenkát vettünk neki.

Most összegyűjtöttem, nekem eddig melyik márkák váltak be legjobban. A gyűjtésben sajnos nem szerepel túl sok magyar márka, pedig vannak jók szép számmal, csak nekem ezek jöttek szembe egy-egy aktuális megoldandó problémára, és így ezek is maradtak a kedvenceim. A mosható pelenkák típusai között nem egyszerű elsőre eligazodni, de azért nem is rocket science. Én a “külső+különböző belsők” technikával dolgozom és ebben az összeállításban a kedvenc külsőimet gyűjtottem össze. Vannak olyan pelenkák is, amelyek teljesen egyben vannak (ezeke hívják AIO azaz All In One  pelenkáknak), és úgy használhatók szinte, mint az eldobhatós pelenkák, de én végül ennél a megoldásnál maradtam, ez technika mindig az adott helyzetnek megfelelően variálható.

miloviajo5.jpg

Milovia

Az egyik jolly-joker, sokan használják, nekünk is jól bevált. A Milovia külsők és belsők is kiválóan működnek és még szépek is. Ez amúgy csak azért vicces, mert elhatároztam, hogy kizárólag a praktikumra fogok hajtani, csak a mintáért nem fogok megvenni egyetlen külsőt sem.

Egyszer tettem kivételt, mert egy nyulas külsőnek nem bírtam ellenállni. Na, ez lett aztán végül az a külső, ami az egyik legjobban bejött és passzolt, a Milovia. Mutatom a nyulat (mondjuk 16 kilóig sajnos nálunk nem volt jó ez a fazon, valahol 15 kilónál hagytuk el):

miloviajonyul9.jpg

Azóta persze már azt is tudom, hogy vannak természetesebb anyagból készülő, kiváló nedvszívású anyagok is, de vigasztal a  tudat, hogy amit vettem, azt legalább a körforgásban tartva használtan szereztem be.

Hamac

A másik csodafegyverem a Hamac. Tudom, itt mindenki szívéhez kaphat, mert az egyik legdrágább pelenka, de nem véletlenül. Nagyon profi a formatervezés, kényelmes, jól használható és egész kicsi csomagot csinál.

És ha valakinek ez a motiváció, azt is elfogadom: gyönyörű mintái vannak.

Továbbá az sem mellékes, hogy egy jó pelenka értékálló, akár egy jó hordozókendő, vagy csatos hordozó: nem túl nagy veszteséggel el lehet adni, ha már nincs rá szükség.

RePelus

A harmadik szívem csücske, a RePelus. Gondolatiságában az egyik leginkább fenntartható szemléletű megoldás, hiszen újrahasznosított anyagokból készül az úgynevezett csónakos pelenka külseje, és rengeteg mintából lehet választani. Viszont pont az újrahasznosítás miatt itt egy minta egyszeri és megismételhetetlen.

Árban is nagyon baráti, érdemes figyelni a Facebook-oldalukat, mert amikor feltöltik a pelenkákat, utána lehet lefoglalni az egyes darabokat. 

Blueberry Coverall

Az az igazság, hogy a mosható pelenkáknál hatalmas eltérések lehetnek azzal kapcsolatban, hogy melyik gyereknél milyen fazon válik be. Sőt, az is lehet, hogy a ded egy darabig ilyesmi, majd kicsit később másmilyesmi forma lesz. A combos baba megnyúlik, a nyúlánk magára kap kicsit, tehát nincsenek örökérvényű igazságok. Például a Pop-in nagyon sokaknak be szokott jönni, nekünk a fazon sem jött be és át is ázott.
Most, hogy már elméletileg nincs sok hátra a szobatisztaságig, a Blueberry Coverall az, ami a Hamac mellett még nagy biztonsággal működik.

Gyapjú külsők

Ez a téma olyannyira megér egy misét, hogy külön cikket fogok szentelni neki. A gyapjú csodálatos anyag, abból aztán nem jön ki semmisem. Mágikus. Azoknak, akik az éjszakai mosizástól félnek, igazi megváltás lehet, tényleg mindent kibír. Az elérhető kedvenc a Disana, érdemes rá használtan is beruházni, ugyanis ez az anyag annál jobb, minél jobban be van járatva. Szépségesek még a Responsible Mother darabok is. A másik hatalmas kedvencemet egy magyar készítőtől vettem, aki ráadásul használt pulcsikból varrja a csodás külsőit.

Tudom, hogy a sok gyönyörűséges minta és anyag között a gyapjú pelenkák nem tűnnek annyira lenyűgözőnek, de nekem nagyon beváltak. Egy egészen gazdaságos és minimalista mosható pelenka készletet is ki lehet velük alakítani, de erről majd egy következő cikkemben fogok írni.

Ezeknek a márkáknak a nagy része elérhető itthon is, de a legtöbbet persze hazsnáltan vettem az ezzel a témával foglakozó csoportban.

Lehet, hogy gazdaságosnak tűnik, de a hatalmas ökológiai lábnyoma miatt nem rendelek külföldről, sem kínából, sem más országból semmilyen pelenkát.

Megbízható magyar webshopok: