Amikor elmegyünk otthonról, az mindig elég nagy logisztikát igényel kaja szempontból, a gluténmentesség miatt. Sajnos nálunk nem működik a „majd útközben bekapunk valamit”. Így aztán mindig  gurul a táskám alján valami kis életmentő falat. Viszont ha váratlan fordulatot vesz a napunk, akkor vészmegoldásokat kell találni, így vettünk a legutóbb valahol aranyárban valami nyers vegán kis golyóbisokat.

A lányomnak pedig nagyon ízlett, úgyhogy gondoltam reprodukálom, már amúgy is volt eszembe valami ilyesmit kutyulni itthon.

Az alapreceptre még Kicsi Vú-tól emlékeztem, csak aktualizáltam a háztartásban fellelhető alapanyagokra optimalizálva és kicsit módosítva a családi szájíznek megfelelően.

Hozzávalók:

  • egy nagy marék datolya
  • egy szűk marék mazsola
  • egy nagy marék bármilyen olajos mag, nálunk most valami diákcsemege-féle volt itthon kesu-mandula-mogyoró – ezt tettem bele
  • egy teáskanál kakaópor
  • egy evőkanál méz
  • egy kis csipet só

A datolyát és a mazsolát beáztattam meleg vízbe egy kis időre, majd minden hozzávalót beküldtem az aprítóba. Na, itt jött a dupla csavar, azt hiszem a szuperszonikus aprítóm kezdi beadni a kulcsot, úgyhogy más utat kellett választanom, de legnagyobb meglepetésemre a botmixer is tökéletesen végezte a dolgát.
Vizes kézzel kis golyókat formáztam belőle és kakaóporban meghentergettem őket.

Osztatlan siker.