Amikor elmegyünk otthonról, az mindig elég nagy logisztikát igényel kaja szempontból, a gluténmentesség miatt. Sajnos nálunk nem működik a „majd útközben bekapunk valamit”. Így aztán mindig gurul a táskám alján valami kis életmentő falat. Viszont ha váratlan fordulatot vesz a napunk, akkor vészmegoldásokat kell találni, így vettünk a legutóbb valahol aranyárban valami nyers vegán kis golyóbisokat.
A lányomnak pedig nagyon ízlett, úgyhogy gondoltam reprodukálom, már amúgy is volt eszembe valami ilyesmit kutyulni itthon.
Az alapreceptre még Kicsi Vú-tól emlékeztem, csak aktualizáltam a háztartásban fellelhető alapanyagokra optimalizálva és kicsit módosítva a családi szájíznek megfelelően.
Hozzávalók:
- egy nagy marék datolya
- egy szűk marék mazsola
- egy nagy marék bármilyen olajos mag, nálunk most valami diákcsemege-féle volt itthon kesu-mandula-mogyoró – ezt tettem bele
- egy teáskanál kakaópor
- egy evőkanál méz
- egy kis csipet só
A datolyát és a mazsolát beáztattam meleg vízbe egy kis időre, majd minden hozzávalót beküldtem az aprítóba. Na, itt jött a dupla csavar, azt hiszem a szuperszonikus aprítóm kezdi beadni a kulcsot, úgyhogy más utat kellett választanom, de legnagyobb meglepetésemre a botmixer is tökéletesen végezte a dolgát.
Vizes kézzel kis golyókat formáztam belőle és kakaóporban meghentergettem őket.
Osztatlan siker.