Ez volt a tavalyi ősz sztárreceptje, én pedig úgy voltam vele, majd idén kipróbálom, a gesztenyék megvárnak.

Volt hámozós, darálós, aprítós és csak beáztatós, héjat bevágós megoldás is én a legutóbbit választottam, mert azt olvastam, ugyanolyan jól működik.

A gyerek lelkes, ezt épp pár napja írtam, szóval gesztenyéből nem volt hiány szerencsére. Beáztattam este öt szem gesztenyét, reggel bevagdostam a héját és kértem a gyerektől egy fél pár zoknit, hogy abba tehessem a ruhák közé a gesztenyéket. De gondoltam, ha teszt, legyen teszt rendesen, jól összepiszkítottunk egy fehér anyagot.

Volt rajta minden: kávé, gyümölcslé, zsír, lekvár, egy kis virágföld, mustár és sima por. Sokszor olvasom azt, hogy sima kis piszkolódást könnyen kihoz valami, gondoltam, ha lazán végighúzom a rongyot egy magasabban lévő polcon, az pont jó lesz. Tényleg csak egy nagyon enyhe porréteg lett az anyagon, kb. mintha elmennénk a korlát mellett és egy kicsit hozzáérne a pólónk.

És akkor jött a mosás. Izgultok már? Nagyon remélem…

Drukkoltam a gesztenyének, mert hát nehéz ennél költséghatékonyabb megoldást elképzelni, mint hogy ősszel begyűjtöm a gesztenyét és vígan mosok vele ameddig világ a világ.

De sajnos csalódnom kellett. Rendben, arra rájöttem, hogy nem kimondottan a foltoldást akartam tesztelni, de bizony a gesztenye nem szerepelt jól a teszten.

Még az enyhén poros maszat is benne maradt. Sajnos a fényviszonyok miatt nem látszik teljesen jól az utána fotó, de annyi azért kivehető, hogy egy adta pecsét az egész.

Szaponin az van benne, az biztos, mert az áztatóvíz habzott, de sajnos csak nagyon kicsit, tehát valószínűleg, kevés benne a  hatóanyag. Gondolom, az a megoldás, hogy több kell belőle. Lehet, hogy teszek még egy próbát, majd meglátom.

Előtte:

img_2052.JPG

Utána:

img_2075.JPG