Imádom az ilyen címeket, amiktől magam is falnak megyek, mert ki sem lehet mondani.

wash-878818_1920.jpg

Na. De.

Egyik kedves olvasóm a Facebook-oldalamon kérdezte, hogyan bánjon el a foltokkal és úgy éreztem,  jöhet egy újabb összesítés folt-ügyben, mert bár sokat írtam róla, de mindig van új a nap alatt.

Tehát.

Első számú alapvetés: az a folt jön ki a legnagyobb valószínűséggel nyom nélkül, amelyet azonnal kezelésbe tudunk venni. Erre az esetek 98.5% ( egy finn és dél-lengyel felmérés szerint (nem, nincs ilyen felmérés).
Ha nem sikerült, akkor amint hazaérünk, dörzsöljük be a foltot:
1. Ha zsíros epeszappannal
2. Ha nincs epeszappanunk, vagy nem zsíros, akkor mosószappannal. Ha nem zsíros, de van epeszappanunk, azért próbáljuk meg.

epeszappan.jpg

Ha egyik sincs, ássuk el magunkat. Vagy áztassuk be, de erről később.

Ha véletlenül a padláson a nagyi vagy a dédi cuccai között találunk megbarnult mosószappant, öleljük a keblünkre és mint az Antiochiai Szent Kézigránátra, úgy vigyázzunk, mert minél idősebb, érettebb egy szappan, annál hatékonyabb. Tehát egy majdnem fekete mosószappan lesz öko-foltéletünk fehér angyala. Vagy valami hasonló rettentően rémes képzavar.

soap-673176_1920.jpg

Ha már csak a mosásnál szembesülünk a rettenettel, sajnos az old school módszer még mindig az egyik legjobb megoldás: áztatás, áztatás, áztatás.

Az áztatóvízbe negyven fok alatt tegyünk egy evőkanál natrium perkarbonátot és egy evőkanál citromsavat.
40 fok felett pedig csak simán egy evőkanál natrium perkarbonátot.

Túl forró vízbe ne tegyük bele a foltos ruhát, mert – már a nagymamám is megmondta –beleég a folt.
Szóval áztassunk.

folttisztito.jpg

Az előzőleg epeszappannal, vagy mosószappannal bedörzsölt ruhát és érdemes bedobni azt áztatandók közé, de nem kötelező.

Utána jöhet a mosás. Ha maradunk az öko-vonalnál, lehet házi mosózselé, mosódió vagy valamilyen öko-mosószer. De van olyan környezettudatos barátnőm is, aki csak simán mosószódával mos. Ezt teszi por helyett a gépbe. Lehet, hogy ő jól kitalálta az arányokat magának, nekem ez a módszer nagyon koptatta a ruhákat, ezért nem használom.

Ezek nálam az alapvetések, illetve egy kedves barátnőm pár hónapja ajánlott egy szert, ami most a legvégső fegyverem. Ez pedig nem más, mint a szintén rém hosszú nevű: Almawin ÖKO narancsolaj tisztítószer koncentrátum (hiába, ez egy ilyen nap, furcsa szavak, hosszú mondatok.)

thumb_kozepes_20160302124001-almawin-oko-narancsolaj-tisztitoszer-koncentratum_1.jpg

De azért ő is trükkös versenyző ám, nem szabad vele szabadosan bánni, mert megbosszulja magát.
Ezt csak mosás előtt szabad a foltra löttyinteni és utána rögtön mehet a ruha a csőre töltött mosógépbe, mert különben kimarhatja az anyagot.

Itt állok ma ezzel az isteni témával, gondolom, majd fejlesztem még  technikámat, mert ahány folt ugye, annyi megoldás.