Új rovatot indítok, terveim szerint minden héten bemutatok egy általam használt környezetbarát szert és ő lesz a hét hőse.

Az első versenyző a natrium-perkarbonat ismertebb neve: szilárd hidrogén-peroxid de így nem árulják, inkább  „foltisztító sóként” érdemes keresni.
Nem összekeverendő a mosószódával.
Vannak nála egyszerűbb és gyakrabban használt  dolgaim is, de most nagyon megszerettem, mert csodálatos fehérre tudja varázsolni  a ruháimat. A nagyhatású foltoldóknak is ez a fő összetevője, de ha ebben a formájában használjuk, akkor nem kevernek hozzá egy csomó felesleges adalékanyagot.

 

A legviccesebb az, hogy az interneten egymásnak teljesen ellentmondó dolgokat találok a használatával kapcsolatban, úgyhogy most inkább azt mondom el, nekem hogyan vált be:

Foltoldás:
Gyerek leette a pólóját eperfagyival? Semmi gond! A mosógép dobjába tegyünk két evőkanál Na-Perkarbonátot. Fontos, hogy  a mosás legalább negyven fokos legyen, mert akkor kezd el dolgozni. Erős foltoldó, ugyanakkor a színeket védi.
(Nem szoktam előkezelni. Ha nagyon-nagyon tragikusnak ítélem, akkor egy kis epeszappanos bedörzsölés.)
Szürkülnek a fehér ruháink?
Szintén ne keseredjünk el, áztassuk be őket mosás előtt húsz percre egy vödör forró vízbe, amibe szintén két evőkanál na-perkarbonátot tettünk.
Foltos ruhát én nem szoktam forró vízbe dobni, mert úgy tanultam a nagymamámtól, hogy a forró víz még jobban beleégeti a foltot. Tehát mondjuk a nagyon foltos fehéret epeszappannal meg szoktam kicsit dörzsölni még előtte.

Lehet, hogy lenne más felhasználási területe is, de én még nem próbáltam. A többi tisztítást a lakásban ennél olcsóbb szerekkel oldom meg, az általam használt összetevők közül ez az egyik legdrágább, viszont megéri az árát.

Ára: Fél kiló nagyjából 800 forint körül van
Itt tudod megvenni: Zöldboltok, webáruházak (patikában ne keresd, nincs!)

 

 

Egy hét múlva az epeszappant mutatom majd be, kompromittáló fotóval.