Miután most van a mosható pelenkázás nemzetközi hete, úgy gondoltam, ez jó apropó arra, hogy összefoglaljam az elmúlt négy hónap tapasztalataimat.

moshatopelus1.jpg

Van egy rossz hírem: az aprónépből kijövő végtermék az elmúlt akárhány évben semmit nem változott.

És van két jó. A mosható pelenkák viszont igenis változtak, illetve mosógép is van már jellemzően szinte minden háztartásban, aminek már nem kihívás nagyjából egy-két adag plusz mosás a héten.

Az írás legelején szeretném leszögezni az egyetlen tételmondatot részemről: én nagyon szeretek mosható pelenkát használni. Ezen  nem tudok mit ragozni, bejött, tudom kezelni, nem élem meg plusz feladatként, imádom.

És akkor most nézzük, hogyan jutottam idáig és hogy is működik ez a gyakorlatban.

A nagyobbik lányomnál is felmerült már a kérdés nyolc éve, de a férjem akkor vétót dobott.

Ezen nem akadtam fönn, kicsit párás tekintettel néztem az akkori lakásunktól  egy saroknyira frissen nyílt Mamami boltban a pelusokat, de elfogadtam. Túráztam helyette a város másik végébe jó minőségű lebomló pelenkáért.

Aztán amikor megérkezett a második lányunk másfél évesen, akkor újra nagy bociszemekkel néztem rá és úgy látszik, jó pillanatában tehettem fel a kérdést, mert rábólintott.

Két szempont is vezérelt, amikor újra a mosható pelenka mellett kezdtem érvelni: az egyik, hogy nem vettem volna a szívemre, ha egy hatalmas szemétkupacot hagyok magam után a pelenkákkal, másrészt pedig az eldobható pelenkák összetétele a női intimbetétekhez hasonlóan szintén problématikus lehet. Erről a napokban szintén olvashattok kicsit bővebben a blogon.

mosipelus3.jpg

Nem volt egyszerű a kezdőkészlet kialakítása, mert egyrészt lövésem sem volt, hogy azóta ennyi márka van a piacon, másrészt azt sem tudtam, hogy mennyi időre kell betankolnom a szobatisztaságig.

Első körben egy márkát ismertem, régen szerintem szinte csak Pop-int lehetett itthon kapni, hát gyorsan beruháztam egy használt kezdő szettre kábé ötezer forintért.

A szett nem igazán működött, ázott mindenhol, viszont legalább megtanultam, hogyan működik a rendszer. Aztán egy fekete öves “mosómamitól” vettem egy misztikus csomagot, a mai napig nem mindenről tudom, micsoda, de a dolgok lassan elkezdtek működni.

Közben már rátaláltam a Te-mi-ti webshopra is, ahol aztán a kezdeti ámokfutásom végre mederbe terelődött és kaptam segítséget, megnéztem egy online tanfolyamot és kaptam pelenkákat is tesztelni.

Itt kezdtem kicsit megnyugodni, lehiggadni és átlátni a rendszert és egyre több sikerélményem volt. Egyre kevesebb plusz feladatot adott a mosható pelenka, hála a szakértő segítségnek, amiért azóta  is nagyon hálás vagyok a Te-mi-ti-s csajoknak.

Átláttam, hogy milyen sok zseniálisan nedvszívó anyag van, hányféle megoldás és szinte biztos, hogy van egy olyan, ami egy adott babának, totyogónak megfelelő lehet.

mosipelus5.JPGNagy kedvenc a Hamac

És persze belekerültem egy másik univerzumba is, ahol titkos kódszavakat használnak: perfi, zorb, combszárny nélküli és combszárnyas, PUL SIO, AIO, gyapi, csónakos és barátai.

Mondjuk amikor azt olvastam, hoyg a kakifogó papírt ki lehet mosni és újra felhasználni, azt gondoltam, ezt már nem biztos, hogy vállalom, de amikor az első csak pisis papírt véletlenül kimostam és konstatáltam, hogy kutya baja, akkor énis gyorsan visszaforgattam popsitörlőnek és megfogadtam,  hogy soha többet nem mondom azt, hogy soha.

Jézusom. Amikor ezeket először megláttam, azt hittem, kiszaladok a világból, jojóztak a szemeim és volt egy pillanat, amikor azt gondoltam, ezt most feladom. De ismertek, nem olyan fából faragtak egyrészt, másrészt az online tanfolyam tényleg pillanatok alatt helyre tett bennem mindent. Már csak meg kellett találnunk a működő fazonokat és betéteteket.

mosipelus4.jpgMa már rengeteg fazon és minta közül lehet választani

Ha ti is ilyesmin gondolkodtok, mindenképpen javaslom erre a célra a pelenka kölcsönzést, kisebb beruházással kiderülhet, mi az, ami működik és mi az, ami nem, sőt vannak még vándorpelenka-csomagok is, azokkal is jól  el lehet indulni.

Az első tervem az volt, hogy minimalista készletet építek fel, főleg azért is, mert nincs – talán – olyan messze a szobatisztaság. De viszonylag hamar beláttam, hogy ez nem élhető megoldás. Minden nap mosnom kellett és izgulnom, megszárad-e másnapig. Nagy levegőt vettem, és bővítettem a készletet, mert úgy döntöttem, nem szeretnék belepistulni a mosásba. Ráadásul a témáról beszélgetve az is kiderült, ésszel kell itt is bánni a minimalizmussal, mert az sem tesz jót a pelenkáknak, ha ronggyá mossuk őket. Meg kell találni az optimális középutat.

mosipelus6.JPG

Az egyetlen pelenka, amit a mintája miatt vettem meg

A mostani készletem, ami nekem nagyon kényelmes, az nagyságrendileg 12 külsőből (vannak olyan rendszerek, ahol a külsőt nem kell minden alkalommal mosni, a csónakos pelenkáknál elég csak a csónakot cserélni a lehgöbb esetben, ezért lehet ez a szám kevesebb) és 18 betét-szettből áll. Így minden harmadik napon kell mosnom és addig sem kell izgulnom, amíg szárad. A 18 belső nem 18 betétet jelent, mert sajnos miután nem kicsi a pelenkába való versenyző, egy betét már nem elég. De találtam olyan megoldást, ami még nem csinál túl nagy puttonyt, működik és simán elbír három órát. De még így is, hogy növeltem a készletemen, és hogy későn kezdtük, mostanra behozta az árát a felépített rendszer, aminek minden darabját használtam vettem és tökéletesen működik.

Itt tudod kiszámolni egészen pontosan, hogy mennyibe kerül a mosható pelenkák használata az eldobható pelenkákhoz képest, katt!

Persze voltak zsákutcák, de nem ülök a pelenkákon, ami nem jó fazon, az megy is tovább egy másik sejjhajjra és kész. Úgy járok a Foxpost-hoz, mintha muszáj volna.

Még egy praktikus dolog, ha valaki erre adná a fejét: ruhából mindenképpen érdemes a bővebb fazookat keersni, body-ból pedig általában egy számmal nagyobbat kell venni, de lehet hazsnálni body hosszabítót is.

Senkit nem akarok illúziókba ringatni: ami bemegy a gyermekbe, annak nagyobb része ki is jön és a mágikus kakifogó papír sem fog fel mindent, de túl lehet ezen lendülni, még úgy is, hogy nekem elég komoly kaki-undorom van. Végső esetben be lehet vetni egy gumikesztyűt is, ha az megnyugtatóbbnak tűnik. De megmondom őszintén, nekem most pár hónap után már fel sem tűnik.

A nagyot is néha egyenesen a zuhany alá kellett vinnem ébredés után, nem volt az az eldobható pelenka, ami megfogta volna azt, amit a tarkójáig fellőtt, de hát ez egy ilyen sport.
Céklát, répát, vöröslencsét adni a gyermeknek súlyos taktikai hiba, de persze nem korrigálhatatlan és az is tanulság, hogy a legjobb foltoldó tényleg a napsütés.

mosipelus7.jpg

Van itthon eldobható pelenka is, ha nem én kezelem épp a helyzetet, vagy ritkán, ha úgy ítélem meg, elmenéshez is használom, de megmondom őszintén: míg a mosható mindent megfogott eddig, az eldobhatók messze nem.

Ráadásul miközben új hobbimnak hódoltam, egy remek társaságba keveredtem. Az egyik népszerű mosható pelenka Facebook-csoport egész biztosan a magyar internet egyik legvidámabb és legkedvesebb barakkja.

Összetartató virtuális csapat, volt aki abban is segített, hogy kipróbáljam a legtermészetesebb megoldást is, de az már egy másik mese lesz.

Mert nyilván nyughatatlan vagyok, amikor arra kérdésemre a csoportban, hogy kinek mi a minimál készlet, páran azt válaszolták, hogy ők pár gyapjú külsővel és kevés belsővel letudják a dolgot. Persze vérszemet kaptam és én is elkezdtem feltérképezni és kitanulmányozni a gyapjú-külsős megoldást is. Éjszakára és alváshoz már azt használjuk, és hamarosan jön a fullos áttérés, remélem, a szobatisztaság előtti utolsó kűr.

A gyapjú-külső is szerelem, de erről majd a következő cikkben írok. A különböző fajtákról és lehetőségekről nem kezdek el hosszú sorozatot írni, mert tele van a net kiváló magyar nyelvű leírásokkal, érdemes azok között bogarászni. Nem “rocket science”, csak elsőre tűnhet kínainak, de a kezdeti sokkon hamar túl lehet esni.

Mindenkit bátran buzdítok tehát a mosható pelenka használatára, mert ahogy a nyolcéves lányom kiszámolta, ha egy gyerek egy tonna  baromi nehezen, fényévek alatt (500 év) lebomló veszélyes hulladéknak minősülő (!!!!) eldobható pelenkát használ el a szobatisztaságig, akkor csak a mi társasházunkban lakó gyerekek anyukái kilenc tonna szeméttől menthetik meg a Földet, ha ezt a megoldást választják. És ez csak egy, nem is olyan túl nagy ház, a különbséget pedig jelentősnek mondanám. És hogy a pénztárcákra is hassak: a mosható pelenka több gyereknél többszörösen megtérülő megoldás.

Köszönöm a Te-mi-ti boltnak a cikk elkészítéséhez nyújtott támogatást és szakmai segítséget!

mosipelus2.png