1. Na jó, az első nem lesz annyira meglepő. Elég sokszor felmerül a kérdéskülönböző csoportokban, hogy a italos kartondobozokat (jellemzően tej, gyümölcslé doboz) dobozokat akkor hova is kell pontosan dobni. Illetve sok olyan esettel is találkoztam már, hogy csak azért nem dobta valaki a szelektívbe, mert nem tudta, a papír-, vagy a műanyag-hulladékhozdobja. Egyszer egy rendezvényen épp a papírdoboz-újrahasznosítók mellett főztem a kis mosózsélemet, és akkor kiokosodtam: szépen kimosva mehet a papírok közé. De csak Budapesten és Győrben! A fővároson kívül pedig jellemzően a műanyag gyűjtőedénybe kell helyezni az italos kartondobozokat. Miután ennyire nem egységes a rendszer, érdemes saját lakóhelyünkön tájékozódni.

tejesdoboz2.jpg

2. Lámpák, izzók. Szégyellem, de fogalmam sem volt arról, hogy a lámpahulladék is újrahasznosítható. Az a kép többször megvan, hogy toplákolok a lakásban egy kiégett izóval, de azt nem tudtam, hova tegyem. Most viszont végre megtaláltam az  Electro-Coord oldalát és teljesen korrekt kereső van rajta. A “vonulási útvonalamon” is éppen pont van gyűjtőhely, tehát ha legközelebb kiég egy izzó, akkor egy pillanatig sem fogok kétségbe esni, hanem viszem magammal, amikor épp megyek a boltba és ennyi. Megmondom őszintén, abba sem gondoltam bele, hogy a kiégett izzó ráadásul veszélyes hulladék, mert kis mennyiségű higany is található benne. Ha most viszitek el a kiégett izzzókat egy gyűjtőpontra és szelfiztek egyet, még nyerhettek is.

light-918450_1920.jpg

3. Ez extrém lesz és sajnos nem is mindenhol elérhető. Az egyik kedvenc zöld “popsztárom”, Tom Szaky a fejébe vette, hogy  mindent megpróbál újrahasznosítani. Nem képez ez alól kivételt a jól telerakott eldobható pelenka sem. Ez még nekem is nehezen befogadható volt elsőre, de több kutató dolgozott az ügyön és az eredmény megnyugtató. A tartalmát semlegesítik, aztán egy bonyolult eljárással újra műanyag készülhet belőle. A magam részéről mondjuk inkább úgy döntöttem, ezt a hulladékot inkább el is kerülöm, és a mosható pelenkát használók boldog családját gyarapítom.

pelenkajo.jpg

4. Sosem voltam az a kifejezett jó kislány, például egészen sokáig egészen sokat dohányoztam. Büszke nyilván nem vagyok erre, de arra igen, hogy már rég nem pöfékelek. Az egyik legérdekesebb dolog volt, ahogy amikor több nekifutás után hosszabb, rövidebb időre sikerült leszoknom, egyszer csak kikopott az életemből. És azóta szimplán nincs jelen. De ez csak arról jutott eszembe, hogy amúgy a cigicsikket is újra lehethasznosítani. A haszontalannak tűnő hulladékból műanyag raklapok, öntözőkannák és számos további termékek készülnek. Régebben a begyűjtést a TerraCycle végezte, sajnos úgy tudom, azóta Magyarországon már nem működikaz annak idején Csikk Brigád névre keresztelt program.

cigarette-666937_1920.jpg

5. Az, hogy kávékapszula is újrahasznosítható, talán már nem olyan új hír, szerencsére egyre több minden készülhet belőle. Nekem egy elég klassz, kávékapszulából készült bicskám van, de ahogy most látom, készül már belőle napszemüveg, sőt hólapát is.

kavekapszula-815309_1920.jpg

Jó hír persze, hogy jó pár dolog újrahasznosítása megoldható már, de ne feledjük, alegjobb hulladék az, ami nincs. Az újrahazsnosításnak komoly környezeti hatása van.