Jamie Oliver hatalmas kedvencem. A receptjei közül is hazsnálatban van nálunk jó pár, de nem csak a főzési stílusa miatt kedvelem, hanem azért is, mert – amennyit látok elóle – jóra használja a tudását. Tavaly jelent meg VEGA című könyve, hogy egy kicsit népszerűsítse a zöldségeket. A világ minden tájáról merített inspirációkkal ezek a zseniálisan egyszerű ételek a zöldségek igazi ünnepét jelentik, jóllakottá, elégedetté és boldoggá tesznek – a hús hiányát észre sem veszed. Ha heti egy-két húsmentes napot iktatnál be, vegetáriánus életmódot folytatsz, vagy csupán néhány remek, új ízkombinációval kísérleteznél, ez a könyv telitalálat. Most pedig a Park Kiadó jóvoltából pár receptet veletk is megoszhatok.

Veteményeskerti pásztorpite

Karantén-kiegészítés: a nehezen beszerezhető alapanyogakt ilyenkor könnyedén elhagyom. A pásztorpite Marmite nélküli is isteni fogás.© Jamie Oliver Enterprises Ltd (2019 Veg) Photography: David Loftus, ‘Photography: David Loftus, Magyar kiadás © 2018 Park Könyvkiadó, Budapest, Fordította: Dobos Anna

  • 10 g szárított vargányagomba
  • 2 szál póréhagyma
  • 3 szál sárgarépa
  • 500 g karórépa 
  • 500 g zellergumó 
  • olívaolaj
  • 3 ág friss rozmaring
  • 1 teáskanál római kömény
  • 2 kg burgonya
  • 40 g sótlan vaj
  • 1 löttyintés félzsíros tej
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 teáskanál Marmite
  • 3 evőkanál passzírozott paradicsom
  • 400 g konzerv zöldlencse

Melegítsd elő a sütőt 190 °C-ra (gázsütőnél 5-ös fokozat). A konyhai robotgép táljába önts 600 ml forró vizet a szárított vargányára. Alaposan mosd meg a póréhagymákat, távolítsd el a végüket, karikázd 2 cm vastagra, hámozd meg a sárgarépákat, a karórépát és a zellergumót, kockázd mindet nagyjából azonos méretűre. Löttyints 2 evőkanál olívaolajat egy közepes lángon előmelegített öntöttvas lábosba, szórd bele az ágról lecsipkedett rozmaringleveleket, pirítsd ropogósra 1 perc alatt, majd egy lyukas kiszedőkanállal vedd ki. Mehetnek az előkészített zöldségek a római köménnyel együtt az aromás olajba, ízesítsd tengeri sóval, fekete borssal, időnként átkeverve pirítsd 30 percig.

Közben hámozd meg és kockázd fel a burgonyákat, főzd egy lábos lobogva forró, sós vízben 15 percig, vagy míg megpuhulnak, alaposan szűrd le. Törd át a vajjal és a tejjel, ízesítsd ízlés szerint, tedd félre. Negyedeld el a vöröshagymát, rakd a robotgép táljába a gombához a Marmite-tal és a passzírozott paradicsommal együtt, dolgozd simára. Öntsd a készülő zöldségekhez, keverd, pirítsd 20 percig, vagy míg az egész sötétre karamellizálódik, és néhány darab kezd odatapadni a serpenyő aljához.

Mehet a lencse (a levével együtt) a lábosba, forrald fel, ízesítsd ízlés szerint. Kanalazd rá a félretett burgonyát, tedd egy tepsire, told a sütőbe, süsd 30 percig, vagy míg enyhén megpirul, és a szélein bugyogni kezd, aztán szórd meg a ropogós rozmaringgal.

Tálald egyszerű, szezonális, párolt zöld levelű zöldségfélével – nyerő kaja!
Időnként a lencsét borlotti babra vagy fehér limababra cserélem – mindkettővel remekül működik.

6–8 ADAG ǀ 2 ÓRA