A zöldségek lassan érkeznek, sajnos ebbena receptben még nem tud minden szezonális lenni, de ha változatosabbá szeretenétek tenni a zöldséges ételeiteket, akkor a a fagyasztott zöldséegk beemelése a menübe szerintem még belefér.

  • 400 g érett, különböző színű koktélparadicsom
  • 400 g zöld- és sárgahüvelyű zöldbab vegyesen
  • 4 szál friss menta
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 friss piros chilipaprika
  • olívaolaj
  • 3 evőkanál vörösbor- vagy balzsamecet
  • 8 mini mozzarellagolyó (150 g)
  • 4 szelet parasztkenyér

Óvatosan merítsd a koktélparadicsomokat egy lábos majdnem lobogva forró, sós vízbe mindössze 30 másodpercre, aztán vedd ki mindet egy szűrőkanállal, tartsd a csap alá, és folyass rájuk hideg vizet. Rendezd sorba a zöldbabokat, csak a szár felőli végüket távolítsd el, és dobd az összeset lobogva forró, sós vízbe 4 percre. Közben csipkedd le a menta leveleit, tedd félre a legzsengébbeket a tálaláshoz. Tisztítsd meg a fokhagymagerezdeket, és a chilipaprikával együtt vékonyan szeleteld fel. Csippentsd fel, húzd le és dobd ki a koktélparadicsomok héját, tedd félre az összes meghámozott példányt (kicsit sok hűhó semmiért, de megéri).

Szűrd le a zöldbabokat, rakd vissza a lábost a tűzhelyre közepes lángon. Löttyints bele 1 evőkanál olívaolajat, dobd bele a fokhagymát, a chilipaprikát és a mentaleveleket. Sistergesd 2 percig, aztán add hozzá a félretett koktélparadicsomokat, az ecetet és a zöldbabokat. Keverd, gyöngyöztesd 4 percig, hogy összetörjenek a paradicsomok. Kóstold meg, ízesítsd abszolút tökéletesre tengeri sóval és fekete borssal, majd némi ízletes szósszal kanalazd az előkészített tálalótálra.

Szórd a tetejére a mini mozzarellákat és a félretett zsenge mentaleveleket, forró pirítóssal kínáld.

A recept Jamie Oliver: VEGA című könyvében, a Park Kiadó gondozásában jelent meg.