Ez a recept a szívem egyik csücske, az egészen biztos. Még a nagymamám tanultam az unokatestvérétől, és a család összes női tagja nagy biztonsággal készíti.

Amikor valahol mondom, hogy padlizsánkrémet készítek, mindenki azonnal kontráz: neki is van egy isteni, majonézes/fokhagymás receptje. Nos, ez a recept se nem majonézes, se nem fokhagymás, de mi ezt szeretjük, de nagyon.

Hozzávalók

  • 3 nagyobb padlizsán
  • 1,5 dl olaj (lehet napraforgó- és olívaolaj is)
  • hagyma
  • 1 evőkanál mustár
  • bors
  • pici citromlé

Elkészítés

A padlizsánokat a sütőben megsütjük. Amikor már puhák, rátesszük őket a platnira, és kicsit átfüstöljük őket. Akkor jó, amikor a héja már szenesedik Nem kell sokat várni, ez hamar bekövetkezik.
Utána a padlizsánt kikaparjuk a héjából, és fakéssel szétnyomkodjuk. 

Fotó: Szilágyi Stefi

A recepttel kapcsolatban komoly hitvitáim szokta lenni az anyámmal, szerinte a rozsdamentes kések világában már nem kell ragaszkodni a fakéshez, de én babonásan így csinálom, hogy véletlenül se keseredjen meg.

Most a rabszolgamunka: a padlizsánmasszát keverjük ki az olajjal, pont, mint a majonéznél. A padlizsán rengeteg olajat fel tud venni, de azért ne rakjunk bele túl sokat, mert elnehezül a krémünk. Addig keverjük, amíg világosodni nem kezd. Itt újból két iskola jön, ki, hogy szereti:

  1. Reszeljünk bele egy negyed fej hagymát, hogy csak a hagyma íze menjen bele.
  2. Adjunk hozzá egy fej apróra vágott hagymát.

Mindkét megoldás máshogy finom. Utána keverjük hozzá az evőkanál mustárt és pár csepp citromlevet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Hűtés után tálaljuk, bár ezt mi nem mindig tudjuk kivárni…