A karbonlábnyom fogalmát szerencsére egyre többen ismerik, hallottak róla. Ami persze jó, ugyanakkor elég sok, egy adott termékhez kapcsolódó információt nem árul el egyetlen szám.

Sosem felejtem el, amikor a nagylányomnak kerestünk iskolát és a későbbi tanítónénijébe úgy “szerettem bele”, hogy amikor megkérdeztem, van-e osztályozás, azt felelte: nincs, a számok eléggé túlértékelt dolgok bizonyos területeken (nyilván nem a matematikában vagy az építészetben vagy  könyvelésben.),


A későbbi tanítónk arról is beszélt még akkor, hogy a gyerekeinek is ezt tanítja otthon. Mert mit jelent az, hogy 37-es a lábad, vagy hármas vagy matekból? 
Kiderül ebből például, hogy remek szociális képességeid vannak, és kiváló közösségépítő vagy?

Kicsit ilyen a karbonlábnyom fogalma is, mert nagyon jó, nagyon hasznos viszonyítási alap, de elég sok területre nem látunk rá, ha kizárólag a karbonlábnyoma alapján ítélünk meg egy terméket.
 Vagy hogy egy másik példát hozzak: készülhet egy póló biopamutból, de azt már nem látjuk a címkén, hogy vajon az előállítás módja etikus volt-e.

Fogalommagyarázat

A karbonlábnyom azt mutatja meg, hogy például egy ember életmódja, egy termék életciklusa, egy vállalat tevékenysége mennyi közvetlen és közvetett üvegházgáz-kibocsátással jár. Mértékegysége a szén-dioxid-egyenérték (CO2e), ami az összes üvegházhatású gáz (metán, dinitrogén-oxid, F-gázok stb.) kibocsátását magában foglalja. Minél nagyobb valamilyen tevékenység vagy egyén, közösség, társadalom karbonlábnyoma, annál nagyobb annak felmelegítő hatása az éghajlatra.

A karbonlábnyom a különböző “lábnyom mutatók” családjába tartozik, és jelentős részét teszi ki az ökológiai lábnyomnak.

Klímasemleges?

Az egyes termékek esetében egy ideje kezd elterjedni a “klímasemleges” kategória is. Fontos látni, hogy ez az érték sem vesz figyelembe minden lehetséges tényezőt, ami a gyártás során felmerülhet. Ez a kifejezés csak azt jelzi, hogy a cég kompenzációt fizet a termék után – segít a fogalom tisztázásában Prof. Matthias Finkbeiner, a berlini Műszaki Környezetvédelmi Intézet ügyvezető igazgatója. A kifejezés nem ad arról információt, hogy a cégek a C02 mellet más hatást is kompenzálnak-e.  

A dm Magyarország a berlini Műszaki Környezetvédelmi Intézettel együttműködve olyan termékcsaládot fejlesztett, mely mindent megtesz azért, hogy túllépjen ezeken a besorolásokon.

A termékcsalád “környezetsemleges”, ami azt jelenti,  hogy a teljes életciklus alatt öt területen minimalizálják a környezeti hatásokat – ezek a  klímaváltozás, eutrofizáció, elsavasodás, nyári szmog, ózonréteg csökkenése. És csak a fennmaradó hatásokat kompenzálják. Ez utóbbi mondat számomra nagyon fontos, mert nem kizárólag a kompenzáción van a hangsúly.

Minden terméknek hatása van a klímára, az előállítás, a használat és a hulladékként való ártalmatlanítás során. A környezeti hatások csökkenthetők ugyan, de nem lehet őket 100 százalékosan elkerülni. Csupán a hatások semlegesítésére, kompenzációjára van lehetőségünk utólag.

A környezetsemlegesítés egy ezidáig egyedülálló és holisztikus szemléletet jelent: a termékfejlesztés során 5 természeti hatást vesznek figyelembe a termék teljes életciklusára vonatkozóan a berlini műszaki egyetem életciklus-elemzése alapján. 

Vagyis a nyersanyag kitermelésétől kezdve a gyártás, szállítás, használat folyamatán át egészen annak ártalmatlanításáig megnézik, milyen környezeti hatások keletkeznek, és ezeket csökkentik, ahol lehet. Azokat a hatásokat pedig, amelyeket végképp nem lehet elkerülni, kompenzálják, hogy az ökológiai egyensúlyt helyreállítsák. Így lesznek a termékek környezetsemlegesek, és járulnak hozzá közvetlenül a környezet védelméhez.

Az 5 környezeti kategória, amelyekben a dm kompenzál 

(1) Klímaváltozás/üvegházhatás: Az emberiség tevékenysége befolyásolja a Föld éghajlatát és hőmérsékletét, például fosszilis tüzelőanyagok alkalmazásával, az esőerdők kivágásával, az állattenyésztéssel. Ezek a tevékenységek növelik a légkörben természetesen előforduló üvegházhatású gázok mennyiségét, amelyek beengedik a napsugarakat, de gátolják, hogy visszajussanak az űrbe. Ez fokozza az üvegházhatást és a globális felmelegedést, valamint felborítja az ökoszisztémák egyensúlyát.

(2) Eutrofizáció: az eutrofizációt olyan emberi tevékenység okozza, amely a tápanyagok (pl. nitrát és foszfor) felhalmozódásához vezet az eredetileg tápanyagszegény vizekben. Az algák és a vízi növények túlzott elszaporodása miatt más növények, állatok, apró organizmusok életfeltételei szűnnek meg.

(3) Savasodás: ha egy rendszer (pl. talaj vagy víz) pH-értéke csökken, akkor beszélünk savasodásról. Okozója lehet például a csapadékban lévő kén-dioxid (savas eső). Számos növény és tengeri élőlény nem tolerálja a savasodást, pusztulásuknak komoly következményei vannak az erdei és vízi ökoszisztémákra.

(4) Nyári szmog (füstköd): a kifejezés a Földhöz közeli levegő magas ózon- és egyéb fotooxidáns-koncentrációval történő szennyezettségére utal. Napos időben fordul elő, a szmog a nitrogén-oxidokból és szénhidrogénekből képződik a Nap UV-sugárzása kapcsán. A talajközeli ózon károsítja a légzőszerveket, a növényeket és az állatokat.

(5) Ózonréteg elvékonyodása: az ózon lebomlását többek között gáz halogén-vegyületek okozzák különleges éghajlati viszonyok között, és a folyamat az UV-B és UV-C sugárzás elleni védelem csökkenéséhez vezet (ózonlyuk).

Pro Climate

A karbonlábnyom jó sorvezető lehet alapvető életmódbeli döntések meghozatalához, viszont a konkrét termékek kiválasztásánál már érdemesebb komplexebb mutatókat figyelembe venni.

A dm Magyarország Pro Climate névre keresztelt termékcsaládja 2021 áprilisától kerül a polcokra és az online shopba, a termékek felismerését egységes design segíti.  Az új termékek nem tartalmaznak mikroplasztikot vagy vízben oldódó, tisztán szintetikus polimereket. 

A termékeknél különösen figyeltek a csomagolás kiválasztására. Megállapították, hogy bizonyos esetekben a nagyon kevés műanyag az éghajlat és a környezet szempontjából jobb megoldás, mint például az üveg.  Ezért minimálisra csökkentették a műanyag felhasználását, illetve a lehető legmagasabb arányban használnak újrahasznosított alapanyagot.  

Szintén jó irány szerintem, hogy a termékfejlesztés eredményeit más dm márkájú termékeknél is alkalmazni szeretnék.  

A cikk szponzorált tartalom, a dm Kft-vel való együttműködés része.