Egy korábbi cikkemben is írtam már, hogy ahogy múlik az idő, az én bőröm is változik. Mindez  teljesen normális, mondhatni, “nincs itt semmi látnivaló”, telnek az évek, változik a bőr és vele  együtt az arc. 

Napjainkban a feszes, fiatalos arc témája még inkább kiélezettebbé válik. Egyrészt a képi  manipuláció lehetőségei végtelenek, másrészt a közösségi média térhódításával teljesen más lett  a sztenderd. Az ötven az új negyven, a negyven az új harminc. Azt mondják. De én igyekszem  elfogadni, hogy a negyven, az továbbra is negyven. Persze több lehetőség is van már az arc és a  nyak karbantartására, és én is szeretem a jobbik formámat hozni, de versenyt futni nem  szeretnék. 

Itt jöhetnek képbe a mindentudó csodakencék és a kozmetikai kezelések – csillagászati áron -,  vagy a különböző orvosi beavatkozások, szintén rengeteg pénzért. Ezek eredménye elsőre ugyan  látványos lehet, de én képtelen vagyok elképzelni, hogy belevágjanak az arcomba, vagy akár  kíméletesebb megoldásokkal, az én gondolatiságomhoz képest drasztikus beavatkozást  hajtsanak végre. 

Arctesi?  

Sokaknak nem jut eszébe, pedig egyszerű logikával kitalálható, hogy az arc izmainak edzése  hatékony megoldás az arc feszesítésére, hiszen nem érvényesül itt sem más logika, mint a test  formálása esetén. Mivel az arc megereszkedésének és ráncosodásának egyik oka az arcizmok  gyengülése, ezért az izmok tudatos erősítésével az arc fiatalsága, feszessége hosszú távon  fenntartható. Rendszeres edzés hiányában pedig az izmok meggyengülnek, és az arc fokozatosan  elveszíti tónusát.  

Erre lehet hatékony megoldás az arctorna, azaz az arcizmok módszeres fejlesztése. Arctornával  évek óta szemezek már, és most itt a nagy karanténosdiban volt is szerencsém részt venni egy  workshopon online. 

A program reggel kezdődött, ami méginkább látványos volt, mert reggelente az arcomnak kell  némi idő, hogy magához térjen. Egy kis elmélet után azonnal belevágtunk a gyakorlatok  tanulásába. Néhány feszítés után a bőr vérkeringése felgyorsult, így hamarabb eltűntek az  ébredés utáni ödémáim, karikáim, és az ábrázatom egy pillanat alatt frissebb lett.  

Mire jó konkrétan az arctorna?  

Homlok 

A homlokizom erősítésével kisimulnak a vízszintes ráncok, megemelkednek a szemöldökök,  magukkal húzva a megereszkedett felső szemhéjakat. A két szemöldök közötti területen  rendszeres tornával kisimulnak a szigorú ráncok és a barázdák.  

Szemek környéke 

A szem körüli izmok edzése megelőzi vagy kisimítja a szarkalábakat, halványítja a szem alatti  karikákat és feszesíti a felső szemhéjakat. 

Orcák 

Az orcán az izmok erőteljes gyakorlataival belülről töltjük az arcot, aminek köszönhetően eltűnnek  vagy halványodnak a szem alatti karikák, kisimulnak az orr melletti barázdák és megemelkedik az  arc alsó része.  

Ajkak 

A rendszeres arctorna feltölti az elvékonyodott ajkakat, megemeli a lebiggyedő szájzugokat és  kisimítja az ajak körüli mimikai ráncokat.

Állvonal és arckontúr 

Az arctorna gyakorlatok együttes hatására az állcsontra ráereszkedő bőrt felhúzzuk, ezáltal  visszaállítjuk az arc elveszett kontúrját. 

Nyak és toka 

A nyakra irányuló intenzív gyakorlatok megelőzik vagy visszahúzzák a tokát, és feszessé teszik a  nyak bőrét. 

Az arctorna gyakorlatokat Móni irányításával lehet elsajátítani: Arctorna Mónival. Úgy gondolom,  hogy az igazán hatásos arcfiatalításnak ennél ökologikusabb és egyben olcsóbb módja  feltehetően nincs.Természetesen rá kell szánni az időt. Megmondom őszintén, hogy nekem a  karantén és online oktatás sújtotta időszakban sajnos nem sikerült beépítenem a rutinomba, de most újra megpróbálom majd. Hiszen kezemben a Szent Grál, és biztos, hogy idei céljaim között szerepel a rendszeres  arctorna. Mert tudom, és Móni arcán is látom, hogy ez önmagamba egy olyan befektetés, aminek  aztán rettenetesen fogok örülni jónéhány év múlva. (Egyébként a hatás már néhány hét múlva is  látványos.) Jelenleg csak alkalmanként sikerül gyakorolnom, ezért nem tudok nektek még előtte utána fotót mutatni, de igyekszem ezt később pótolni. 

Móninál találhattok egy alkalmas (négy órás) workshopokat, ahol sok-sok gyakorlat mellett olyan fontos alapokat sajátíthattok el, amelyek elengedhetetlenek az arctorna hatékonyságának  szempontjából. Ha pedig gyorsabb eredményt szeretnétek és segítséggel fejlesztenétek  magatokat, érdemes regisztrálni a hosszabb, komplex tréningre. A blogját is meleg szívvel  ajánlom: nagyon jó tippeket találhattok rajta, és a grafikák elbűvölőek. 

Workshop: arctornamonival.hu/workshop 

Tréning: arctornamonival.hu/trening