A TEDxDanubia Countdown, az MVM, a Kék Bolygó Alapítvány, és a Magyar Élelmiszerbank Egyesület szakemberei által létrehozott „SCI-FI jövőtervező program fiataloknak” nyerte el 2021-ben az ExO Awards Open kategóriájának második helyezését. Ez az első alkalom, hogy magyar győzelem születik a nagynevű, nemzetközi versenyen.

A TEDxDanubia Countdown rendezvénysorozat szatellit programjának keretében Magyarország 1500 iskolájának fiataljai és mentoraik – tanárok, szülők egyaránt – olyan problémákon dolgoztak együtt, amelyek megoldása kritikus lehet jövőnk szempontjából. A 220 tizenéves és a 35 mentor 4 fő klímavédelmi problémakör feltárásával és megoldásával foglalkozott, az energiahiányos otthonok, a városi mobilitás, az élelmiszerpazarlás és a hulladéklerakóinkba kerülő tárgyak újrahasznosításának kérdéseire keresték együtt a választ.

„Azért indítottuk el ezt a programot, mert megértettük, milyen nagy kihívást jelent a gyerekek körében a klímaszorongás, és mennyire frusztráltak a fiatal generáció tagjai attól, hogy úgy érzik, ellopjuk a jövőjüket. Úgy döntöttünk, hogy az ExO módszertant használva és a jövő gondolkodását átadva képessé tesszük ezeket a gyerekeket arra, hogy cselekedjenek és elkezdjék megteremteni azt a jövőt, amelyben élni szeretnének” – mondta el Frankó Csuba Dea, a program szakmai vezetője csütörtökön, az ünnepélyes online díjátadón.

A „SCI-FI jövőtervező program fiataloknak” azért kapta a globális Open ExO elismerését, mert skálázható, valós kezdeményezéseket hozott létre és mutatott be néhány magyarországi nagyvállalatnak, akik számára a megoldás releváns lehet. Ezen felül, a résztvevő gyerekek megtanulták, hogyan tervezzenek jövőbeli forgatókönyveket és tegyenek konkrét, kézzelfogható lépéseket a megvalósításuk érdekében. Ez oldja a jövővel kapcsolatos feszültséget és stresszt, és képessé teszi őket arra, hogy egy jobb világot építsenek. 

A TEDxDanubia Countdown idei programjai mind a klímaváltozás különböző aspektusait járják körül. Az év csúcseseménye a szeptember 20-án a Vígszínházban tartandó konferencia lesz, melyen az izgalmas előadásokon kívül a díjnyertes „SCI-FI jövőtervező program fiataloknak” résztvevőivel is találkozhat a közönség. A legkreatívabb projektjeikről videók is készültek, ezekből is csemegézhetnek a látogatók.

Az esemény és az alprogramok weboldala: tedxdanubiacountdown.hu

A díj alapítója az OpenExO

OpenExO egy több mint 8000 világszínvonalú innovációs szakembert, vállalkozót, tanácsadó magánszemélyt és szervezetet összekapcsoló, 130 országon átívelő transzformációs ökoszisztéma. Az egyre növekvő globális közösség segít az átalakulásban, a szinergiák kihasználásában és a felzárkózás elősegítésében az ún. exponenciális hatás eléréséért. Az OpenExO Ecosystem szakemberei a tech guruktól a konvenciókat megkérdőjelező alapítókig rengeteg iparágat képviselnek.  A világ minden részén együttműködnek az ExO Works-szel és más ExO-egységekkel, hogy olyan kérdéseket és kihívásokat oldjanak meg, amelyek képesek alapjaiban megváltoztatni az általunk ismert világot.