A boltokban kapható nedves popsitörlők közül pár  több szempontból is aggályos. Nemcsak túl sokat használunk belőle, hanem a babák bőrének sem feltétlenül jó. Amikor ezt a könyvet írtam, az oviban az egyik anyuka mesélte, hogy hónapok óta rohangálnak a gyerekkel a dokihoz, hogy ugyan, mi baja lehet a kicsinek, folyton a hátsó felére panaszkodik. Viszket és kiütések vannak rajta, de nem jönnek rá, mitől lehet. Már több szakrendelést megjártak, amikor a kisfiú nagymamája azt tanácsolta: hagyják el a törlőkendőt. Nagymamai megérzés? Ki tudja.

hands-634866_1280.jpg

Az biztos, a kisfiúnak pár napon belül elmúlt minden problémája. A popsitörlőben találhatunk parabéneket, tartósítószereket, propilén-glikolt (mesterséges nedvesítőanyag, ha ekcéma jelentkezik, az ilyen hatóanyagú törlőkendőt érdemes azonnal lecserélni), mesterséges illatanyagokat, amelyek semelyik életkorban nem ajánlatosak.

Itt olvasható egy jó teszt a Magyarországon kapható popsitörlőkről!

És még egy.

De ezt is lehet otthon kutyulni, annyira nem vészes. Az a lényeg, hogy jó minőségű babafürdetőt használjuk, különben az egész munkánk hiábavaló.

Nedves popsitörlő recept

Nem igazán bonyolult, neki lehet esni házilag is, és akkor biztos nem lesz benne más, mint amit mi tettünk bele.

Hozzávalók:

  • konyhai papírtörlő
  • 1 bögre víz
  • 1 ek. olívaolaj
  • 1 ek. jó minőségű, SLAS, parabénmentes babafürdető vagy babasampon, vagy szappanból készített folyékony szappan
  • opcionálisan illatosíthatjuk 5-10 csepp levendulaolajjal is
  • toilet-paper-87390_1280.jpg

Elkészítés:

A hozzávalókat egy üvegben jó alaposan összerázzuk, a törlőkendőt félbevágjuk, és beleállítjuk egy befőttesüvegbe. Rálocsoljuk az összerázott löttyöt, kivesszük a papírhengert, és a közepéről már húzhatjuk is ki az első saját készítésű popsitörlőnket.

Fontos: a piciket bármi allergetizálhatja, ezért minden egyes új összetevő bevezetése előtt bőrpróbát kell végezni. A tesztelni kívánt dologból tegyünk egy gombostűfejnyit a baba csuklójára, és ha 24 óra után sem tapasztalunk bőrpírt, használhatjuk.

További recepteket itt és itt találhatsz!

A részlet az Ökobaba – kicsivel zöldebben című könyvemben jelent meg. Ha tetszett és kíváncsi vagy további tippekre, receptekre és praktikákra, itt tudod megrendelni a könyvet.