Pont most láttam a piacon gyönyörű zöldbabot, ezért jöjjön a mai húsmentes hétfőre zöldbabos recept.

Ez egy nagyon egyszerű és rendkívül finom étel. A zöldbabot sokáig csak a menzás, lisztes főzelékkel kapcsoltam össze, ezért azt hittem, hogy nem szeretem. Aztán találkoztam ezzel az étellel, és azóta bátrabban használom alapanyagként.

Hozzávalók (kb. 3 felnőtt adag):

  • 40 dkg friss zöldbab (fagyasztott is lehet, de jobb a friss)
  • 4 nagy vagy 8 kisebb paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma aprítva
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek olaj
  • só, bors
  • petrezselyem
  • víz

Elkészítése:

A zöldbabot megmossuk, a két végét levágjuk. A hagymát olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a préselt vagy reszelt fokhagymát. A kockákra aprított paradicsomot, megsózzuk, és közepes lángon, gyakran megkeverve főzzük 1-2 percig. Hozzáadjuk a zöldbabot, borssal megszórjuk (ha gyerek is eszi, ez elhagyható). Hozzáöntünk annyi vizet, ami nem lepi el teljesen, de meg tud benne puhulni a zöldbab. Felforraljuk, majd kb. 10 percig, kevergetve főzzük. Amikor már besűrűsödött és a zöldbab is megpuhult, de nem főtt szét, akkor levehetjük a tűzről. Meghintjük apróra vágott petrezselyemmel. Natúr főtt rizzsel szoktam tálalni. Nagyon finom.