Hétvégén egy kardhal  befeküdt a torkomba – legyen már vége ezeknek az ovis vírusoknak, lécci, lécci, lécci – és a torokfájás beszorított a lakásba. A család elutazott,  egyedül  nyalogattam sebeimet  kúráltam magam.Nem volt fullosan feltöltve a háztartás, ezért abból kellet gazdálkodnom, amit találtam. Lére vágytam  mindenképpen, tehát a leves adott volt. Árválkodott otthon egy póréhagyma, némi fokhagyma és egy kevés krumpli.

porehagymkremleves.jpg

Ilyenkor sosem szoktam pánikba esni, imádom az ilyen kihívásokat, egyetem alatt az albérletben is mindig ez volt a feladat.  Póréhagyma krémlevest alapból tejszínnel szoktam készíteni, de a tejtermékeket felső légúti megbetegedéseknél nem ajánlja a gyerekorvosunk, így inkább én is megfogadtam tanácsát, ki tudja, egy aljas kardhal még mivé tud fejlődni, jobb a békesség.

Hozzávalók:

  • 1 szál póréhagyma
  • 5 szem közepes méretű krumpli
  • 1-3 fej fokhagyma
  • Ízlés szerint só
  • Leheletnyi szerecsendió
  • Egy evőkanál olívaolaj

 

A póréhagymát és a krumplit megtisztítottam, a pórét karikáztam, a krumplit kockáztam. Kis olajon megfonnyasztottam a hagymát, majd rádobtam a krumplit és felöntöttem annyi vízzel, amennyi pont ellepte a zöldségeket.
Puhára főztem az egészet, és a végén hozzáadtam a fokhagymát, ráreszeltem eg kevéske szerecsendiót. Picit még főztem együtt a fokhagymával is, majd botmixerrel pürésítettem. Az elfőtt vizet pótoltam annyival, hogy pont jó sűrűségű levest kapjak, majd rottyantottam rajta még egyet.

A végeredmény engem is kellemesen meglepett, nagyon selymes, harmonikus leves kaptam. Dobhatunk bele pirított kenyérkockákat, vagy akár pattogatott kukoricát is levesbetétnek.