Hétvégén egy kardhal befeküdt a torkomba – legyen már vége ezeknek az ovis vírusoknak, lécci, lécci, lécci – és a torokfájás beszorított a lakásba. A család elutazott, egyedül nyalogattam sebeimet kúráltam magam.Nem volt fullosan feltöltve a háztartás, ezért abból kellet gazdálkodnom, amit találtam. Lére vágytam mindenképpen, tehát a leves adott volt. Árválkodott otthon egy póréhagyma, némi fokhagyma és egy kevés krumpli.
Ilyenkor sosem szoktam pánikba esni, imádom az ilyen kihívásokat, egyetem alatt az albérletben is mindig ez volt a feladat. Póréhagyma krémlevest alapból tejszínnel szoktam készíteni, de a tejtermékeket felső légúti megbetegedéseknél nem ajánlja a gyerekorvosunk, így inkább én is megfogadtam tanácsát, ki tudja, egy aljas kardhal még mivé tud fejlődni, jobb a békesség.
Hozzávalók:
- 1 szál póréhagyma
- 5 szem közepes méretű krumpli
- 1-3 fej fokhagyma
- Ízlés szerint só
- Leheletnyi szerecsendió
- Egy evőkanál olívaolaj
A póréhagymát és a krumplit megtisztítottam, a pórét karikáztam, a krumplit kockáztam. Kis olajon megfonnyasztottam a hagymát, majd rádobtam a krumplit és felöntöttem annyi vízzel, amennyi pont ellepte a zöldségeket.
Puhára főztem az egészet, és a végén hozzáadtam a fokhagymát, ráreszeltem eg kevéske szerecsendiót. Picit még főztem együtt a fokhagymával is, majd botmixerrel pürésítettem. Az elfőtt vizet pótoltam annyival, hogy pont jó sűrűségű levest kapjak, majd rottyantottam rajta még egyet.
A végeredmény engem is kellemesen meglepett, nagyon selymes, harmonikus leves kaptam. Dobhatunk bele pirított kenyérkockákat, vagy akár pattogatott kukoricát is levesbetétnek.