Pár éve Barcelonában lenyűgözött, hogy a legegyszerűbb ételeik voltak a legfinomabbak.  Az egyik kedvenc köretem például a fokhagymás, fűszeres olajban sült zöldség volt. Semmi extra, némi paprika, gomba, meg gondolom, amit a konyhában találtak.

Ettől annyira bezsongtam, hogy itthon is azonnal reprodukálni akartam, de a húsmentes hétfők örömére csináltam belőle egy főételt. Isteni lett! Arra bátorítok mindenkit, kísérletezzen a zöldségekkel, játsszon az ízekkel, egy egyszerű étel lehet kiváló – természetsen.

Hozzávalók: 

  •          3 közepes kaliforniai paprika
  •          2 kisebb/egy nagyobb cukkini
  •          30 deka laskagomba
  •          3-5 gerezd fokhagyma
  •          2 szál újhagyma
  •          borsikafű, bazsalikom, ízlés szerint egy kevés csili

A zöldségeket megmostam, és nagyjából egyforma méretűre daraboltam. A paprikát csíkokra szeretem vágni, a többit inkább kockáztam. Olívaolajon először a paprikát kezdtem pirítani, mert az készül el  a leglassabban. A fűszereket is rászórtam. Amikor a paprika fonnyadni kezdett, rádobtam  a többi zöldséget és a fokhagymát. Löttyintettem rá még olajat, hogy jól bele tudjam forgatni, itt nem spóroltam az olajjal, ez akkor finom, ha nem száraz.
Addig kevergettem, míg az összes zöldség megpuhult, de arra figyeltem, hogy ne süssem túl.
Tálalásnál kevés parmezánt szórtunk a tetejére.

Wokban és nagy méretű serpenyőben is készíthető.