Amióta néha gluténmentes recepteket is közzé teszek, jelezni szoktam, hogy a gluténmentes messze nem öko mindig. Annyiból, hogy itthon készül öko, viszont a rizsliszt, a lágy, húsz deka vaj és a a rengeteg csoki, ami belekerül, már kevésbé.

Amióta viszont gluténmentes receptekkel kísérletezem itthon, arra is rájöttem, hogy a jó lisztkeverék a legfontosabb és ezt van, amikor csak kikísérletezni lehet, a bolti szuperkeverékek messze nem jók mindenre.

Ez egy nagyon régi, francia családi receptünk – és hát ugye a fransziák, meg a csokoládé az jó párosítás  – és miután összesen 4 evőkanál liszt van benne, ezért azt gondoltam, az annyira elenyésző, hogy szinte bármilyen gluténmentes liszttel csinálhatom.  De az elméletem bukott, sokszor próbáltam jó drága glutémentes sütiliszt-keverékkel, de mindig morzsálódott (és eljött a perc, hogy olyan lettem, mint drága nagymamám, aki sopánkodott, ha a rácsos süti tetején nem volt szabályos a rács. Na, mindegy, ezt is eljött.) Aztán kicsit kiismertem a gluténmentes liszteket és így született meg a család kedvenc csokis süti receptjének tökéletes gluténmentes dublőre.

chocolate-89034_640.jpg

Hozzávalók:

• 300 gramm étcsoki
• 200 gramm vaj
• 4 evőkanál tej
• 150 gramm cukor
• 5 tojás
• 2 evőkanál cirokliszt
• 2 evőkanál fehér rizsliszt
• ¼ teáskanál xantágumi

(Ahol a glutén nem probléma, ott simán 4 evőkanál fehérliszt)

Elkészítés:

A csokit vízgőz felett olvasszuk fel  a tejjel. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a kis darabokra vágott vajat. Hagyjuk hűlni egy kicsit, majd keverjük hozzá egyenként az öt tojás sárgáját, és legvégül adjuk hozzá a liszteket és a xantángumit.

A tojásfehérjéből verjünk kemény habot és a végén keverjük a masszához.

Én őzgerincformában szoktam sütni, de mehet tortaformában is, miután nálunk ez abszolút favorit, ezért szülinapokra is ez szokott menni.

Bármilyen formát is választunk végül, vajazzuk, lisztezzük, és ebbe küldjük bele a masszát.

180 fokon süssük 35 percig nagyjából. Ekkor kívül ropog, belül puha. Nagyjából minta brownie, de ez nem az, csak rokona.

Gyereknek kicsit tovább szoktam sütni, hogy kisebb legyen a maszatolási állandó :).