Úgynevezett klasszikus „külső nyomásra” folytatnám akkor a szaloncukor recept-cunamit. Persze ez a külső nyomás édes ám nekem, tehát küldöm mindenkinek, aki szereti.

Málnás-marcipános házi szaloncukor

Az a helyzet, hogy nem szeretem a darált diót, darált mákot is csak módjával, a bejgli sem a zsánerem, a fahéjat mostanában kezdem megszokni, de azt nem merném állítani, hogy szeretem. Van, aminek jól áll, ezt elmondhatom róla. Tehát ha összegezni kellene, azt mondanám, ez a karácsony ízvilág nem igazán áll közel a szívemhez. Persze, szoktam eszegetni bejlglit, ezt-azt, de ha soha többet nem lehetne ennem, nem sírnék utána.

img_0867.JPG

Így aztán, amikor a szaloncukor ízeken gondolkodtam, nagyon vágytam valami másra. Így jutott eszembe a málna, ami pár éve lépett elő az egyik kedvenc gyümölcsömmé.
Adta tehát magát a jól kezelhető marcipán és a nyarat idéző málna házasítása, hogy költői legyek. De a lényeg: a málnás marcipánban van valami nagyon érzéki, az biztos. Meg persze finom is. Ahogy ebbe az egész szaloncukros ízvilágba berobban ez a friss, nyári íz, az nekem mámorító.

Na, sok a duma, jöjjön a recept!

Én most úgy csináltam, hogy egy nagyobb adag, házi készítésű marcipánt szedtem ketté és a massza felét pimpeltem fel málnával.

Tehát az alapmassza hozzávalói:

  • 30 dkg mandulaliszt
  • 10 dkg porcukor

Kísérleteztem előtte és nekem a többi receptben javasolt mandula-cukor arányok túl édesek lettek. Ezekkel az arányokkal nem ég ki az agyam, de a nálam édesszájúbb családtagjaimnak is pont jó.

A cukrot a mandulaliszttel összekevertem, majd az egészet még “por” formában ketté osztottam.
A sima keverékhez nagyon óvatosan, evőkanállal annyi vizet tettem, hogy jól formálható masszát kapjak. Et voilá! Kész is a házi marcipán.

A másik adagból lesz a málnás csoda, a következőképpen:
25 dkg fagyasztott málnát felengedtem, majd egy szűrőn átpasszíroztam, végül két evőkanál kristálycukorral sűrű szirupot, szinte már zselét főztem belőle. Ez kis mennyiség lesz, ne lepődjünk meg, de bőven elég lesz a maradék mandulalisztes alaphoz, amihez víz helyett a málnaszirupot adtam.

Így két tálban két csodálatosan formázható masszát kaptam, melyekből kis nudlikat – vagy nevezzük bárhogy – formáztam, aztán amikor keverni kellett egyet a karamellen, –  ami majd a holnapi nap csúcspontja lesz – akkor onnantól a gyerekre bíztam a nemes feladatot.

img_0829.JPG

Tulajdonképpen rögtön be is vonhatjuk a nudlikat csokimázzal, de én kiküldtem őket egy kicsit a szabad levegőre hűsölni, amíg elkészítettem a csokimázat. A málnás massza azért puhább lett, abba több lé ment valamennyivel, de így lett finom íze, mit van mit tenni.

Villám szaloncukor házilag – két hozzávalóból

A máz készítése

A csokimázhoz 15 dkg 70%-os csokoládét használtam, méghozzá így:

10 dkg csokoládét olvasszunk fel vízgőz felett, úgy, hogy a felső lábos alja ne érjen a vízbe.
Ha kész, vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a maradék 5 dkg csokoládét. Így a massza pont olyan hőmérsékletű lesz, hogy nem olvasztja meg a tölteléket és ha megdermed, finom roppanóssá válik.

Két villa segítségével forgassuk bele a kis marcipán-ndlikat a csokiba, szedjük sütőpapírra, haladók szedhetik rácsra is. Aztán száműzzük az erkélyre. Ebben a jó kis hidegben szűk 10 perc alatt tökéletes lesz.

Utána már söndörgethetjük is valami szép papírba, mi szalvétát használtunk a célra.
Azt nem állíthatom, hogy szépek lettek az egyes darabok, van még mit gyakorolnom, de cserébe pimaszul finom lett mindegyik.

Itt az első, Ökaonyu online tanfolyam!
Idén még 6400 forintos áron, melyből 400 forint a Budapest Bike maffia #save2020 kampányát támogtja. Részletekért katt a képre!