A házi szaloncukor készítést már évek óta tolom magam előtt, aztán az alapigazság most is működött: a legjobb múzsa, a lapzárta. Ha nem is lap, de zárta az lesz, úgyhogy nem halogathattam tovább. Ráadásul a lányom is annyira lelkes volt, hogy ez duplán motivált.

 

Szana-széjjel olvastam az internetet, felírtam pár dolgot, aztán egy csomó receptet megcsavartam és már fejben kész egy új recept is, azt majd holnap kutyulom be. Ma este háromféle készült végül el: marcipános, málnás-marcipános (könnyek szöktek a szemünkbe, olyan finom lett), és a mostani írás főszereplője, a datolyás.

cukikicsi.jpg

Sok izgalmas készült tegnap este, de a hirtelen kedvenc a datolyás lett. Akkor lettem biztos benne, hogy megírom, amikor a kislányom bevitt egy kóstolót a férjemnek, aki csak ennyit kiabált ki a nappaliból hallhatóan zsigerből, mert nem beszélünk csúnyán otthon: „Kicsim, ez k** (itt rájött, hogy mellette áll a gyerek, ezért nem mondta végig szerencsére), NAGYON FINOM”. Azt mondta, itt álljak meg az egész projekttel, nem kell ezt tovább bonyolítani.

img_0851.JPG

Aztán megkóstolta többit, és nehezen tudta palástolni az elragadtatását, szóval sikerélmény a tegnap este, de akkor jöjjön most a datolyás receptje.

Hozzávalók:

  • 20 dkg magozott datolya
  • 15 dkg magas kakaó tartalmú csokoládé

Ha mázlink van, kapunk magozott datolyát, ha nincs, akkor vegyünk finom puha húsú iráni datolyát, zöldségeseknél jó áron lehet kapni (a papírdobozosokat keressétek, azok isteniek) és magozzuk ki, vagy küldjünk rá egy lelkes kiskorút.

10 dkg csokoládét olvasszunk fel alacsony lángon, vízgőz felett, úgy, hogy a felső lábos alja ne érjen a vízbe.
Ha kész, vegyük le a tűzről és keverjük hozzá a maradék 5 dkg csokoládét. Így a massza pont olyan hőmérsékletű lesz, hogy nem olvasztja meg a tölteléket és ha megdermed, finom roppanóssá válik.

Két villa segítségével forgassuk bele a datolyákat a csokiba, szedjük sütőpapírra, haladók szedhetik rácsra is. Aztán száműzzük az erkélyre. Ebben a jó kis hidegben szűk 10 perc alatt tökéletes lesz.

Utána már söndörgethetjük is valami szép papírba, mi szalvétát használtunk a célra.

img_0852.JPG

Fára is jó dísznek (amit persze este, amíg a többiek épp a fürdőben készülődnek, le lehet csenni a fáról), de ajándéknak is kitűnő.

Itt az első, Ökaonyu online tanfolyam!
Idén még 6400 forintos áron, melyből 400 forint a Budapest Bike maffia #save2020 kampányát támogtja. Részletekért katt a képre!