Már nagyon régen kerestem valami itthon is könnyen összedobható gluténmentes kenyérhelyettesítőt.

Sok receptet nézegettem, aztán szokás szerint elkezdtem kuytulni, variálni, összetevőket lecserélni, arányokat kicsit eltolni. Így született ez a ropogós „wasa” korongocska, amiből azóta obligát dupla adagot keverek be.

Nekem nagyon bejön, amint látom, hogy fogy, keverem is be az újabb adagot. Egyszerű, hálás, könnyen kezelhető kis tészta, jó vele dolgozni.

diywasa.JPG

Hozzávalók:

  • 1 bögre gluténmentes zabliszt
  • 1 bögre hajdinaliszt
  • 2 tk sütőpor
  • 1 tk só
  • 10 dkg vaj
  • 25 dkg joghurt

 

A száraz hozzávalókat összekeverem, majd elmorzsolom a vajjal, végül hozzáadom a joghurtot. Összedolgozom a tésztát, majd beküldöm a hűtőbe egy órára. Ha csak lehet, kerülöm itthon az alufóliát, úgyhogy egy tányéraba szoktam tenni a tésztákat pihizni egy másik tányérral lefedve.

Persze van, amikor nem kikerülhető a fólia, de igyeksem figyelni.

Egy óra múlva kiveszem és enyhén lisztezett deszkán kinyújtom. Itt lehetnek egyedi eltérések, aki ropogósan szereti, az nyújtsa pár milliméter vastagságúra, aki kicsit puhábban, az hagyja nagyjából fél centiméter körül a vastagságot.

Több helyen láttam, hogy hercig kis téglalapokat vágnak a tésztából, először én is így csináltam, de aztán rájöttem, jó lesz az korong alakúan is, így egy nagyobb szájú, lisztbe mártott pohárral szaggattam ki a korongokat. A fotón még az első eresztés modelljeit láthatjátok.

Sütőpapírral borított tepsibe sorjáztam őket, megdöfködtem villával, majd  a sütőbe tettem és 200 fokon nagyjából 20 percig sütöttem. Vigyázni kell vele, mert relatíve gyorsan barnul.