Amikor megkaptam a meghívót az E.ON Energy Globe Award díjátadóra, őszintén megszeppentem egy kicsit, valahogy mostanában nem voltak a táncrendemben ilyen események. Azaz igazság, nem is vagyok könnyű eset ebből a szempontból, mert csak akkor megyek el ilyen eseményekre, ha azt látom, tényleg fontos, tényleg jó ügy mellé áll és maximálisan tudok azonosulni vele.

Az E.ON Energy Globe Magyarország díj célja, hogy a legkiemelkedőbb hazai fenntarthatósági kezdeményezéseknek nyilvánosságot és elismerést biztosítva hozzájáruljon a környezettudatos szemlélet népszerűsítéséhez. A pályázók három kategóriában – vállalati, önkormányzati és a jövő generáció szemléletformálását célzó kategóriában – összesen közel 100 energiahatékonysági és fenntarthatósági projekttel neveztek.

Ez a rendezvény tehát ollyan volt, aminek a céljaival tudok azonosulni, úgyhogy szépen összekaptam magam és kíváncsian mentem az átadóra, ahol szerencsére már rögtön az elején kedves ismerősökbe botlottam. Tudtam, hogy a Felelős Gasztrohős csapata a finalisták között van, jó érzés volt úgy készülni, hogy máris volt kinek szurkolnom.

A rendezvény egyébként nagyon jól fel volt építve, de akkor dőltem igazán hátra a székemben, amikor Ürge-Vorsastz Diána, (klímakutató, privát idolom) azzal indított, hogy aki itt ül a teremben az egészen biztosan egy kicsit furi, csodabogár, vélhetően többször nézték már nem teljesen százasnak és a környezete szerint egy kicsit kellemesen (remélem legalábbis) őrült. Hiszen állt már elő talán furcsának tűnő dolgokkal, következetesen kiáll egyes fenntarhatósági ügyekért, vagy képes egyesével rátenni az almákat a boltban a pénztárnál a szalagra, csak azért, hogy ne vigyen haza plusz egy nejlonzacskót. Habár én nem voltam jelölt, itt azért megörültem neki, hogy igen, ez én vagyok, itthon vagyok, vállalom, minden szuper.

A műsor flott volt és feszes, ezt én szeretem. Az egységeket divatbemutató választotta el egymástól, amit azért is említek meg, mert az esemény előtti ruhaválasztás kihívásos volt most nekem az aktuális kínálatból, de meglepetésemre a kifutón simán láttam olyan öko-ruhaösszeállítást, amit el tudtam volna magamon képzelni.

Ürge-Vorsatz Dianának abban is igaz volt, hogy annak is nagyon lehet örülni, hogy nagyon sok jó kezdeményezés van az országban, számtalan olyan projektet mutattak itt be, amiről még életemben nem is hallottam, és ha egyszer sikerül megvalósítanom az osztódást, akkor nagyon szívesen írnék is róluk.

Őszintén örülök annak, hogy már itthon is van ilyen díj, és végre nemzetközi porondon is megmérethetjük majd magunkat, hiszen a Lidl projektje fogja majd képviselni Magyarországot a nemzetközi versenyen. Szóval bár a fél szívem a filmeseké marad örökre, de  nagyon remélem, hogy innentől kezdve más területen is izgulhatunk és drukkolhatunk.

És akkor dobpergéééés, jöjjenek a győztesek:

A vállalati kategóriában a LIDL komplex energiahatékonysági felújításon átesett és holisztikus fenntarthatósági szempontok szerint létrehozott telephelye, a „jövő generációja” pályázatok közül a Mecsekerdő Zrt. Mókus Suli erdei iskolájának öko-oktatási központtá fejlesztése nyerte el az E.ON által felajánlott 3-3 millió forintos projekt-támogatást.

Az önkormányzatok egy zöld koncepciójú, okos játszótér kialakításáért versengtek: a pályázók közül Kaposvár került ki győztesként, teljes autóbuszflottájuk biogáz-üzeműre való átalakításának projektjével. Az összességében legtöbb közönségszavazatot kapott pályázó a LIDL lett, így ők képviselhetik Magyarországot az Energy Globe Awardon, amely mára a fenntarthatóság egyik legrangosabb nemzetközi eseményévé vált.

Remélem jövőre újra lehet majd izgulni!