A gyári dezodorokkal kapcsolatban sajnos sok az ellentmondás. Volt már pár kutatás, melyek szerint bizonyos összetevők kockázatosak lehetnek, aztán születtek újabb eredmények, amelyek cáfolták az előbbieket.

A leginkább vitatott összetevő az alumínium és ami ritkábban merül fel ezekkel a termékekkel kapcsolatban, de számomra kérdéses, azok a szintetikus illatanyagok, melyek nagyon erősen allergetizálhatnak. De még ezeken kívül is lehetnek a gyári dezodorokban vitatott összetevők. (Érdemes ellenőrozni a kremmania.hu olalon a dezodorunk összetevőit). Én meg úgy vagyok vele, nem szeretek idegeskedni azon, amin nem muszáj. Így csak nagyon gyengéd anyagokat tartalmazó kozmetikumokat, köztük dezodort használok. 

Ha először próbálkozunk ilyen szerekkel, egy dolgot mindenképpen érdemes szem előtt tartani: a szervezetnek idő kell, amíg átáll a új rendszerre. Ez bizony pár hétig is eltarthat, addig sajnos türelmesnek kell lenni. Érdemes olyan időszakra időzíteni a váltást, amikor nincs túl sok helyen megjelenésünk. De még az sem tragédia, ha ilyenkor valamilyen enyhe dezodort használjunk, a többi napon pedig az általunk kevert házi verziót.

Az átállás után már általában megbízhatóan működnek a természetesebb szerek is.

A másik fontos tapasztalatom az évek alatt a házi készítésű dezodorokkal kapcsolatban az, hogy az illóolajokkal lehet még nagyon sokat játszani. Viszonylag sok fajta illóolaj alkalmas erre a célra és nem mindenkinek ugyanaz fog bejönni. Én hiába próbálkoztam például a citrom illóolajjal, közepesen működött csak. A kubeba viszont varázsütésre műküdött. A fajtákon túl még az adagolással is lehet kísérletezni, ha nem működik a dezodor, lehet emelni a cseppszámot a receptben megadott maximumig. Előfordult már, hogy valakinek érzékeny volt a bőre a szódabikarbónára, ilyen esetben felezzük le az adagot. Az is hasznos tipp lehet, hogy ahogy fogy a dezodorunk, az aljára kicsit leülepszik a szódabikarbóna, ezért lehet, hogy csak a végén lesz kicsit zavaró (vagy soha, illetve egyáltalán nem, de ez alkat és bőr függő). Ha azt tapasztalnánk, hogy amikor a tégely vége felé érünk, kipirosodik a hónaljunk, akkor télen a radiátorra, nyáron a napra tegyük, amíg picit megolvad és keverjük újra.

És akkor íme a recept, mely elkészítési elveit tekintve leginkább egy bögrés sütihez hasonlít:

  • 2 ek sheavaj
  • 2 ek kukoricakeménytő
  • 2 ek szódabikarbóna
  • 10-30 csepp – igény szerint – illóolaj
    Ajánlott olajok:  citrom, teafaolaj, kubeba 

A sheavaj felmelegítve fogadja csak be a többi anyagot, ezért vízgőz felett egy edényben olvasszuk fel. Ha már híg, tegyük bele a száraz összetevőket és jól keverjük el. Amikor még lágy, de már nem forró, akkor tegyük bele az illóolajokat.

Nem kell megijednünk attól, hogy enyhén folyós, meg fog szilárdulni. Ha sikerült tartályba tölteni (ilyenkor jól jön egy korábbi dezodoros doboz, de bármilyen tégely megteszi), mehet a hűtőbe. Melegben célszerű csak használatkor előszedni. Egy borsónyit használjuk belőle hónaljanként.

Ennyi. Tényleg. A szódabikarbóna szagtalanít, az olajok illatosítanak, fertőtlenítenek, a vajtól kenhető lesz és hidratál, regenerál.