Korábban a negatív kedélyállapotról tabu volt beszélni, egyenlő volt azzal, hogy nem vagyok normális, biztosan valami baj van velem. És, hát miért ne lehetne velem baj? Az ezredforduló óta életünk nem várt ütemben felgyorsult, a folyamatok komplexek és gépek által vezéreltek lettek, az emailek szinte ömlenek, az akció-reakció közötti idő másodpercekre csökkent. 

Gondoljunk csak bele, hogy egy postakocsi mennyi idő alatt ért fel Pécsről Budára? 

Egy levél megírása gondos feladat volt, számított a papír, a tinta és a viaszpecsét minősége.  A pecsét mintázata elárulta feladója vagyoni helyzetét, társadalmi rangját. A kapott levelet gondosan forgatták, ízlelgettek minden szót, beleérezték a levélíró érzéseit, belegondolták az életet. A válaszlevél megírása legalább ekkora gonddal történt. 

Most villám üzenetekben, sokszor emojikkal chatelünk. Digitalizálódtunk. Kérdésként mindig az fogalmazódik meg bennünk, hogy agyunk és pszichénk igazodott-e ehhez a megterheléshez. Vannak-e olyan gyógynövények, amik segítenek alkalmazkodni a változó körülményekhez, vannak-e olyan természetes megoldások, amik növelik a test és lélek stressztűrő képességét? Lássuk. 

Illóolajok, amelyek csökkentik az aggodalom, a szorongás érzését:

Rossz közérzettel fordulunk feladatokhoz, eseményekhez, ami általános negatív állapottá alakul. Hogyan oldhatjuk ezt az érzést? Milyen erősítő és nyugtató illóolajok segíthetnek megszabadítani irracionális félelmeinktől?

A belélegzett illóolajok a limbikus rendszeren keresztül hatással vannak idegrendszerünkre, érzelmeinkre, így oldják a stresszt, enyhítik a szorongást, jó közérzetet keltenek. 

Ajánlott illóolajok: ylang-ylang, citromverbéna, római kamilla, citromfű, az orvosi levendula, édesnarancs, tömjén

Recept aromadiffúzorba párologtatáshoz:

5 csepp édesnarancs, 2 csepp levendula, 2 csepp citromfű, 1 csepp tömjén

  • Bánat:

A citrusok általános örömforrások, becsalogatják a napsugarat a lelkünkbe, ezen felül kiváló légfertőtlenítők, néhány csepp citrom bizonyítottan hatásos pl. a Staphylococcus baktérium ellen. Ezért érdemes a munkaterületünkön, a lakásban és az orvosi várókban párologtatni. Egyre több ügyfél,- betegváróban párologtatnak citrom vagy édesnarancs illóolajat. 

  • Szezonális depresszió: 

A friss citrom illata élénkítő, bizsergető, fokozó, ezért szeretjük párologtatni. Egyre elterjedtebb a kubeba illóolaj alkalmazása, ami egy egzotikus fa, kis piros bogyóiból desztillálják a kubeba illóolajat. . Hatását tekintve kiváló hangulatjavító, előhozza a pozitív érzéseket és alkalmas a rosszkedv legyőzésére. 

Enyhe depresszió esetén bevethetjük még a neroli, muskotályzsálya és a citromverbéna illóolajat. 

Fürdővíz: általánosságban elmondható, hogy hetente egyszer egy levendulás fürdő pozitívan hat kedélyállapotunkra, és kiváló idegnyugtató hatással rendelkezik. Akinek nincs fürdőkádja, ne bánkódjon, a lábfürdő ugyanolyan hatásos lehet.

Recept fürdővízhez:
Adj 10-15 csepp levendula illóolajat 3 evőkanál sóhoz és add hozzá a meleg vízhez. Tölts a vízben minimum 15 percet és lélegezz mélyen. 

A levendula illóolaj összetételének köszönhetően segíti a nyugodt alvást, ezért javasoljuk esténként mandarin illóolajjal diffúzorban párologtatni.  

Negatív, görcsös kedélyállapot esetén ne feledkezzünk meg arról, hogy bőrünkben található idegvégződések kommunikálnak az egész testünkkel, ezért kiemelt figyelmet érdemel az érintés. Az aromaterápia egyik legfantasztikusabb területe az aromaterápiás masszázs, amely az érintés gyógyító erejét ötvözi az illóolajok páratlan hatékonyságával – sárgabarackmag olajba cseppentsünk 4 csepp citromot, 3 csepp kubebaborsot, és 4 csepp levendulát. A fenti illóolaj keverék segít megnyugodni a „háborgó léleknek”, egyben segíti a befelé fordulás képességét, és hátrahagyni a harci kedvet. 

Karanténban, összezárva, sokszor gyerekeket terelgetve, jellemzően jóval kevesebb időnk van bizonyos dolgokra, vajon milyen illóolajok támogatják a fókuszált hatékonyságot?

Ha nehezen indul egy nap, vagy napközben fókuszt vesztünk legyen nálunk szaglóüvegcse! Cseppentsünk 3-4 cseppet a tenyerünkbe, oszlassuk el és lélegezzük be 4-5-ször mélyen az illatot.  Javaslatunk 6 ml citrom és 1 ml borsmenta, és 2 ml rozmaring ’cineol’ kemotípusú illóolaj keveréke, amelynek friss, élénkítő illata felemel, lendületbe hoz, segít átlendülni a stagnáláson és segít abban, hogy a gondolataink ismét fókuszba kerüljenek, ne kalandozzanak el. Gyerekeknél is biztonságosan párologtatható, kisebb figyelmi problémákat segít a mederben tartani, így az online tanulás idejében is valós segítséget nyújtanak a gép előtt ülő gyerekeknek. 

Most, a pandémia idején hosszan egyedül lenni is nagyon megterhelő. Illóolajakkal is támogathatjuk a lelket, csillapíthatjuk a magány érzését.

Kiváló léleksimogató választás, igazi „otthon illata” az édesnarancs illóolaj – nyugalmat, biztonságot ad, emellett kiváló antidepresszáns hatású illóolaj, amely segíti a „nem vagy egyedül” érzés tudatosítását. Furanokumarin tartalma miatt fényérzékenyítő olaj, így inkább diffúzorban, aromalámpában párologtassuk. Nagyszerű illatkombinációt alkot a tömjén illóolajjal, amely nemcsak a testi hegek gyógyulását segíti elő, de a lelkiekét is. 

Az illóolajok királynője, a damaszkuszi rózsa illóolaja olyan kedélyállapotban lehet a segítségünkre, amikor testi-lelki görcsök gyötörnek, mindennapunk állandó és általános elemévé vált a rosszkedv, az apátia. Az egyik legerősebb kiegyensúlyozó illóolaj – úgy lelki, mint testi (női hormonális kilengésekre) egyensúlyvesztés esetén. 

Ez az időszak a kicsiknek sem könnyű. Hiányoznak a társas kapcsolatok, a bizonytalanság nyugtalanásgot szülhet.

Sok kisgyermekes ismerős, barátnő keresett meg minket mostanság, hogy újabban a korábban jól bevált esti rutin felborult, az éjszakák ismét kaotikussá váltak. A kisgyermekek kiválóan tudnak minket „olvasni”, apró, finom receptoraikkal letapogatnak minket, és az általunk átélt frusztrációt, negatív gondolatokat (hozzánk hasonlóan) átveszik. 

Az orvosi levendula és mandarin és római kamilla nyugtató kombinációja mind a szülőknek, mind a gyerekeknek is segíthet visszaállítani az egyensúlyt.

Recept:
A felnőtteknek javasolt az aromafürdő: 2 kanál sóba csepegtessünk 10 csepp levendulát, és 2 csepp mandarint, 3 csepp római kamillát (citrusfélék az arra érzékenyeknél bőrirritációt okozhatnak magasabb koncentrációban, így a fürdővízbe max. 3 csepp mandarin kerüljön)

Babáknál pedig az esti rutin részévé tehetjük a baba-masszázst – a kicsit testét masszírozzuk át a következő keverékkel: 1 evőkanál sárgabarackmag olajba tegyünk 1 csepp levendula és 1 csepp mandarin, és 1 csepp római kamilla illóolajat. Egy éves kor felett az illóolaj mennyiség duplázható. 

Az illóoljaoknak több felhasználási módja ismert. Tehetjük őket párologtatóba, fürdővízbe, lábvízbe és akár csuklóra téve is szagolgathatjuk őket.

Összességében az illóolajok használatának egyik legegyszerűbb, és legbiztonságosabb módja a párologtatás – egyes tanulmányok szerint az illóolajok már 20 perccel a párologtatást követően kimutathatóak a vérből, de akár a leheletből is. Fontos odafigyelni az ellenjavallatokra is (citrusfélék jellemzően fényérzékenyítőek, így kontakt módon bőrre csak nagy hígításban alkalmazhatóak), amelyet mindig megtalálunk az adott illóolaj adatlapján – téves az a tézis, hogy illóolajat, bárkinek szabad használnia. Így rendkívül fontos, hogy csak szakértőktől, megbízható forrásból vásároljunk prémium, terápiás minőségű illóolajat. 

A cikk a HerbaTherapyval való együttműködés keretében készült.

A HerbaTherapy kizárólag bevizsgált, tanúsítvánnyal rendelkező, 100% tisztaságú, terápiás minőségű illóolajokat forgalmaz és használ készítményeiben. A hatóanyagokra koncentrálva, hasznos és érthető tudást szeretnének adni arról, mikor, mit és miként lehet lehet használni az illóolajok közül, mik a veszélyek és az ártalmatlan felhasználási módok.