Akik ismerik a könyveimet, pontosan tudják, hogy sem a divat, sem a kozmetikai újítások és lehetőségek nem igazán állnak az érdeklődésem fókuszában.

Sőt, akik olvasnak, azt is unhatják már tőlem, hogy a nagymamámnak tök jó bőre volt, édesanyámnak is, úgyhogy a baromi korai őszülésért cserébe –  23 voltam az első “ezüst” szálaknál – egész jó bőrt örököltem. 

Úgyhogy én, kérem, hátradőltem. Vártam a ráncokat – azok nem nagyon jöttek, aztán egyszercsak konstatáltam, hogy ha ráncok nem is jönnek, nade a gravitáció, kérem! Na, az dolgozik rendesen, meg úgy egyáltalán. Bevetettem az összes itthon fellelhető hidegen sajtolt olajat, az eredmény hol jobb volt, hol rosszabb. Azt kezdtem érezni: ennél már több kell. A pandémia összefolyó karanténjaiban az ovissal és az online sulissal egyre többször éreztem, hogy rám is igaz ez a kép, amin a legtöbbet nevettem az első hullámban.

Az egyik kedvenc csoportomban hangzott el a számomra legtalálóbb mondat: ha jól aludtam, harmincötnek nézek ki, ha rosszul: ötvennek. Egy fontos dolgot viszont leszögeznék: nem szeretnék 20 évesnek kinézni, pusztán abból szeretném kihozni a természetes legjobbat, ami van.

Na, és aztán meg húzódni is kezdett az arcbőröm. Mind-mind olyan dolog, amivel eddig nem találkoztam.
Elkezdtem itthon kutakodni, és persze először a magyar termékek között néztem szét.

A járvány első hulláma alatt megismerhettem nagyon sok magyar krémkészítőt és az oldalaikon, illetve a termékeik címkéin böngészve döbbenten láttam, hogy mennyi, de mennyi jó minőségű és hatékony összetevőt pakolnak a krémjeikbe. Tényleg sok jót találtam, (ebben az összeállításban olvashattok a kézkrémekről) és az egyik kedvencem az Olive&Oliva termékcsalád lett. Nagyon szépen rendbe is vágta a Mary Jane névre keresztelt krémjük a lányom kezét,  a maradékot meg én kentem kb mindenhova, mert addigra már nagyon igényelte a bőröm a törődést.

Krémkészítő nem lettem, de az elmúlt években azért tanultam annyit, hogy lássam, mik kerülnek a krémekbe és mi hasznos, mi nem. 

Pont ez a tudás segített nekem abban, hogy meglássam, micsoda hatóanyag-bomba van egyes magyar termékekben és a tömeggyártott cuccok a nyomukba sem érnek, ár-érték arányban meg aztán főleg nem. 

Arról ebben a korábbi cikkemben írtam, miket is tudunk leolvasni a címkékről. Katt ide!

De persze az, hogy tudok címkét olvasni, még nem jelenti azt, hogy azt is tudom, mire lenne szüksége a 40 pluszos bőrömnek. Ebben a kérdésben Schwarz Barbara, az Olive&Oliva alapító tulajdonosa, krémkészítő mester volt a segítségemre.

A következőkben Barbara tanácsait olvashatjátok az oldalon, két részre bontva.

Ismered a bőrtípusod?

Schwarz Barbara vendégírása

Elképesztően sok információ kering az interneten a bőrápolással kapcsolatban, bevallom, ha laikus lennék, még én is elbizonytalanodnék a sok latin vagy kozmetikaiparban használatos szakszavak tömegétől.

Nyilván ettől tűnik az egész jó tudományosnak, de azért mi megpróbáljuk elmagyarázni, mi is van a flakonokban.

De mielőtt belecsapnánk a tubusokba, flakonokba, a legelső és legfontosabb kérdés az az, hogy:

Ismered-e a saját bőrtípusodat?

Ha nem, lehet hogy egész életedben rossz termékeket használtál, és  ezért nem érzed jól magad a saját bőrödben. Mint Miranda a Szex és New Yorkban, amikor a 30-as éveinek közepén vezették rá, hogy egész életében rossz melltartóméretet hordott, és az új úgy simul rá, mint egy második bőr. 

Nos, ennek így kellene lennie a bőrápolással is.

A bőrtípusod megállapításához nagyon sok tesztet találsz, de itt pár szóban segítünk a felismeréshez:

A normál bőr: nem túl zsíros és nem is túl száraz. Egyenletes, puha bőrfelszín, az idő elteltével hajlamos lesz a szárazságra, ezt a folyamatot le lehet lassítani.

Száraz bőr

A száraz bőr feszülő, érdes érzettel jár és fakónak tűnhet, ami a lipidhiánnyal függ össze. A lipidekre azért van szükség, hogy a nedvesség a bőrben maradjon.

Zsíros bőr

A „zsíros” szó az olyan bőrtípusra vonatkozik, amelynek fokozott a faggyútermelése. Ez a bőrtípus szinte folyamatosan fényes, és jól láthatók a pórusok. A zsíros bőr hajlamos a komedókra (mitesszerek, pattanások), valamint aknéra. 

Vegyes bőrtípus

Vegyes bőrtípus esetén a bőr más jellegű a T-zónában és az orcákon. A vegyes bőr olajosabb részei a faggyú túltermelődéséből adódnak. A bőr szárazabb részei pedig a faggyúhiány és az azzal járó lipidhiány következményei.

A másik ok pedig, ami miatt mindenképpen tisztában kell lenned a bőrtípusoddal, hogy nem mindegy, milyen típusú, állagú kozmetikai terméket viszel fel az arcbőrödre.

A következő cikkben bemutatunk egy teljes arcápolási rutint.