Egyre több információ áll rendelkezésre azzal kapcsolatban, hogy melyek azok az anyagok, amelyeket biztonsággal fogyaszthatunk, kenhetünk a bőrünkre, vagy épp ellenkezőleg: jobb ha kerüljük őket az ételeinkben, kozmetikumokban. De keveset tudunk és beszélünk arról, hogy a mindennapi használati tárgyaink készítésénél felhasznált anyagok mennyire biztonságosak.

Elbukott a teszten

A nyár elején Európa-szerte teszteltek különböző termékeket uszodai kiegészítők, illetve a kertészkedés és a barkácsolás (csináld magad) kategóriákban. Az eredmények azt mutatták, hogy még mindig sok termék tartalmaz olyan vegyi anyagokat, amelyek károsak az emberre és az emberen túli természetre egyaránt. A Balti Környezetvédelmi Fórum Lettországban hat terméket vizsgált, amelyek közül az egyik – női szandál – a különösen veszélyes vegyi anyagok jelentős túllépését mutatta ki: DBP 11% és SCP 8,3%.
Az AskREACH vizsgálatát követően a veszélyes vegyi anyagokat meghaladó mennyiségben tartalmazó terméket kivonják az értékesítésből.

De mi is az a REACH-rendelet és miről is szól pontosan?

A vegyi anyagokra vonatkozó európai szabályozás, azaz a REACH 2007 júniusában lépett hatályba. A rendelet fő célja, hogy javítsa az emberi egészség és a környezet védelmét a vegyi anyagok által jelentett kockázatokkal szemben. A REACH alapelve, hogy a gyártók, importőrök és felhasználók egyaránt felelősséget vállaljanak vegyi anyagjaikért. A REACH a világ egyik legszigorúbb vegyianyag szabályozása. 

Veszélyes anyagok egy papucsban

A DBP – dibutil-ftalát – egy lágyítószer,, 2020. július 7-től nem használható fogyasztói termékekben a termék műanyagának 0,1%-át elérő vagy meghaladó koncentrációban. Az anyagnak számos káros hatása van.

Károsan befolyásolja a reprodukciós folyamatokat, az endokrin rendszert, és még értékelés alatt áll a perzisztens, mérgező és bioakkumulatív tulajdonságok vagy potenciális PBT tulajdonságok tekintetében. Az anyagot tilos mindenféle gyermektermékben és játékban felhasználni.

SCCP-k – Rövidláncú klórparaffinok – Az SCCP-ket elsősorban lágyítóként, égésgátlóként és hidraulikus folyadékok adalékaként használják. Részletesebben, az SCCP-ket másodlagos lágyítóként használják a PVC műanyagokban adalékanyagként. 2017 óta az anyag a Stockholmi Egyezményben is szerepel, mint a környezetben tartósan megmaradó, szerves szennyező anyag. Az anyag bioakkumulatív az emberekre és a vadon élő állatokra, és alacsony koncentrációban mérgező a vízi szervezetekre. A vegyi anyag kockázatot jelent az emberi egészségre és a környezetre, mivel potenciálisan rákkeltő, valamint a vízi környezetben tartósan megmaradó, veszélyes anyag.

Visszahívott termék

Mind a lettországi illetékes hatóságot, a Fogyasztóvédelmi Központot, mind a kereskedőt, a Pepco Latvija-t tájékoztatták ezekről az eredményekről. A kereskedő a honlapján közzétett felhívással visszahívta a szóban forgó terméket. Eddig még rendben is lenne a dolog, a kérdés sokkal inkább az, hogy fogyasztóként hogyan tájékozódhatunk az egyes termékek összetevőivel kapcsolatban, mert mondjuk egy papucsra egyáltalán nem kötelező ráírni, hogy milyen anyagokból is készül.

Hogyan tudom megkülönböztetni a különösen veszélyes vegyi anyagokat tartalmazó árukat?

Az ultraveszélyes vegyi anyagok jelenlétét szabad szemmel képtelenség megállapítani.  

Sokadjára derül ki, hogy néha semmi más támpontunk nincs, mint az egyes termékek ára: ha valami látványosan olcsó, akkor józan, paraszti ésszel belegondolva feltételezhetjük, hogy egyszerűen nem jöhet ki ennyi pénzből, ha figyelembe vesszük az az alapanyagok kinyerését, feldolgozását, a kész termék előállítását, csomagolását, szállítását és a kereskedő hasznát.

Ebben az esetben a flip-flopok 1,38 euróba kerültek, ami elég egyértelműen jelzi, hogy a minőségi anyagokat nehéz lehet megtalálni ebben a termékben.

Töltsd le az appot:

G o o g l e P l a y: https://url24.top/VxBgS
A p p S t o r e: https://url24.top/dlQXT

Az AskREACH vizsgálatát követően a veszélyes vegyi anyagokat meghaladó mennyiségben tartalmazó terméket kivonják az értékesítésből.

A “LIFE AskREACH projekt” mindenképpen hiánypótló, hiszen eddig keveset tudhattunk a mindennapi használati tágyainkban lévő anyagokról. Mérföldkő is egyben, hiszen párbeszédet nyithat a gyártók, forgalmazók és fogyasztók között. A “LIFE AskREACH projekt” magyarországi partnere a Magyar Természetvédők Szövetsége.

A teljes vizsgálati jelentés angol nyelven.