Néha teljesen meg lehet bolondulni az újabb és újabb csodálatos felfedezésektől, természetes anyagokról melyek “bizonyítottan hatásosak”. Most egy olyan összeállítást találtam, amely öt jól bevált anyaggal foglalkozik.

A természetben található összetevőknek van vajon a tudomány által igazolt hatásuk? Mint kiderült, a válasz igen, sokuknak van. Íme egy lista a valóban hatásos összetevőkről. De örömmel hallanánk a ti tippjeiteket is: a felsoroltakon kívül mi az, ami nektek használt?

Aloe vera: még ha a szüleid nem is voltak hippik, azt valószínűleg tudod, hogy az aloe vera nedve nyugtató és erősítő hatással rendelkezik. A tudomány is megerősítette, hogy antibakteriális hatása van, bizonyították továbbá, hogy patkányok esetében gyorsítja a sebgyógyulást. Azoknál, akik dermabráziós kezelést kaptak (bőrcsiszolás) a sérült bőr 72 órával gyorsabban gyógyult, ha aloe vera-t alkalmaztak.

aloe

Szódabikarbóna: amellett, hogy tisztíthatjuk vele a mosdókagylót, fehéríti a fogat, eltünteti a kellemetlen leheletet, és még dezodorál is.

Olíva-olaj: egy 2000-ben lefolytatott, egereken végzett kísérlet eredménye szerint az UVB-besugárzást követően alkalmazott olíva-olaj jelentősen csökkentette a bőrrák kialakulásának esélyét. Amellett, hogy antioxidánsként élelmiszereknél is használják, az olíva-olaj csökkentheti a bőr DNS-sérüléseit is.

oliva

Méz: mielőtt feltalálták az antibiotikumokat, a mézet
mez

gyakran használták sebkötözéshez, hogy felgyorsítsák a gyógyulás folyamatát. Nem meglepő, hogy a tudomány is azt állítja: ezt nyugodtan végezzük el ma is. Helyi használata egyrészt antibakteriális hatással bír, másrészt a hegesedést is megelőzi.

Teafa-olaj: ha pattanások kezeléséről van szó, inkább ezt alkalmazzuk a benzoil-peroxid helyett – melyről bebizonyosodott, hogy rákkeltő hatású és betiltották az EU-ban. Egy összehasonlító tanulmány igazolta, hogy a teafa-olaj hatása megegyezik a benzoil-peroxidéval, még ha némileg lassabban is fejti ki hatását. Előnye ugyanakkor, hogy nincsenek mellékhatásai.

teafa