A tavalyi év egyik legjobb élménye a Dr. Hauschka kertjében és”birodalmában” tett pár napos látogatásom volt. Az út kapcsán sokat tanultam  arról, mi a különbség valójában egy öko/natúr és egy jó minőségű, biodinamikus gazdálkodásból származó kozmetikum között.

Már az elején gondban vagyok, hiszen nagyon nehéz megfogalmazni, hogy a “Wala-garden” pontosan micsoda, mert például üzemet, gyárat semmiképpen nem társítanék a Dr. Hauschka brand neve mellé.
Picit azt is éreztem, hogy az a mesebeli állapot amit a Dr. Hauschka meg tudott teremteni  a cég minden szintjén,  talán most még elképzelhetetlennek tűnik. Szerencsémre mégis meg tudott már valósulni pár helyen a világban és a Dr. Hauschka ilyen.

@nagyreka_okoanyu

Most három napig a nèmetországi Wala-ban vagyok a @drhauschka lenyûgözô gyógynövénykertjèben. A videón látható gyógynövényeket használják a termékeikben. A kert biodinamikus, teljes körförgásban mûködik. A kert szélére kizárólag olyan növényeket ültetnek, amelyek kedveznek a méheknek. Láthatóan jól is érzik magukat 💚. A szingapúri kollegina meg is hatódott, mert náluk már nem nagyon vannak méhek 😢. Egyre többször érzem, hogy megkaptuk a földi Paradicsomot, csak elkàrtyázzuk.#climaterevolution

♬ Last Train Home – Pat Metheny Group

Az ott eltöltött pár nap nem csak a fantasztikus hely miatt volt nagyon feltöltő, hanem a cégnél dolgozó emberek és a többi résztvevő miatt is.

A teljes őszinteséghez hozzátartozik, hogy korábban próbálkoztam már itthon Dr. Hasuchka kozemtikumokkal, egyszer elég régen egy próbacsomagot vettem magamnak, de sajnos kipattogzott tőle a bőröm.
Itt el is engedtem a dolgot.
Ez a teszt szerintem bő 15 éve lehet, már az út előtt gondoltam, hogy nagyon sokat változhatott a termékpaletta.
Így is volt, és hamar kiderült számomra, hogy egy dologgal volt gondom: a nehezebb krémeket nem bírja a bőröm, ezért pattogzik ki. Sok terméknek azóta van úgynevezett “light” verziója – azokkal semmi gondom, sőt.

A tesztcsomagban volt egy fényvédős alapozó is, ami az arcomra ismét túl soknak bizonyult, holott a színe pont passzolt. Sajnáltam is, mert nagyon nehéz megfelelő színű alapozót találnom, de egy csavarral mégis tudtam hasznosítani a krémet.

Tavaly egy nagyon szerencsétlen baleset miatt lett egy elég nagy égési sérülésem az alkaromon. Az orvosok extra kedvesek voltak, és biztattak, hogy ne aggódjak, el fog múlni.
Nehezen hittem nekik, mert tényleg egy zombiapokalipszis-film meredekebb jeleneteit idézte a karom, de nagyon figyeltem, hogy betartsam az utasításokat, melyek a teljes gyógyulás kritériumai voltak.

Természetesen a fő kitétel az volt, hogy egy éven keresztül ne érje a karomat napfény.

Szerkesztettem  mindenféle karvédőket, de sutának éreztem magam velük, főleg hogy viszonylag sokat járok előadni sok ember elé, ahol főleg a gyerekeket nem akartam riogatni a kezemmel. Egy hirtelen ötlettől vezérelve rákentem a krémet az alkaromra. Fényvédős, plusz színezett is, így teljesen eltűntette a sérülés nyomát.

Pár nap múlva írtam a Dr. Hauschka magyarországi képviseletének, hogy ugyan mi történhetett, mert azt látom, hogy egyre szebb a karom. Egy ilyen sajátos kis teszttel nyert bizonyítást, hogy akár egy sima, színezett fényvédőnek is lehetnek annyira jók az összetevői, hogy pár nap alatt szabad szemmel is jól látható javulást tudnak okozni egy erősen sérült bőrfelületen.

Jóleső visszaigazolás volt, amikor a cég dolgozói is arról számoltak be teljesen spontán a közös vacsoránál, hogy mennyire kreatívan használják a saját kozmetikumaikat.

A Dr. Hauschka kozmetikumokat használni egyértelműen hipertérugrás, nagyon meghálálja a bőr. A legjobban persze akkor tudnak érvényesülni a lenyűgöző hatóanyagok, ha több terméket tudunk használni tőlük, de úgy vagyok vele, akár egy-egy kulcs kozmetikum beépítése is nagyon jó hatékonysággal bír.

@nagyreka_okoanyu

A @drhauschka sajtóutján varázsmogyoró extraktumot készítettünk. #cleancosmetics

♬ Cumbia Buena – Grupo La Cumbia



És ebben az esetben is igaz, amit jó pár évvel ezelőtt egy mesterkozmetikustól tanultam a jó minőségű, bio kozmetikumokkal kapcsolatban: kevesebb is elég belőlük, mert koncentráltan vannak jelen bennük a hatóanyagok és ezért hosszabban is kitartanak.

Pro tipp: ezeket a szuper összetevőjű krémeket én mindig enyhén nedves kézzel viszem fel a bőrömre. Annyira koncetráltak, hogy így is bőven jut megfelelő mennyiségű hatóanyag a bőrünkre.

Ha belegondolok, az út bő féléve volt, még mindig nem fogyott el minden az ajándékként kapott, egészséges méretű szeretetcsomagomból.

És a cikk végére beteszek nektek egy szuper összefoglalót arról, hogy pontosan mik is a különbségek a boltokban kapható, különböző eljárással és alapanyagokkal készült kozmetikumok között.

Fontos! A kozmetikumok esetében nagyon gyakran találkozhatunk az úgynevezett “greenwashing”, azaz a “zöldre festés” jelenségével. A “natúrkozmetikum” jelölés nincs levédve, ezért nagyon könnyen félrevezető lehet az elnevezés, a csomagolás. A “natúrkozmetikum” szór bármire rá lehet írni, ha ehhez jön még egy natúrnak tűnő, barnás-zöldes csomagolás, akkor a vásárló könnyen hozhat olyan döntést, amit a valóság pontos ismeret esetén nem tenne. Magyarán olyan terméket vesz, amit nem szeretett volna.

A táblázatban ezeket, a magukat “natúrnak mondó” termékeket vettük alapul. Természetesen vannak nagyon komoly minősítések is, ilyenek a Demeter, az Ecocert.
További fontos lábjegyzet, hogy sajnos Magyarországon sok korrekt, kisebb márkának nincs pénze megszerezni a megfelelő minősítéseket, ami szintén nem támogatja a teljes átláthatóságot.

Ugyanakkor a Dr. Hauschka termékei tényleg minden szempontból a legmagasabb minőséget képviselik, ami hatásukban is megmutatkozik.