Egyszerű, gyors és nagyon finom egytálétel, ami köretként is megállja a helyét.

Biztos többen tudjátok már, hogy egy közösségi mezőgazdasági kör tagjai vagyunk második éve.

Ez azt jelenti, hogy egy évre szerződtünk egy gazdával, havi tagsági díjat fizetünk, és tavasztól őszig hetente jön egy jó nagy zacskónyi zöldség. Télen kéthetente kapunk zöldségeket. A szatyorba mindig olyan termények kerülnek, amelyek éppen teremnek.

Ez új kihívás, mert kicsit ilyen “öko-kindertojás” jellegű a cucc: nem azt találod ki, hogy mit fogsz főzni a héten, hanem szó szerint abból kell főzni, ami van. agyobb részt persze lehet tudni, hogy mi érkezik az adott szezonban, de, hogy pontosan mi érkezik és abból mennyi, azt csak akkor látod, amikor átveszed a kosarat.

Kell vele foglalkozni, kétségtelen, és sosem állítom, hogy csont nélkül megoldom, jó kihívás, annyit mondhatok.
Cserébe két éve folyamatosan születnek az újabb receptek, mert egyrészt sok olyan alapanyag van, amit korábban nem vettünk a piacon, másrészt van, amikor hetekig kapunk az adott zöldségbőlés sokszor hétről-hétre csak egyre nő ezek mérete.

Így jártam idén a tökkel: csak jöttek, jöttek az egyre nagyobb példányok hétről-hétrre, én meg szerettem volna kitalálni, mit is kezdhetnék velük.
Így született ez a recept is, amit nem tudok megunni és szerencsére a család nagy része is imádja.

A gratin egy igen jóféle maradékmentő recept, kitűnően variálható, sokféle zöldséget el lehet készíteni így, és még arra is van esély, hogy az gyerekek körében is népszerű lesz. 

Hozzávalók 2-4 személyre:

  • egy kisebb-közepes főzőtök
  • nagyjából 6 szem közepes krumpli
  • növényi tejszín vagy tejszín, ha nem kerüljük a tejet
  • Gruyere sajt, ha kerüljük a tejtermékeket, elhagyható, vagy jóféle növényi sajttal kiváltható

Elkészítés:
A krumplit és a tököt hámozzuk meg, majd vágjuk nagyon vékony szeletekre. Ennek a típusú ételnek az egyik titka, hogy igazán vékonyra vágjuk a zöldséget.
Ha ez megvan, egy sütőtálat kenjünk ki olívaolajjal (ha nem tejmentesen készítjük, akkor az eredeti receptekben vajat használnak).

A lehelet vékonyra vágott zöldségeket pakoljuk le a sütőtálban: egy réteg krumpli, egy réteg tök, ami lehet cukkini, patiszon is.
Én nem eszem túl sósan, ezért figyelek, hogy egy picit több sót tegyek, mintha csak magamnak főznék, így két rétegenként sózok picik, majd meglocsolom növényi főzőtejszínnel. Nekem az Oetker egyik terméke és a zabtejszín vált be legjobban erre a célra. Aztán megint jöhet egy sor krumpli, egy sor tök.
Két-három rétegnél többet nem érdemes lerakni, mert nem tud átsülni.
Vannak, akik előre megfőzik kicsit a zöldségeket, én nem szoktam, így viszont egy kicsit tovább kell a sütőben sütni – cserébe a végeredmény mennyei.

A tetejére szoktak sajtot szórni, aki tejmentesen vagy vegán módon étkezik, simán csak hagyja el. Aki fogyaszt sajot, nekik a gruyere-t javaslom,  nagyon jól passzol ehhez az ízvilághoz.
Ha nem főzzük meg előre a zöldségeket, kb. 40 perc és egy óra köz esik az elkészítési idő.