A textilipar környezeti terhelése igen jelentős, jellemző a túltermelés, és egyben a túlfogyasztás is. Az Európai Parlament új rendeletében olyan szabályozások találhatóak, amelyek a ruhaipar rendszerszintű átalakítását ösztönzik.

Az Európai Parlament április 23-i plenáris ülésén 455 igen szavazattal, 99 nem ellenében és 54 tartózkodás mellett zöld utat adott a Fenntartható Termékek Környezetbarát Tervezéséről szóló rendeletnek, amely az Európai Parlament előadója, Alessandra Moretti (PD), és az EU Tanácsának társjogalkotói által tavaly decemberben elért megállapodáson alapul. 

„Eljött az idő, hogy megszabaduljunk az elavult „vedd-gyártsd-pusztítsd” modelltől, ami rombolja bolygónkat, az egészségünket és a káros a gazdaságunknak” – mondta az EP-képviselő a strasbourgi szavazáson:

 „Nyissunk utat egy új korszak felé, ahol minden termék fenntarthatóbb módon készül, és ahol a fogyasztók energiát takaríthatnak meg, javíthatnak, és környezetvédelmi szempontból sokkal jobb döntéseket hozhatnak.”

 Az új szabályok sarokköve az eladatlan ruhák megsemmisítésének tilalma, az európai piacon forgalmazott termékek ökodizájnjára vonatkozó minimumkövetelmények, valamint a termékinformációk digitális útlevele. Gyakorlatilag ez a jelenlegi (2009-es) környezetbarát tervezési irányelv módosítása, de kiterjeszti annak hatályát, ami jelenleg csak az energiatermékekre terjed ki. Új tervezési követelményeket is megállapít a környezeti hatások csökkentése, valamint a megbízhatóság, az újrafelhasználás, a javítás és az újrafeldolgozás növelése érdekében.

Az új rendelet több termékkategóriára – mosogatógépek, televíziók, ablakok, autótöltők – vonatkozik majd, és a Bizottság felhatalmazást kap arra, hogy  kiterjessze a tilalmat. Brüsszel prioritásként kezeli majd a “nagy hatású kategóriákat”, beleértve a textíliákat (különösen a ruházatot és a lábbeliket), a bútorokat (beleértve a matracokat), a vasat, az acélt, az alumíniumot, a gumiabroncsokat, a festékeket, a kenőanyagokat, valamint a vegyi, elektromos és elektronikus termékeket. A rendelet első ízben vezet be egy „digitális útlevelet” a termékek számára, amelynek célja, hogy tájékoztatást nyújtson az egységes piacon forgalomba hozott termékek környezeti fenntarthatóságáról: gyakorlati szempontból ez egy könnyen hozzáférhető címke lesz, amely lehetővé teszi, hogy az emberek tájékozódjanak a megvásárolt termék fenntarthatóságáról. „Lehetővé teszi majd a fogyasztók számára, hogy válasszanak. Remélem, mindig a környezetvédelem oldalán” – mondta Moretti.

Az eladatlan textíliák és lábbelik megsemmisítésére is tilalom van érvényben, és a Bizottság a jövőben bővítheti a tiltott termékkategóriák listáját. Mint a képviselő kifejtette: „Szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy a fast fashion világában változás álljon be, nagyobb társadalmi és környezeti fenntarthatósággal”. A szabályokat várhatóan két évvel a jogszabály hatályba lépése után (miután az EU Tanácsa zöld utat adott neki, és a Hivatalos Közlönyben közzéteszik) kezdik alkalmazni: csak a kis- és mikrovállalkozások mentesülnek, míg a középvállalkozások hat év múlva lesznek érintettek. Az eladatlan árukat megsemmisítő gazdasági szereplőknek – kivéve pontosan a ruházati cikkeket, ruházati kiegészítőket és lábbeliket, amelyekre a megsemmisítési tilalom vonatkozik – évente jelentést kell majd tenniük a kiselejtezett termékek mennyiségéről és annak okáról. A szabályok megsértése esetén a tagállamok feladata lesz meghatározni a kiszabható (a 27 tagállam között harmonizált) szankciókat.

Forrás: eunews.it