Mindig is könyvmoly voltam, imádok olvasni. Aztán a gyerekezés kiszorította nálam a könyveket. Olvastam, persze, de legfőképpen a munkámhoz, szakirodalmat. Ha meg nagyon kellett a “drog”, akkor este verseket olvastam. Imádom a verseket is. Szeretem a nagy költőóriásokat és a kortársakat is, mindenevő vagyok.

24300887_10155958207174851_5300819188245802807_n.jpg

Aztán tavaly elszégyelltem magam. Amikor a nagyobbik lányom megtanult olvasni, olyan eszeveszett lendülettel kapott rá a könyvekre, hogy a második héten a könyvtárban kötöttünk ki, mert ha nem így tettünk volna, az minimum anyagi csőd, plusz a lakásunk sem lett nagyobb, nem lenne hova tenni a könyveket. Meg hát pont erre való a könyvtár, és milyen csodálatos, hogy ebben a szélsebesen digitalizálódó világban ott vannak a könyvtárak, stabil pontként. Imádom a könyvtárat, örülök neki, hogy annak idején megtanultuk a használatát, magabiztosan és gyorsan mozgok benne. Ráadásul imádom a gyerekkönyvtárosokat, akik rögtön pont oda nyúlnak, azt veszik le a polcról, ami épp kell.

konyv_illu.jpg

Szóval a férjemmel elszégyelltük magunkat, hogy miért nem olvasunk mi is több könyvet. Persze, a netet bújja ő is, tudományos, politikai cikkeket elképesztő mennyiségben képes fogyasztani, de a könyvek kiszorultak a mindennapokból. Úgyhogy elkezdtem tudatosabban élni ezen a téren is.

Mert olvasni jó, olvasni “slow”.

Tavaly karácsonyra én csak “beszippantós” szépirodalmat kértem. Kaptam is, egy szuszra lenyomtam egy raklapnyi Murakamit, aztán utána Arundhati Roy: Az apró dolgok Istene című könyve volt a társam hónapokig. Mert azért persze a tempón lassít a gyerekes élet és a munkák, de ezt nem bánom, a lényeg, hogy visszatért az életembe az olvasás, hála a nagyobbik lányomnak. És ami furcsa: két gyerek mellett többet olvasok most, mint korábban, egy gyerek mellett.

konyv.jpg
És igen, jobb lenne ezeket a könyveket digitális formátumban olvasni, de sajnos annyira előnytelen a digitális könyvek EU-s adóbesorolása, hogy nem igazán éri meg a kiadóknak, én pedig nem szeretem az illegális utakat.

 Szóval jöjjön most egy szubjektív gyűjtés az aktuális kedvenc olvasámányèlményeimből. Az ajánlott könyveknek persze fenntarthatósági vonatkozása is van.

Sarah Ivens: Erdőterápia

Egy ideje az egyik nagy álmom, hogy erdő mellett lakhassunk. Valami furcsa, belső vágy hajt. De most egyelőre azzal is boldog vagyok, hogy elérhető közelségben több, laza kirándulásra lehetőséget nyújtó erdő is van. A kutya előtt is jártunk sokat sétálni, amióta pedig velünk van, választásunk sincs, de egyáltalán nem bánjuk. Itt tudom a legjobban kiszellőztetni a fejemet, szükségem van a levegőre és a sok zöld látványára.

Sarah Ivens könnyen megvalósítható, szórakoztató ötletekkel teli, inspiráló kötete segítségével megtanulhatjuk, miként válhat a természetben eltöltött idő a mindennapjaink részévé, akár a párunkkal vagy a gyerekeinkkel, akár egymagunkban szeretnénk élvezni jótékony hatásait. Az Erdőterápia tanácsait követve meglepő és egyben csodálatos változásokat észlelhetünk nem csak magunkon, de a társas kapcsolatainkban is.

erdoterapia.jpg

 

Jessica Joelle Alexander; Iben Dissing Sandahl: Gyereknevelés dán módra

Hiszem és vallom, hogy a gyereknevelés és a környezetvédelem nagyon szorosan összefonódik. Mert egyáltalán nem mindegy, hogyan kommunikálunk a gyerekeinkkel. Ha megtanulnak közösségben élni, tisztelni egymást, odafigyelni a másikra, nyitottan, szabadon, kreatívan gondolkodni és problémákat megoldani, akkor vélhetően ezeket a pozitív mintákat tovább viszik a felnőtt életükre is, és így fognak viszonyulni az őket körülvevő világhoz és annak problémáihoz. Szerintem kulcsfontosságú, hogyan élünk együtt a kicsikkel, mit és hogyan mondunk nekik. Nekem sem megy mindig, én is gyakran hibázom, de nagyon-nagyon próbálkozom. Ez a könyv kiváló alap azoknak, akik szeretnének új nézőpontokat kapni a gyereknevelésben, és azoknak is, akik fejlődni szeretnének

„A könyv kitűnő! Tartsd be minden szavát, és boldog gyereked lesz!” Írja róla Dr. Vekerdy Tamás és szerintem érdemes megfogadni a tanácsot.

danmodra_covers_436626.jpg

 

Hugh Fearnley, Whittingstall: Három jó dolog a tányéron

Ez a könyv nem számít újdonságnak, de azért annyira nem is régi, 2013-ban jelent meg. Meglepődtem, mert az Instagram oldalamon kiderült, nem sokatokhoz jutott el a híre.

Szerintem minden háztartásban vannak olyan időszakok, amikor mindenki elkezdi unni a megszokott fogásokat. Ilyenkor töltődni, inspirálódni kell, újdonságokat kipróbálni.

Megmondom őszintén, hogy amikor kinyitok egy receptet és már a hozzávalók felsorolásánál elfáradok, akkor az nem lesz nyerő. Persze az más, ha kifejezetten ki szeretnék próbálni valamit, vagy valami különlegességet készítek, de a hétköznapokon szeretem az egyszerű megoldásokat.

Ez a könyv tökéletesen kiszolgálja ezt az igényemet és ráadásul elképesztően finom ételek vannak benne, melyek mindegyike nagyságrendileg három hozzávalóból, hamar elkészül, és sok-sok zöldséget is használ, nagy örömömre. Könnyű vele követni a szezonális étkezést. Egy igazi mentőöv, tele friss ötlettel. Imádom. Most éppen megint ebből kezdtem dolgozni némi vérfrissítés gyanánt és most a második héten már újra vesszük elő az előző héten megkedvelt kedvenceket.

hugh-fearnley-whittingstall-harom-jo-dolog-a-tanyeron-3d.jpg

Farkas Viktóra: Meleg reggeli minden napra

Farkas Viktóriát, vagy ahogy sokan a blogjáról ismerhetik, Kicsi Vút akkoriban ismertem meg én is, amikor az Ökoanyu rovat indult. Már akkor voltak olyan receptjei, amiket szívesen készítettem, és benne is maradtak a családi kedvencek között. A nagy favoritom a zabkásája volt, amin keresztül talán kicsit meg is értettem, hogy hogyan működik a kínai, öt elem konyha. Saját kiadásban jelent meg idén “Meleg reggeli minden napra” című szakácskönyve, ami tele van isteni receptekkel, és az elején sok hasznos információval, tanáccsal. Szívből ajánlom mindenkinek.

melegreggeli_book_mockup_02.jpg

Tóth Andi: Dobd ki a szemetest!

Idén a hulladékmentesítés, a “zero waste” felszínre törő trend lett, ami örvendetes. A témában idén jelent meg magyarul Bea Johnson könyve és a magyar viszonyokra, magyar környezetben is jól használható: Dobd ki a szemetest! című könyv is. Egyelőre sajnos egyiknek sincs e-book verziója, viszont mindkettő nagyon hasznos.

dobdkiaszemtest.jpg

Tereza Vostradovská: Egérke enciklopédiája

A Csirimojo kiadót a Margó fesztiválon ismertem meg és rögtön a rajongójuk lettem. Egy kedves, fiatal házaspár elhatározta, hogy a fenntarthatósági tematikájú, szerintük fordításra érdemes könyv ötleteikkel nem fognak kiadóknál házalni, hanem kiadják ők maguk.

Lelkesek és kedvesek, a könyvek pedig szépek és jók. Aktuális kedvencem náluk az Egérke enciklopédiája, imádom az egérke kis lapát füleit, meg úgy az egészet egyben.

Az egérke enciklopédiájában egy nagyfülű barna egérke a prágai nénikéi látogatására készülve alaposan feltérképezi az ürege körüli erdő környékét, a tóban és a kertben élő állat- és növényvilágot. A felfedezéseiből pedig egy saját képes enciklopédiát készít.
A tüneményes rajzokat már a totyogók is élvezettel bogarásszák.

Hétvégén a WAMP-on még elcsíphetitek őket is!

egerke_covers_486722.jpg

 

 

Ökoanyu könyvek

Pár napja cseteltem egy elkötelezetten zöld termékeket előállító kisvállakozás vezetőjével, és valamire lelkesen válaszolta: igen, olvastam A könyvedben.
És akkor újra rájöttem, hogy valamit biztos nem csinálok jól, mert sokan, akik a blogot, Facebook-ot, Instát olvassák, nézik azt sem tudják, hogy írtam könyveket, és szintén sokan pedig kizárólag az első könyvemet, az  Ökoanyut ismerik. Tény, hogy nem az eladások növelésének érdekében készítek a tartalmakat egyik felületre sem, de az azért nem árt, ha azokhoz eljut az infó, akiket érdekelhet.
Szóval, magamról ritkán szoktam íri, de tény és való, van immár négy Ökoanyu könyv is.
Az Ökoanyu, az Ökobaba, Az Ökoanyu a konyhában, és az Ökoanyu- csináld magad. Mindegyik más tematika, más tartalommal, és mindegyiket nagyon szeretem.
Eredetileg nem terveztem, hogy a saját könyveimet is beteszem a válogatás végére, de milyen hasznos is ez, mert például kedves ajánlókat is találhatok róluk:
Az Ökoanyu könyvről itt!
Az egyik legkdevesebb könyvkritikát, amit rólam írtak a WMN-en, itt találjátok!
Nini, az Ökobabáról is írtak! Itt ni!

A Csináld magad! könyvről sajnos nem találtam, de ha valaki találkozott már vele, küldje el pls. a linket!
A könyvek minden könyváruház-hálózatban kaphatók.

okoanyu_borito.jpegokoababa.jpg
nagy-reka-okoanyu-a-konyhaban-kornyezettudatos-tippek-otletek-es-husmentes-receptek.jpgcsinaldmagad_bori_to.jpg