Nem olyan régen  születtek cikkek azzal kapcsolatban, hogy a vászonszatyor valójában nem is olyan környezettudatos, mint a műanyag, mert előbbi előállítási lábnyoma, kibocsátása nagyobb. Persze azóta már sokan reagáltak a témára, rámutatva, hogy a hivatkozott dán kutatás messze nem volt teljeskörű, de szerintem a legjobb, ha teljesen átvágjuk a gordiuszi csomót: már meglévő pólóból készítünk magunknak vászonszatyrot. Mert aminek tényleg nincs kibocsátása, az az upcycling, azaz ha egy meglévó tárgyat úgy alakítunk át, hogy új funkciót kapjon és tovább lehessen használni.

tees-to-totes-h.jpg

Az ötlet nem új, én az Időtetrisz blogon olvastam róla először. A technika pedig végtelenül egyszerű.
Olyannyira, hogy a második készítésénél a kilenc éves gyereknek a kezébe adtam egy jól vágó ollót, meg egy pólót és sorsára hagytam. Simán elkészítette ő is nagyjából 15 perc alatt.

Amire szükségünk van:

  • Póló – lehet rövid, vagy hosszú ujjú is
  • Olló
  • Esetleg biztosítótű
  • Textilragasztó

Íme a pólóm. Ezere éves darab, sokszor láthattátok rajtam, ha megjelentem valahol,. Mostanra kb. totál átlátszóra kopott. Sajnos, a szatyorhoz nem a legelőnyösebb fazon, mert inkább széles, és erre a célre a hosszabbak a jobbak, de a célnak megfelelt.

img_6475.jpg

Terítsük ki a kivasalt pólót és vágjuk le az ujját és a nyakánál egy-egy részt, így:

img_6477.jpg

img_6478.jpg

img_6479.jpg

Így már kész is van a szatyrunk alapja.

Utána fordítsuk ki és zárjuk le az alját.

Ennek három módja is lehetséges:
Nemes egyszerűséggel az ujjából képzett – azaz levágott csík anyagból – kössük össze jó szorosan az alját és fordítsuk vissza.
Ez a megoldás azért nem a kedvencem, mert túl nagy bumszli lesz a szatyrocskánk alján.
A másik, szofisztikáltabb megoldás, ha a póló alsó levarrásába biztosítótűvel befűzünk egy csíkot az anyagból és összehúzzuk. Ez már egész csinos, de figyelni kell, nehogy kisebb tárgyat tegyünk a zacsiba, ami kipotyoghat a lyukon.

A harmadik megoldás kicsit macerásabb, de talán ez a leghatékonyabb eldolgozása a szatyor aljának.Szépen simítsuk ki a pólót, és vágjunk egy centi széles, 4-6 centi hosszú “rojtokat” az aljára.

img_6482.jpg

Utána kötögessük össze két körben. Először minden szemben lévő rojtot, utána az egymás mellett lévőket egymással. Macerásnak tűnhet így olvasva, de hamar megvan. A második körnél jól húzzuk meg a csomókat.

img_6484.jpg

Videós segítésg a kötözéshez és a gyártáshoz:

 

Felpróbáltam és a füle tól szűknek bizonyult, ezért utólag egy kicsit igazítottam rajta.

img_6486.jpg

img_6487.jpg

 

A fülét szegés helyett le is lehet ragasztani textilragasztóval, de a legtöbb helyen nem láttam, hogy ezt a részt eldolgozták volna, úgyhogy most én sem vesződtem vele.

img_6488.jpg

A nagybevásárlást nem ebben fogjuk hazavinni, de a napi tej, kenyér hazaszállítására, meg  mondjuk a gyerek homokozócuccának a szállítására tökéletes lehet.

Kész.