Kiválóan variálható, nagyon laktató és tápláló étel. Meg persze nem utolsó sorban finom is, naná.

A fontos alapvetés a következő: a rizottó nem rizseshús, vagy zöldséges rizs. Az valami teljesen más. Állaga leginkább a tejberizshez hasonlítható, lágy és krémes. Ez azért is jól jöhet, mert ha így a gyerekek is nagyon kedvelhetik és felturbózhatjuk jó kis zöldséges feltétekkel. A rizottó lelke a jó rizs és a finom alaplé. A rizottót mi sokszor a húsleves után tesszük a menübe, mert kiválóan fel tudjuk hozzá használni az esetlegesen fennmaradó alaplevet.

A mostani helyzetben persze azzal a rizzsel készítettem, amit kaptam, ami messze volt a rizotto rizstől, szárzeller helyett pedig a levesből kimaradt sima zellert reszeltem hozzá.

Hozzávalók:

  •      2 db vöröshagyma
  • • 2 gerezd fokhagyma
  • • 3 db zellerszár
  • • 500 g rizottórizs
  • • 100 g vaj
  • • 150 g reszelt parmezán (reggiano vagy granna)
  • • só, bors 
  • • olívaolaj
  • • vaj a főzéshez (2 evőkanál)

Vágjuk apróra a hagymát, a fokhagymát és a zellert. Olívaolajon kezdjük fonnyasztani a hagymát, a zeller, kis késleltetéssel a fokhagyma felét.  Közben melegítsük fel az alaplevet Ha a hagyma már átlátszó, jöhet a rizs, ezt is hevítsük a hagymás, zelleres olajban, amíg szintén átlátszó nem lesz.

Utána jön az izommunka: a lángot vegyük takarékra és merjünk a rizshez egy merőkanál alaplevet és keverjük, amíg a rizs felszívja. És újra és újra, amíg el nem fogy a lé. Kitűnő torna az inetgetőhájnak…

Én közben szoktam hozzáadni a felaprított fokhagyma másik felét, mert úgy intenzívebb lesz az íze.

Ha elkészültünk, adjuk hozzá a vajat és a sajtot. Tegyük rá a fedőt és tíz percig pihentessük. A legvégén kóstoljuk és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

A feltét gyakorlatilag bármi lehet. Nekem az egyik kedvencem elég hóvégi (értsd alacsony költségvetésű) és nem igazán gyerekbarát.

Kevés olajban enyhén megpirítok vékony szeletekre vágott és tűréshatár szerint kevés csilivel megszórt fokhagymát. Amikor kész, ezt öntöm az kiporciózott rizottó tetejére.

De ugyanezzel a módszerrel pirított gombával is tálalhatjuk. A gombát tisztítsuk meg, vágjuk laskára és olajon pirítsuk egy kis sóval borssal. A rizottónak olyan intenzív az íze, hogy a feltéteket nem kell túlfűszerezni.

Most répát és céklát karikáztam fel, megpirítottam némi olívaolajon, dobtam hozzá (sok-sok) fokhagymát és ezt tettem a tetejére.

? Nyomasztanak a klímáról szóló hírek? Nem csak “kanapé-klímavédő” szeretnél lenni? Esetleg van is már egy jó ötleted, amit szeretnél megvalósítani? Vagy szívesen csatlakoznál másokhoz?

?A TEDxDanubia által megálmodott program, ‘Action Circles powered by MVM’ célja, hogy platformot, szakmai segítséget, nyilvánosságot biztosítson a cselekedni vágyók számára és összekösse egymással is a jó kezdeményezéseket. Akik szeretnének elindulni egy fenntarthatóbb élet útján, akik tenni akarnak a klímahelyzet javításáért.

 ?? A lényeg, hogy tegyünk együtt egy jobb világért! ? ??

A témáról felvett live-videómat itt nézhetitek meg, és ha tetszik a program, EZEN A LINKEN tudtok jelentkezni.