Ez a zero waste recept már egy-két éve kerülget, de sosem készítettem még el. Vélhetően az volt az oka, hogy valamiért a retek nálam a “futottak még” kategóriába tartozik. Megeszem, ha van, de semmi extra.

Most szombaton a piacon viszont egészen konkrétan rám mosolygott két csokor retek és miután a férjem viszont kifejezetten imádja, így landolt is a kosaramban.

Kifejezetten csinos példányok voltak amúgy, egészen extra, pinkes színben pompáztak.

Itthon aztán uzsonnára is nagyon kellették magukat: be is kaptam az egyik csokrot véletlenül.

Vacsira elpattintottuk a másik csokrot és ott integetett nekem a zöldje. 

Gondoltam, ha ilyen finom volt a retek, talán épp itt az ideje, hogy elkészítsem a retek pesztót.

Hozzávalók:

Két csokor retek zöldje/egy marék reteklevél

Olívaolaj

Fokhagyma

Bors

Pici, érett termelői sajt – elhagyható

Fél marék dió – szintén opcionális

A retek zöldjét megmostam, kicsit átválogattam, hogy csak fitti levelek kerüljenek a maszatba.

Ehhez a mennyiséghez két pici gerezd fokhagymát dobtam, normál méretből mehet egy gerezd.

Tettem hozzá sót, borsót, meglöttyintettem olívaolajjal, majd pépesre aprítottam. Ha krémesebben szeretjük, mehet bele még olíva és tehetünk bele egy pici sajtot is. É egy maradék sajt véget, kb 2-3 centiméteres pici szeletet tettem ehhez a mennyiséghez.
Parmezán helyett évek óta magyar, érett, termelői sajtokat használok. A sajt persze el is hagyható. Olajos magokat most nem tettem bele, de ezt a receptet legtöbbször dióval láttam, aki szereti, pirítva tehet hozzá egy fél marokkal.

Vasárnapi ebédhez ettük, a lányok ebbe tunkolták a krumplit hatalmas boldogsággal. Igaz, pici adag lett a két csokor retek leveléből, de az az utolsó cseppig elfogyott.

Nekem nagyon pozitív élmény volt, simán ringbe száll a bazsalikomos változattal. Mehet is az állandó receptjeink közé.