Valahol igen. De ez is egy hosszú történet. Már biztos unjátok, de tényleg sokszor költöztünk. És voltak necces helyzetek. Volt olyan, hogy nem volt meg a kellő idő az előző lakásból való kiköltözés utolsó határideje és az új lakás befejezése között. És arra is emlékszem, hogy köhögtünk, krákogtunk két hétig az új lakásban a még nem teljesen megszáradt festéktől.

Aztán vesztemre végigültem egy Öko-home expót is, ahol rengeteg előadást hallgattam meg a különböző építési anyagokról, azok tulajdonságairól és arról, hogy hogyan hatnak a szervezetre. Hogy a festékekből, ragasztókból kipárolgó szerek allergiás reakciókat válthatnak ki. Hogy mit is jelent a “belső levegő minősége”, az “Indoor Air Quality” és mik hathatnak rá. És hogy már jó ideje létezik egy betegség, amit jobb híján “sick buliding” syndrome-nak, azaz beteg épület szindrómának hívnak. Ez akár nagyon komoly állapotot is előidézhet.
 A lakásunkban felhasznált anyagokban ugyanúgy lehetnek feleslegesen erőteljes összetevők, melyik ugyanúgy összeadódnak, mint a krémekben a kritikus összetevők. Mindezen anyagok felhalmozódhatnak a szervezetben, ezért érdemes figyelni rájuk.

Lakás-ügyben azt érzem, most érkeztünk meg. Szép út volt idáig, de ez az a kompromisszum, ami a család összes tagjának elfogadható. Mert én néha elbújdosnék a hegyek közé, eléggé remete lettem az elmúlt években, de a férjemet mindig a városhoz kötik a munkái, szereti is a város hangulatát, lehetőségeit – amikor nincs épp világjárvány – és igen, a számunkra működőképes intézmények is ide kötnek minket. Kompromisszumot a lakás állapotával kapcsolatban kellett kötünk, nagyon sok munka még innen is a vége. De a többi előny és öröm már most kárpótol minket, úgyhogy egyelőre még mindig lelkesek vagyunk.

“Tejfesték” és növényi festék

És itt jön képbe a növényi festék és a  tejfesték festék. Mert abban biztos voltam, hogy valami nagyon szelíd anyaggal szeretnék festeni az új helyen. Fogalmam sem volt róla, hogy a tejfesték például ilyen komoly múltra tekinthet vissza, pedig már az ókori egyiptomiak és más ókori civilizációk is alkalmaztak kazein-festékeket (jelenleg divatos nevükön: tejfestékeket), használatuknak tehát évezredes hagyománya van.

A tejfesték mechanikai igénybevételeknek és a víznek-párának az enyvesfestéknél jobban ellenáll, ugyanakkor kiváló páraáteresztő képességű – a diszperziós festékeknél sokkal nagyobb mértékben. Kiváló minőségű, teljesen ártalmatlan (bababarát), ugyanakkor ellenálló festék. Tapadását tejfehérje, fedőképességét márványliszt tartalma biztosítja. 

Van ennek a szelíd festési anyagnak vegán változat is. A tejfesték a kazein miatt nem vegán, a magyarországi forgalmazónál található egyéb pigmentek viszont ásványi és földpigmentek, és ezek ugyanúgy vegánnak számítanak, mint a növényi pigmentek, melyek viszont többnyire kevésbé stabilak és nem lúgállóak, ami meszes festékek esetén gond. Létezik vegán “tejfesték” is, valamint a hozzá való vegan falfesték alapozó, ami  azért vegán, mert abban a tejfehérje kötőanyagot növényi fehérjére cserélte a festékeket gyártó Kreidezeit cég.

Teljesen ismeretlen terep volt ez nekem és nehezen is döntöttem, de a döntésemet végül az határozta meg, hogy találtam valakinél festés után megmaradt tejfesték port – ezt kellett festékké kikeverni és mindig azt tartom elsődlegesen ökologikus döntésnek, ha használtan, vagy úgy tudok venni valamit, hogy másnak már nem kell.

Persze mielőtt beruháztam volna, egyeztettem a lakásban dolgozó szakikkal mert két gyerekkel, karanténban nem láttam esélyt arra, hogy az eredeti terveknek megfelelően mi fessük ki a lakást.  

Bár emberünk akkor kicsit csóválta a fejét, de mindig  kellemes meglepetésnek élem meg a különböző nem várt fejleményeket. Miután  – sajnos a COVID miatt – még mindig bőven akad nálunk munka, rengeteg dolog maradt félbe, ezért még tartjuk a kapcsolatot és most mesélte, hogy tovább szeretné képezni magát és pont felújítás és környezetvédelem témában kell majd valami beugró anyagot leadnia a kinézett sulijában. Azt mondta, a tejfesték/növényi festék igen szimpatikus volt neki, küldjek neki róla anyagokat.

Másképp viselkedik?

A festés folyamatáról egészen konkrétan nem tudok beszámolni, mert én csak beszámolót hallgattam róla, de az volt a következtetés, hogy ugyanolyan volt dolgozni vele, mint bármilyen másik festékkel, amit eddig használt. És utána nem volt az a mindent elárasztó, torokszorító “festékszag”, nagyon kellemes lett a lakás levegője.

A különbség más helyen mutatkozott meg: a mi házrészünk építési stílusát csak úgy hívjuk “szerkesztett”. Nem egyszerre épültek a különböző helyiségek, ezért több helyen más anyagot használt, aki építette. Ez viszont sajnos meglátszódhat a festésnél, ha nem gletteljük alá az egész felületet.

A festett fal textúrájának abban van jelentősége, hogy glettelés nélkül az eltérő textúrájú falfelületeknek más a fénytörése, így ugyanazt a festéket egy sima glettelt falra és egy durvábban vakolt falra kenve nagyon különbözőnek látjuk.

Ennél a pontnál beidézném a forgalmazó szakmai kiegészítését:
“Elképzelhető, hogy a diszperziós festékek jobban kiegyenlítik ezt a hatást, mivel egyrészt a műanyag massza jobban kitölti az apró egyenetlenségeket, másrészt nem engedi át a fényt, de eltüntetni azok sem tudják.”
De erről atémáról egyrészt nagyon pontos leírásokat lehet találni a forgalmazó blogján illetve ők maguk is nagyon készségesen segítenek a felmerülő kérdéseknél.

Továbbá a másik fontos különbség, hogy a színezett natúrfestékek a vegyes “szerkesztett” falakon és eltérő nedvszívó képességű felületeken eltérő színintenzitást mutatnak. Az erősebben nedvszívó felületek több festéket, vele pigmentet szívnak magukba, így ezek a szakaszok sötéten kirajzolódhatnak. Ezt teljes felületű gletteléssel és/vagy alapozással ki lehet küszöbölni.”

Ha egy ház, lakás, egyszerre épült – mint alapjáraton lenni szokott -, ugyanazokból az anyagokból, ez nem jelenthet gondot. Ha pedig több anyag van jelent, a teljes felület glettelése megoldja a problémát.
Sajnos mi nem tudtuk pontosan előre, hogy nálunk lehetnek ilyen mértékű eltérések az építéshez használt anyagok tekintetében, de ez teljes valójában már csak a festés után vált világossá számunkra.

Kreatív javítás

De aztán erre is gyors és könnyű megoldás született teljesen véletlenül. Miután a a belső terek, bútorok felfrissítésénél a szintén nagyon kíméletes összetevőjű krétafestéket használtunk, és az egyik fő szín a fehér volt, gondoltam egy nagyot és ott és azon a pár helyen, ahol foltos maradt a fal: ráigazítottam. És a probléma megszűnt létezni. Bár már gondolkodtunk rajta, hogy pár helyen muszáj lesz hagyományos festékkel javítanunk, végül egy spontán ötlet nyomán a probléma megoldódott. 

Amit itt még fontosnak találnék megjegyezni, hogy a forgalmazókat kérdés esetén bátran fel lehet hívni. Komoly tapasztalatuk van már ezekről a festékekről, tudnak segíteni a festeni kívánt anyagokkal illetve a festéshez ajánlott mennyiségek kiszámításával kapcsolatban is.
Ráadásul kedvesek, segítőkészek és nagyon türelmesek is.

Még persze nem értünk mindennek a végére, de folyamatosan haladunk, lesznek még finomhangolások, de a tejfesték/növényi festék igazán jól szerepelt nálunk, nagyon örülök, hogy ezt a megoldást választottuk.

Mert az egy dolog, hogy a nagylányak van egy mára már elég jól kinőtt asztmatikus háttere, de igazából nem csak miatta, hanem az egész család egészsége miatt gondoltam ezt jó döntésnek.

Itthon a Naturillo webáruházban találtam meg azt a festéket, amit teljes lelki nyugalommal kenek fel a falainkra. Sőt, náluk több megoldást is találhattok, több biztonságos festék található náluk akár falra, akár fára.


A falakon túl a fafelületekre is nagyon sok természetes és biztonságos festékük van (keményolajok, lazúrok, fedőfestékek, viaszok) melyek semmivel nem maradnak le a szintetikus fa-festékektől, sőt nagy részük időtállóbb azoknál. Érdemes tudni, hogy mindegyik náluk található fafesték természetes natúrfesték és többségük bevizsgált illetve teljesíti az erre vonatkozó régebbi DIN 53160 szabványt (nyál és izzadságálló,gyermekjátékok festésére alkalmas) és az újabb EN-71-3 szabványt (gyermekjátékok biztonságossága).

A naturillo.hu mögött egy kis családi vállalkozás (anya, apa és néha gyerekek) szorgoskodik. 

  • Termékeik valóban környezetbarát termékek.
  • Gyártásuk, használatuk során és a teljes életciklusuk alatt kímélik a környezetet és a velük kapcsolatba kerülők egészségét.
  • Termékeik segítenek a beteg épület szindróma-mentes otthonok és irodák kialakításában.
  • A természetes festékek, vakolatok, építő- és szigetelőanyagok kedvező hatással vannak a lakóklímára is.
  • Festékeik, vakolataik egy kis 35 főt foglalkoztató, családias hangulatú és családbarát manufaktúrában készülnek.
  • Termékeik használatával nem csak a környezetet, hanem az egészséged is véded.

Nagyon jó döntés volt őket választanom, nem csinálnám másképp most sem.