Gyakori kérdés, hogy milyen lehetőségek és technológiák érhetők el a most széles körben elterjedt, ipari megoldások, technológiák mellett, legjobb esetben helyett. Nyáron a Dr. Hauschka biodinamikus kertjében jártam és nagyon emlékezetes élmény volt.

A nyár közepén meghívást kaptam a Wala kertbe, az egyik legrégebbi natúr kozmetikumot előállító német cég biodinamikus kertjébe.

Hosszú és kiábrándítóan viszontagságos vonatutam volt Stuttgartig és a sok késés miatt már felfrissülni sem volt időm a kertlátogatás előtt.
De őszintén: ahogy beléptem a kertbe, minden tortúrát elfelejtettem és bár nem szoktam könnyen és sokszor sírni, de amint betettem a lábam a kertbe, a könnyeimet nyeltem.
Máig sem értem, pontosan miért.
Az egész hely annyira lenyűgözően gyönyörű és harmonikus volt, annyira élő, hogy azonnal a szívemig hatolt.
Érdekes érzés volt nagyon, városi lányként nekem folyamatosan feladat az újrakapcsolódás a természethez, – amit viszont szerencsére egyre jobban érzek – , és ezt a folyamatot nagyon tudják támogatni az ilyen jellegű, elementáris élmények.

Dús, izgalmas, buja

A kertet egy kedves, ott dolgozó hölgy mutatta be nekünk. Alapvetően ez a munkája, hogy körbevezeti a látogatókat, de több ízben kiderült, hogy a Dr. Hauschkanál bevett, hogy ha plusz kézre van szükség például a növények betakarításánál, szüretelésénél, akkor a cég dolgozói közösségébe áll, amit egyfajta csapatépítésnek fognak fel. Együttműködnek egymással és a területtel is.


A kert pedig valóban maga volt az édenkert, annyira dús, izgalmas és buja volt.
A biodinamikus gazdaság még az bio- és öko-gazdaságoktól is részben eltér: alapvető, hogy a természeti folymatokat támogatják és az egész kert teljes körforgásban működik, de a biodinamikus rendszerben az egységet nem csupán a háziállatok és a termesztett növények alkotják, hanem a táj elemein túl (rétek, erdőfoltok, legelők, a vadon élő állatok) beletartozik a tágabb környezet is, egészen a csillagokig: a gazdálkodó a növénytermesztési és állattenyésztési munkálatok megtervezése során figyelembe veszi a kozmikus ritmusokat is. 

A  kert pedig teljes körforgásban van: a magokat visszagyűjtik, hulladék praktikusan nincs, nagy halmokban komposztálnak, mindent visszaforgatnak. 

A biodinamikus gazdálkodás a gazdálkodás ökológiai, holisztikus és etikai megközelítését jelenti. Dr. Rudolf Steiner filozófus és tudós munkásságán alapul, aki a tudományos gondolkodást a természet szellemének elismerésével egyesítette. Az egész birtokot egyfajta élőlénynek tekinti, amelyen a gazdálkodónak az a feladata, hogy összehangolja és táplálja az egyes elemeket. A gazdaságnak saját alapanyagokkal, komposzttal, preparátumokkal, teákkal kell élővé, termékennyé tennie magát, minél nagyobb diverzitást elérve az élővilágban.

Az újrakapcsolódás lehetséges pontja

Nagyon más írni vagy olvasni egy ilyen helyről, mint valóban benne lenni, megtapasztalni. Tényleg azt éreztem, hogy az édenkert a miénk, megkaptuk és nagyon úgy néz ki, elég rosszul bánunk vele. Ám ott, ahol létre tud jönni valós együttműködés az ember és a nem emberi természet között, lenyűgöző dolog jöhet létre. Olyan, amire vágysz, amit kívánsz, amiben ha felnyújtod a kezed, az ujjaiddal összekócolhatnád a felhőket – de nem akarod, mert minden pont úgy jó, ahogy van.
Talpad pedig gyökérként folytatódik a földben.

A kert él és csodás gyógynövényekkel hálálja meg a törődést. Az itt termesztett növényeket a  legváltozatosabb módokon használják fel a termékek gyártása során.
Összességében nagyon más elgondolás ez a fogyasztói társadalom ipari mezőgazdaságának “darab-darab” felfogásához képest.

@nagyreka_okoanyu

Most három napig a nèmetországi Wala-ban vagyok a @drhauschka lenyûgözô gyógynövénykertjèben. A videón látható gyógynövényeket használják a termékeikben. A kert biodinamikus, teljes körförgásban mûködik. A kert szélére kizárólag olyan növényeket ültetnek, amelyek kedveznek a méheknek. Láthatóan jól is érzik magukat 💚. A szingapúri kollegina meg is hatódott, mert náluk már nem nagyon vannak méhek 😢. Egyre többször érzem, hogy megkaptuk a földi Paradicsomot, csak elkàrtyázzuk.#climaterevolution

♬ Last Train Home – Pat Metheny Group

A gyógynövény ágyások szélén csodás, légies, dús méhlegelő van. Nagyon vigyáznak a területen élő méhekre, saját kaptárjaik vannak és mindent megtesznek azért, hogy ne zavarják meg őket. Az ott dolgozók még az erősebb parfümöket is kerülik, nehogy bezavarjanak valahogy a természetes életritmusukba.

Maga az oázis

Több mint 150 növényfajta található meg a kertben, amelyeket a Dr. Hauschka kozmetikumok és a WALA gyógyszerek gyártásához használnak fel. A 4,5 hektárnyi területet hat kertész műveli meg biodinamikus módszerekkel. Ennek köszönhetően a talaj termékennyé és finoman morzsálódóvá vált. A saját előállítású komposzt javítja a talaj szerkezetét és biztosítja a növények egészséges növekedését. A növények levelét, szirmait, termését vagy gyökerét egész évben kézzel gyűjtik be. Innen származik a vetőmag is, amelyből tavasszal 25 000 új palánta fejlődik ki. Amennyire csak lehetséges, a gyógynövénykert zárt körforgást alkot, amelyben a vadnövények és az állatok számára is van hely. 

(Bio)diverzitás a mindennapokban

Ami még nagyon megfogott a látogatás során, hogy a Dr. Hauschkanál természetes a társadalmi sokszínűség támogatása. Megmondom őszintén, kicsit bizonytalanná váltam, amikor kiderült, hogy ez egy főleg influenszereknek szervezett esemény lesz, mert amikor 10 éve foglalkozni kezdtem az alternatív, klímabarátabb megoldásokkal és azok kommunikációjával,  nem gondoltam, hogy egyszer engem is influenszernek fognak hívni. Végül mégis nagyon pozitív élményben volt részem. A Dr. Hauschka által támogatott tartalomgyártók egytől egyig a természetes sokszínűséget élik, népszerűsítik, ünneplik. Jó érzékkel terelték egy helyre a friss és izgalmas, gender-tematikájú podcast házigazdáját, a Covid alatt alakult, csak női alkotókból álló művásztársulással, mely utóbbiak milánói bemutatkozó kiállítását is támogatták.

Pezsgő, izgalmas, inspiráló közegben tölthettem el ezt a pár napot és megmondom őszintén – úgy kellett, mint az oxigén.

@nagyreka_okoanyu

Körömvirágot szüreteltünk @drhauschka földjein erős esőben. Fantasztikus élmény volt! #climaterevolution #cleancosmetics #demeter

♬ Like Humans Do – Ashlyn Thatcher

Ugyanakkor azt is gondolom, valahol ez lenne az élhető, egymással együttműködő jövő alapja.