Ezt a listát főleg gyerekcuccokhoz írtam, de mindenhez hasznos lehet, mert van, amikre nem is gondolnánk.

A gyerekcuccokra hatványozottan igaz, hogy simán jó őket használtan beszerezni, hiszen egy-egy dolgon, korszakon hamar túllendülnek a kiskorúak, kár vagyonokat feccölni a vadi újba.

Egy kis lista arról, mit ellenőrizzünk, mikor használt dolgokat veszünk:

  1.        Próbáljuk meg valahogy ellenőrizni, hogy nem hívták-e vissza valaha azt az árut, márkát, típust.
  2.        Ruhánál ellenőrizzük a laza, leesett gombokat (babáknál, csecsemőknél a meglazult gombokat mindenképpen érdemes megerősíteni), kilógó szálakat, törött zippzárakat, ezek balesetveszélyesek lehetnek. Csak akkor vegyük meg ezeket, ha meg is tudjuk reparálni, vagy van, aki megreparálja, különben kidobott pénz, ezt állíthatom.  Ugyanis egy törött zippzárral nem fogjuk ráadni a gyerekre a kabátot, ha meg nem cseréljük ki, ott fog porosodni a polc alján, míg  ki nem növi. Ha mi magunk, vagy szűk családunk nem tudja megjavítani, az árához számoljuk  hozzá a javítás, csere árát.adult-18604_1280.jpg 
  3.      Ezt a tippet egy amerikai oldalon találtam, itthon még nem futottam bele ebbe a problémába, de leírom, mert hasznos lehet: nézzük meg a lejárati időt (ez mondjuk bébiétel esetében evidens, de nem gondolnánk, hogy a műanyag termékek, például egy autósülés veszíthet eredeti garantált minőségéből az évek során, mert például a műanyag abszorbens része lebomlik, deformálódik.
  4.        Ellenőrizzük, hogy nem rozsdásodik-e?
  5.        Minden használtan vásárolt dolgot mossunk ki illetve le jó alaposan használat előtt, illetve lehetőség szerint fertőtlenítsük.