Pár hete olyan helyzetbe kerültem, hogy pulykasonkát kellett volna vennem. Nem igazán szoktam csomagolt húskészítményeket vásárolni, ezért a címkénél kezdtem. Most írhatnám azt, hogy „megdöbbenve tapasztaltam”, de az az igazság, hogy már rég nem döbben meg senki azon, hogy például valamennyi termékben van szintetikus úton előállított aroma.

A vonatkozó rendelet szerint  arra a termékre, amelyben természetes aroma van, azt kell írni  „természetes aroma”, amire az van írva „aroma” az vagy mesterséges aroma, vagy pedig maximum a természetessel kémiailag azonos aroma. Minden szintetikus úton előállított aroma egyazon csoportba tartozik, tehát: aroma.

Először azt hittem, csak az olcsóbbakban találok ilyesmit, de aztán ahogy vérszemet kaptam és néztem az egyre drágábbakat, ez az összetevő semelyikből nem hiányzott.

Az aromákról és besorolásukról ez a nyári cikk elég jól összefoglalja amit most erről a témáról tudni lehet, bár a cím dacára állást végül nem foglal a szerző. De maradjunk annyiban, hogy nem mindegy, rákot eszem, vagy rákaromában áztatott fehér kenyeret rák alakúra formázva.

Az Élelmiszerlánc-felügyeletért felelős Államtitkárság oldalán található egy hosszadalmas leírás az adalékanyagokról, itt találtam az alábbi bekezdést, a legjobban a “nagy erővel folyik” részen röhögtem.

Kínomban.

A jelenleg ismert aromakomponensek száma több ezerre tehető. Ezeknek az anyagoknak egyéb élelmiszer-adalékanyagok esetében megkívánt részletességgel – az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság által (European Food Safety Authority – EFSA) – elvégzett toxikológiai vizsgálata nagy erővel folyik, amelynek eredményeképpen a rendelet I. számú mellékletében kerül felsorolásra az élelmiszerekben és azok felületén történő használatra jóváhagyott aromák és alapanyagok listája. Az értékelés azonban még nem történt meg teljes egészében. A még nem értékelt aromakomponensek ártalmatlanságát sok esetben csak a sok száz éves, esetenként évezredes fogyasztással kapcsolatos kedvező tapasztalatok támasztják alá.

A jelenség tehát nem meglepő, sokkal inkább általános, ezért azt gondoltam, álljon itt most egy összesítő jellegű pillanatkép az aktuális felhozatalról. Talán csak az a szomorú – ha az alapállás már magában nem lenne eléggé az –, hogy választási lehetőség nincs, két nagy élelmiszerbolt teljes készletét néztem végig és olyan sonkát nem találtam, amelyben ne lett volna aroma. 
Ja, és persze egy csomóbán más huncutság is van, az aromák sokszor kéz a kézben járnak az ízfokozókkal is, ezek szintén elég megosztóak, aztán némi bőrkepor??? jujj… Euchema moszat?  Ez sem túl meggyőző…
Tényleg van itt minden, mint a búcsúban.
De most éppen az aromákra fókuszáltam, mert arra csavarodtam rá aktuálisan.

A fotók minőségért sorry, de egyrészt kicsit izgultam a helyszíni fotózástól, mert megvenni nem akartam ezt a sok csodát, másrészt épp egy eladó is ott pakolászott mellettem, hogy alig fértünk el, plusz a telefonom is merült, nagyon kapkodtam…

Hogy ártalmas- e az aroma? Ebben nem tudok állást foglalni én sem és és a pánikkeltés sem célom, az elképzelésem csak annyi, hogy óvatos vagyok minden olyan anyaggal, – és ide sorolom a fent említett aromákat is – amelyekkel kapcsolatban még hiányos a tudásunk. Igyekszem elkerülni őket, mert ezt viszont megtehetem.
Tele van a net számtalan jó szendvicskrém-recepttel, illetve egy jól fűszerezett pecsenyesült vékonyra vágva is kiváló a szendvics tetejére

Ha már arra jártam, csináltam egy körképet a fekete csokikról, azokat is mutatom még a héten, abban legalább lesz egy meglepetés.

goldenblog.jpg