Az ilyen típusú receptjeimről a következő örökérvényű idézet jut egy ideje mindig az eszembe:

“Bámulatos hol tart már a tudomány. Mondd csak el még egyszer, hogy lehet birkavesével földrengést megelőzni?”

(Monty Python: Gyalog-galopp)

Tegnap kitettem a Facebook-oldalamra egy korábbi tippemet: hajmosás tojással. Nagyon jó kis recept, gyönyörű lesz tőle a haj. Igen ám, de egy vegán ismerősöm jelezte, hogy a recept nem vegán, mert nem is az, de gondoltam, ennek apropóján megosztok veletek egy szintén nagyon hatékony, ugyanakkor vegán receptet.
Tavaly fél évig nem használtam hagyományos sampont, és teljesen jól működött a dolog. Végül a samponszappannál kötöttem ki, ami elég gyengéd és hulladék szempontból is optimálisnak mondható.

De addig mostam én mindennel, tojással, liszttel.

art-1838374_1920.jpg

Igen, liszttel és megmondom őszintén, meglepően jól működött a dolog. Ezek a gyengéd receptek abban az esetben is jók lehetnek, ha valakinek problémás a haja, vagy a fejbőre nem bírja a hagyományos, bolti samponokat. Persze a fejben azért át kell kattintani egy relét, ami nem mindig könnyű (“Liszttel hajat mosni? Liszttel kenyeret szoktunk sütni…”), a végeredmény viszont elég meggyőző szokott lenni.

Íme a recept:

Hozzávalók:

  • Nagyjából két evőkanál rozsliszt
  • Kevés víz

A lisztet keverjük el annyi vízzel, hogy hogy egy folyékonyabb pasztát kapjunk. Vigyük fel a száraz hajra, jól masszírozzuk be a töveknél, majd oszlassuk el az egész hajon.
Utána bő vízzel öblítsük ki.

Az eredeti leírásban az van, hogy a liszt ne legyen teljeskiőrlésű, mert az életben nem szedjük ki a hajból. Nincs összehasonlítási alapom, mert nekem csak tk lisztem volt itthon és kijött szépen, de aki biztosra akar menni, próbálja finomliszttel!. Ha mégis maradna liszt a hajban (nekem nem maradt, de igaz, mindig elég rövid a hajam), akkor azt száradás után ki lehet szimplán kefélni.

Ha utána még egy almaecetes öblítés is beiktatunk, még puhább és fényesebb lesz a hajunk.


Recept:

Egy liter langyos vízhez tegyünk egy evőkanál almaecetet és ezzel öblítsünk le a hajat.